Cultura

La terminologica catalana dels esports olímpics es pot consultar per internet

El TERMCAT ha elaborat una aplicació informàtica per cercar els termes a partir del català, el castellà, el francès o l'anglès

query_builder   26 juliol 2004 11:35

event_note Nota de premsa

La terminologica catalana dels esports olímpics es pot consultar per internet

El TERMCAT ha elaborat una aplicació informàtica per cercar els termes a partir del català, el castellà, el francès o l'anglès

Amb motiu dels Jocs Olímpics que es duran a terme a Atenes durant aquest mes d’agost, el Centre de Terminologia TERMCAT ha elaborat una aplicació informàtica específica que recull terminologia catalana relacionada amb els diferents esports que s’hi practicaran, i que està disponible des d’avui mateix al web del TERMCAT (www.termcat.net).

Aquesta aplicació permetrà que periodistes, especialistes i qualsevol persona interessada pugui consultar els termes catalans propis d’aquestes àrees d’especialitat, i també els equivalents castellans, francesos i anglesos. La interfície de consulta, paral•lela a la que ofereix el TERMCAT en altres materials terminològics, inclou un motor de cerca a partir de qualsevol de les llengües previstes, i en cada cas s’indica la definició del terme i les possibles formes sinònimes.

Bona part de les formes que s’han aplegat en aquesta base de dades provenen de la terminologia que va preparar el TERMCAT amb motiu dels Jocs Olímpics de Barcelona del 1992, actualitzada, però també hi ha noves entrades i modificacions que han proposat els especialistes que s’ha consultat en ocasió de l’elaboració d’un diccionari general de l’esport, que es preveu de publicar l’any vinent i que es fa en col•laboració amb els governs de Catalunya, Andorra i les Illes Balears.

La preparació d’aquest recull de terminologia respon a la voluntat d’oferir recursos terminològics útils per als diversos col•lectius especialitzats, i d’aprofitar el potencial que ofereixen les tecnologies de la informació per fer arribar la informació necessària amb la màxima immediatesa. La iniciativa s’adreça especialment als mitjans de comunicació en català, amb els quals el TERMCAT manté una estreta col•laboració que es concreta en el projecte de l’Antena de Terminologia, en la qual participen els principals mitjans de comunicació i que pretén afavorir la implicació social en la difusió de les propostes de termes.

El TERMCAT és un organisme participat per la Generalitat, l’Institut d’Estudis Catalans i el Consorci per a la Normalització Lingüística. Més informació a: www.termcat.net.