- L’informe de seguiment del Pla destaca l’alt nivell d’acompliment de les fites fixades des de la seva creació el 2022
- El principal objectiu és fer plenament efectiu l’ús normal del català en la docència, la recerca, la transferència i la divulgació del coneixement
- El Departament de Recerca i Universitats destinarà un total d’1.812.000 euros per donar compliment amb diferents mesures als objectius establerts en el Pacte Nacional per la Llengua

El Pla d’enfortiment del català en el sistema universitari i de recerca de Catalunya (PEC) avança a bon ritme i compleix, tres anys després de la seva creació el 2022, amb un assoliment total o parcial del 79% dels objectius fixats inicialment. Concretament, a finals del 2024, del total de 81 fites previstes se’n van assolir plenament 45 i 19 parcialment, mentre que 17 encara estan pendents d’acompliment. Així es desprèn de l’informe de seguiment del Pla que avui ha presentat la consellera de Recerca i Universitats, Núria Montserrat, acompanyada del cap de l’Oficina de Política Lingüística del Departament, David Ballabriga.
Per a la consellera de Recerca i Universitats, Núria Montserrat, "el Pla d’enfortiment del català al sistema universitari i de recerca demostra que, quan hi ha visió compartida i compromís sostingut, els resultats arriben. Hem superat el 79% de les fites en només tres anys, i això és gràcies a la complicitat de tot el sistema: universitats, centres de recerca i comunitat acadèmica.” La consellera subratlla, així mateix, que “el català no només ha de ser una llengua d’ensenyament, també ho ha de ser de recerca, d’acollida i de convivència. I aquest Pla n’és una eina clau per fer-ho possible amb ambició, rigor i mirada de futur."
En l’àmbit de la docència en català, l’informe posa en relleu algunes de les principals fites assolides per les 12 universitats del sistema com per exemple el compromís a l’hora d’aportar dades sobre la llengua de docència emprada, la millora en la transparència i la seguretat lingüística pel que fa a la informació sobre la llengua de docència, i la disponibilitat d’una bústia de drets lingüístics per vehicular possibles queixes i establir mecanismes de seguiment i resolució. En aquest sentit, gràcies a les campanyes impulsades per conscienciar sobre els drets lingüístics el nombre de queixes ha passat de 83 el curs 2021-2022 a 141 el curs 2023-2024.
En relació amb l’oferta docent en català, enguany les universitats han començat a desplegar els plans d’increment de la docència en català (PIDOC), per augmentar l’oferta de classes en català, tant en graus com en màsters. Els plans segueixen la guia creada a aquest efecte pel Departament de Recerca i Universitats i que va ser aprovada pel Consell Interuniversitari de Catalunya.
També s’ha assolit el compromís del sistema universitari en l’exigència del coneixement del català per tal de garantir que el professorat tingui la competència lingüística necessària, corresponent al nivell C1. Així, el professorat universitari acreditat amb un C1 de català ha passat de 10.567 docents el 2020 a 16.405 el 2024.
En un segon eix referent a la recerca i la transferència del coneixement en català, l’informe destaca la publicació l’any passat d’una guia per a la gestió del multilingüisme als centres de recerca. Així mateix, es fa ressò de l’increment del català com a llengua científica, com ho demostra el fet que el 100% de grups de recerca que han rebut ajuts en la convocatòria SGR-CAT han aportat resums en català en les seves publicacions. També s’ha creat una base de dades amb els títols en català i abstracts de la producció científica puntera dels centres CERCA per orientar la terminologia científica al català.
En relació amb el context d’internacionalització, destaca com a principal fita assolida el reconeixement de la llengua catalana dins el programa de mobilitat Erasmus+ i la seva integració a la plataforma Online Language Support (OLS). Pel que fa a programes d’acollida lingüística, s’han superat les 500 activitats previstes en el conjunt del sistema, que van comptar amb la participació de més de 15.000 estudiants el curs 2023-2024.
Finalment, l’informe posa en valor l’impuls del català com a llengua de trobada i convivència, amb la posada en marxa de programes per facilitar la mobilitat de l’estudiantat de màster i doctorat entre les universitats dels territoris de parla catalana, o la creació per part de la Xarxa Vives d’Universitats d’un sistema d’indicadors de política lingüística universitària de tota la Xarxa.
Objectius del Pacte Nacional per la Llengua en el sistema de coneixement
El Pacte Nacional per la Llengua, presentat recentment pel Departament de Política Lingüística, estableix una sèrie d’objectius per fer plenament efectiu l’ús del català en l’àmbit del coneixement, recollint una sèrie de mesures que ja formen part del Pla d'enfortiment de la llengua catalana en el sistema universitari i de recerca. Amb aquesta finalitat, el Departament de Recerca i Universitats destina el 2025 un total d’1.812.000 euros per assolir les fites marcades.
El Pacte advoca per promoure el català com a llengua d’ús normal en el terreny de la docència, la recerca, la transferència i la divulgació del coneixement. En aquesta línia, destaca la necessitat de garantir el dret a poder cursar els estudis universitaris en català i subratlla, igualment, el paper tractor de les universitats en l’ús i la valoració de la llengua. Així mateix, també estableix la necessitat d’enfortir les relacions entre tota la comunitat universitària i de recerca dels territoris de parla catalana.
En aquest sentit, el Pla d’enfortiment del català va desenvolupant des del 2022 tot un seguit d’actuacions per incrementar l’ús del català en la docència i en la recerca, garantir els drets lingüístics de l’estudiantat, i impulsar els programes d’acollida lingüística per als membres de la comunitat universitària i de recerca procedents de fora dels territoris de llengua catalana, entre altres mesures.
Polítiques de foment del català a les universitats i centres de recerca
Aquest any el Departament, mitjançant la convocatòria d’ajuts Interlingua, per a actuacions de foment i ús de les llengües en l’àmbit universitari, amb la col·laboració del Departament de Política Lingüística, preveu destinar 800.000 euros per millorar el coneixement lingüístic en el sistema universitari i 500.000 euros als programes d’acollida lingüística, que promouen cursos de català de nivell inicial gratuïts i activitats formatives i divulgatives per als estudiants de fora del domini lingüístic català. Alhora, conjuntament amb l'Institut Ramon Llull, s’organitzen cursos de català a universitats d’origen perquè l'alumnat de mobilitat que arriba a les universitats catalanes tingui nocions prèvies de llengua catalana.
El Departament de Recerca i Universitats també incentiva l'edició de llibres de text, manuals universitaris, llibres cientificotècnics o de referència, en suport paper o electrònic, escrits o traduïts en llengua catalana, amb una convocatòria d’ajuts específica, en col·laboració amb el Departament de Política Lingüística.
Pel que fa a programes de mobilitat, el Departament, en col·laboració amb la Xarxa Vives d’Universitats, ha obert la convocatòria d’ajuts Joan Fuster per a l’estudiantat de màster i doctorat de les universitats dels territoris de llengua catalana. El ajuts s’adrecen a l’estudiantat que desenvolupi un treball de fi de màster o una tesi doctoral per investigar fenòmens socials, naturals o humanístics que afectin els territoris de llengua catalana i que vulguin complementar el projecte de recerca en una altra universitat de la Xarxa Vives d’Universitats.
En l’àmbit de la recerca, el Departament ha obert una convocatòria d’ajuts als centres de recerca CERCA per a actuacions de foment i ús de la llengua catalana, entre les quals hi ha el desplegament dels plans d’acollida lingüística, i es continuarà donant suport a les tesis doctorals en català mitjançant una convocatòria d’ajuts específica.