- La Sessió XIC s’ha realitzat de forma telemàtica, amb la inscripció de 131 persones, principalment personal tècnic i voluntariat de protecció civil municipal, comarcal i de la Generalitat
- A la jornada s’han abordat aspectes com la gestió prèvia, el durant i el després de les greus inundacions del novembre de 2024
Aquest matí s’ha dut a terme, en format telemàtic, una nova sessió de formació del tercer cicle de la Xarxa d’Intercanvi de Coneixement (XIC) que organitza la Direcció General de Protecció Civil (DGPC). La jornada d’avui ha abordat la gestió de les inundacions del novembre de 2024 a Ulldecona amb l’objectiu de compartir els aprenentatges de la gestió d’aquesta emergència, especialment en l’àmbit municipal, i perquè els hi serveixi per millorar la seva preparació davant d’aquests tipus d’episodis.
La formació “La gestió de les inundacions d’Ulldecona el novembre de 2024” s’ha fet, de forma telemàtica, amb la inscripció de 131 persones de 72 municipis i 6 Consells Comarcals. La formació ha comptat amb l’assistència d’alcaldes/ses i regidors/es, voluntariat i personal tècnic de Protecció Civil dels municipis i consells comarcals de Catalunya i personal de l’administració local de l’àmbit tècnic i administratiu dedicat a la gestió d’emergències, així com personal tècnic de la DGPC.
Els ponents de la formació han estat, en primer lloc, la subdirectora general de Coordinació i Gestió d’Emergències, Imma Solé; l’alcaldessa d’Ulldecona, Núria Ventura; i el responsable de Protecció Civil a les Terres de l’Ebre, Rafael Prades.
En primer lloc s’ha descrit l’escenari de l’episodi i els diferents avisos que es van emetre des del CECAT de Protecció Civil; i també les accions prèvies de preparació de l’emergència: Planificació municipal, implantació, sensibilització i avisos a la població.
Quant a la gestió de la pròpia emergència, s’ha fet referencia a l’activació i desplegament del pla d’actuació municipal i les mesures d’emergències que es van dur a terme (confinaments i evacuacions),així com la mobilització de recursos municipals i la coordinació entre el municipi i el CECAT.
Finalment s’ha valorat la postemergència, amb la corresponent avaluació dels danys, el retorn a la normalitat, les mesures correctores per a la disminució de riscos, i finalment les sol·licituds d’ajuts postemergència.
Sessions XIC, espai d’intercanvi i coneixement des del 2021
Les sessions XIC, creades al juny del 2021 pel Servei d’Implantació de la Subdirecció de Programes de Protecció Civil, són un espai d’intercanvi de coneixements dins l’àmbit de la protecció civil i de les emergències tant del món local com de la DGPC.
·Més informació: Protecció civil per a municipis