Territori

La Generalitat presenta el llibre "El port de Palamós (1902-2002). Memòria d'un centenari"

query_builder   22 abril 2003 13:44

event_note Nota de premsa

La Generalitat presenta el llibre "El port de Palamós (1902-2002). Memòria d'un centenari"

El director general de Ports i Transports de la Generalitat, Enric Ticó, ha presentat al Museu de la Pesca de Palamós, el llibre, El port de Palamós, 1902 -2002. Memòria d’un centenari. Aquesta obra és el resultat d’un estudi encarregat per Ports de la Generalitat a la Càtedra d’Estudis Marítims de la Universitat de Girona. La presentació d’aquest volum s’emmarca com una activitat que clou la celebració del centenari del port de Palamós.

El llibre comença amb una breu introducció històrica del port i de la vila. Després li segueix un acurat anàlisi dels canvis que han sofert tant l’estructura portuària com el litoral de Palamós, al llarg dels darrers cent anys. Tanmateix, els seus autors han volgut estudiar la importància econòmica, social i cultural que ha tingut el port, en funció de les activitats comercial, pesquera, esportiva i turística que s’hi han dut a terme.

Una part important d’aquest estudi són els aspectes de la vida portuària, estrets de les opinions dels homes i les dones entrevistats i entrevistades. Gràcies a la seva col·laboració, s’han pogut copsat les seves vivències i s’ha pogut enriquir el contingut d’aquest llibre amb les seves experiències.

Ports de la Generalitat ha encarregat aquest estudi perquè els ports formem part de la vida de la ciutat, de la pròpia cultura i del seu entorn. Aquest llibre reflexa una part important del passat portuari dels palamosins és una eina de treball per al futur portuari de Palamós.

El centenari del port de Palamós

El 2002 va ser la data que va culminar el Centenari del port de Palamós, cent anys d’història que han consolidat aquest port com un port pesquer, turístic, comercial i esportiu.

Un port que gaudeix d’una superfície total de 174.610 m2, que disposa d’una dàrsena comercial amb una capacitat per 385.000 tones, i un calat per al moll comercial amb una profunditat que oscil·la entre els 14 metres vora moll i els 20 metres a bocana.

En el marc d’aquest Centenari s’han organitzat al llarg de l’any una sèrie d’actes com la inauguració del Museu de la Pesca, l’organització de Jornada sobre Logística, festa d’inici del Centenari, festivals infantils, jornades per a pescadors jubilats, regates, concursos de pesca, exposicions, concerts i cantades d’havaneres, entre altres.

Amb cent anys d’història, el port de Palamós s’ha convertit en un dels més importants de les comarques gironines. En aquest context, l’any 2001, Ports de la Generalitat va posar en marxa el Pla Estratègic del port de Palamós, que preveu una inversió de 18 milions d’euros en un període de 10 anys. Un Pla que té punts tant rellevants com l’ampliació del moll comercial i del moll de creuers, la construcció de nous edificis d’emmagatzematge, la remodelació de les instal·lacions pesqueres i la construcció d’un edifici que servirà per allotjar el PIF (Punt d’Inspecció Fronterera).

El port de Palamós ha estat una eina de creixement per la vida econòmica de la vila. Una de les accions impulsades darrerament ha estat promocionar aquest port com a port estratègic per a creuers de luxe. Al llarg de 2002 s’han fet 14 escales de creuers i l’han visitat vora 5.000 passatgers, incrementant-se en un 47% el nombre de passatgers en respecte al 2001. Això ha generat més activitat en els sectors comercial, de restauració i d’oci de la vila.

Cent anys d’història que han consolidat aquest port com un port pesquer, turístic, comercial i esportiu. Des de Ports de la Generalitat es continuarà impulsant el creixement de la vida econòmica d’aquesta vila mitjançant noves estratègies, noves actuacions i noves inversions perquè hi puguin haver molts més centenaris.