- El Departament de Salut presenta una eina clau per garantir els drets lingüístics dels pacients i usuaris
- Aquesta iniciativa s’alinea amb els objectius del recentment aprovat Pacte Nacional per la Llengua
El Departament de Salut ha presentat la Guia per a l’elaboració del Pla de gestió lingüística de les entitats del SISCAT. Aquesta iniciativa s’emmarca en el desplegament de la Instrucció 2/2024 aprovada pel Servei Català de la Salut, que és una eina clau per garantir els drets lingüístics dels pacients i usuaris del sistema sanitari públic de Catalunya.
La Instrucció 02/2024 estableix que totes les entitats proveïdores del SISCAT (Sistema sanitari integral d’utilització pública de Catalunya) han de designar un referent lingüístic i han d’elaborar, aprovar i implementar un pla de gestió lingüística. Aquest pla ha d’incloure accions concretes per garantir que els pacients puguin ser atesos oralment i per escrit en la llengua oficial que triïn, així com mesures de formació per al personal sanitari i mecanismes de seguiment i avaluació.
La Guia presentada ofereix orientacions pràctiques per dissenyar aquests plans, adaptats a la realitat de cada centre, amb l’objectiu de garantir una atenció sanitària de qualitat en la llengua escollida pels pacients. En aquest sentit, inclou pautes per a la diagnosi inicial, la definició d’objectius lingüístics, la planificació d’actuacions concretes i el seguiment i avaluació dels resultats.
Aquesta iniciativa s’alinea amb els objectius del recentment aprovat Pacte Nacional per la Llengua, que estableix un full de ruta fins al 2030 per garantir el futur del català com a llengua de cohesió i convivència i, més concretament, el treball conjunt entre els departaments de Salut i Política Lingüística per executar el Pla per garantir el coneixement i l’ús del català en el sistema públic de salut de Catalunya.
Amb aquesta Guia i el desplegament de la Instrucció, el Departament de Salut referma el seu compromís amb la qualitat i seguretat assistencials, l’ús normal del català com a llengua professional del sector i la garantia dels drets lingüístics de la ciutadania en el sistema sanitari públic.