ContactaEN
Sala de premsa
Sales de premsa dels departaments
event_note Nota de premsa

L'Atenció Primària de la Catalunya Central ajuda a deixar de fumar 4 de cada 10 persones fumadores que es diagnostiquen als CAP

  1. Segons dades de l’Enquesta de Salut de Catalunya (ESCA), a la Catalunya Central, el 19,6% de la població adulta fuma i un 6% més estan exposats al fum de casa tot i no fumar. I gairebé 4.000 persones han rebut tractament farmacològic per deixar de fumar al 2024 en aquest àmbit territorial
  2. Segons dades de l’ICS, en els darrers dos anys més de 18.000 persones s’han tractat a la Regió Sanitària Catalunya Central. Al Bages i Moianès, 9.600 persones s’han adreçat al seu CAP de referència amb la voluntat d’abandonar el tabac; al Berguedà, 3.000 pacients, i a Osona ho han fet més de 5.200 persones

Més del 25% de la població adulta de la Catalunya Central es considera fumadora activa o bé està exposada al fum de tabac de casa. Aquestes son les xifres de l’Enquesta de Salut de Catalunya, ESCA, presentades avui en el marc de la setmana sense fum. Pel que fa al consum diari o ocasional en població adulta de la Catalunya Central, la xifra és del 19,6 %, dos punts per sota que la mitjana de Catalunya. Però als fumadors actius, s’hi ha de sumar els passius, un 6% més de població major de 15 anys reconeixen que estan exposats al fum de tabac de casa i, en menors fins als 14 anys, un 7,3% d’infants estan exposats també al fum.

Un problema greu de salut pública

El tabaquisme continua sent un greu problema de salut pública, com ho demostra el fet que cada any morin a Catalunya prop de 10.000 persones per malalties ocasionades pel consum de tabac o l’exposició al fum ambiental. El fum del tabac es troba associat a unes 40 malalties, moltes d’elles mortals, amb un important impacte sobre la qualitat de vida.

Els homes continuen fumant més que les dones. A Catalunya, un 26,1% dels homes son fumadors per un 16,8% de les dones i a la Catalunya central, el percentatge de fumadors entre els homes se situa en 22,9% homes, per sobre del 16,3% de dones.

Per posar-hi solució, els centres d’atenció primària tenen un paper actiu. Més de 18.000persones han rebut ajuda per deixar de fumar durant els dos últims anys per part dels professionals d’atenció primària dels CAP de la Catalunya Central, segons dades registrades per l’Institut Català de la Salut (ICS) que equival que 4 de cada 10 persones diagnosticades s’han tractat per a deixar de fumar.

Per comarques, la xifra de pacients fumadors que han estat atesos al CAP amb l’objectiu d’abandonar el tabac ha estat de 9.616 al Bages/Moianès; 3.079 al Berguedà i 5.235 a Osona. La majoria han estat intervingudes de forma individual en el marc del Programa de deshabituació tabàquica de l’atenció primària, i d’altres han participat en activitats comunitàries com són tallers formatius o grups per deixar el tabac.

Abandonament del tabac

L’any passat van deixar de fumar 66.926 persones ateses pels equips d’atenció primària. El consell i el tractament per deixar de fumar que ofereixen les dues xarxes es completa amb el suport per a la cessació tabàquica que també proporcionen moltes oficines de farmàcia, l’ajuda professional per deixar de fumar que proporciona el servei 061 Salut Respon, i la intervenció que proporcionen alguns centres de la Xarxa d’Atenció a les Drogodependències.

Des de gener de 2020, la cartera de prestacions farmacèutiques del Sistema Nacional de Salut ha incorporat medicaments que, en el marc dels programes de cessació dels serveis sanitaris, ajuden de manera efectiva i segura a deixar de fumar. D’acord amb l’Àrea del Medicament del Servei Català de la Salut, 290.895 persones s’havien beneficiat de l’ús d’aquests medicaments per deixar de fumar entre gener de 2020 i març de 2025. A la Catalunya Central, només al 2024 es fan fer fins a 3.973 tractaments farmacològics per deixar de fumar des dels serveis sanitaris.

XXVI Setmana Sense Fum

La Setmana Sense Fum (SSF), que se celebra del 25 al 31 de maig, coincidint amb el Dia Mundial Sense Tabac el 31 de maig porta enguany el lema “Que la salut sigui el teu premi”. La campanya se centra en la població jove i promou hàbits saludables. Té com a objectiu conscienciar sobre la importància de no iniciar-se en el consum de tabac, abandonar-lo i promoure un entorn lliure de fum i residus de tabac per a la salut. És una eina clau per a la promoció de conductes saludables, dirigida tant a joves com a adults.

La Setmana Sense Fum és una iniciativa de la Sociedad Española de Medicina Familiar y Comunitària (semFYC), amb la coordinació del Programa Atenció Primària Sense Fum a Catalunya, dins del marc de SumaSalut (AIFICC, CAMFiC i ASPCAT), i amb la participació de diverses entitats i organitzacions compromeses amb la causa.

Sistema de salut
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia