Més de 2.500 noies i nois de tot Catalunya han participat a la IX edició del programa de foment de la ciència del Departament de Recerca i Universitats
240 escolars presenten els seus projectes de recerca sobre l’estudi dels semiconductors al cinquè i darrer congrés Recerkids a la UVic-UCC
La consellera de Recerca i Universitats, Núria Montserrat, ha inaugurat aquest matí el darrer dels cinc congressos de la novena edició del programa Recerkids de foment de la ciència escolar que ha tingut lloc aquest matí a les instal·lacions del Campus Torre dels Frares de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC).
En la seva intervenció, la consellera Montserrat ha recordat als nens i nenes participants que “heu decidit fer una cosa extraordinària: recerca. Us heu posat el barret de científics i científiques, heu fet preguntes, heu buscat respostes, heu treballat en equip i heu compartit idees, i avui, fareu exposició pública de la vostra recerca, i això és, ni més ni menys, que fer ciència.” A més, la consellera de Recerca i Universitats ha adreçat un missatge per “animar-vos a seguir fent preguntes, a no deixar mai de ser curiosos. Sigueu com els exploradors: cada cop que descobriu una cosa nova, apareixen més coses per explorar. I això és el millor de la ciència: mai s’acaba.”
El congrés celebrat aquest matí ha representat la culminació de tot un trimestre de feina en què l’alumnat de 5è i 6è de Primària ha dut a terme un projecte de recerca científica a l’aula, centrat enguany en l’univers dels semiconductors i el seu paper fonamental en la innovació tecnològica. Els 240 alumnes de set escoles diferents que hi ha pres part han tingut ocasió de compartir els resultats de la seva recerca amb la resta de centres participants al programa i amb les investigadores i investigadors de la universitat.
El Departament de Recerca i Universitats promou, des de fa nou cursos, el programa Recerkids amb dos objectius principals: promoure la recerca entre les nenes i nens de 5è i 6è de Primària, i donar a conèixer la tasca investigadora i de divulgació que es porta a terme a les universitats i als centres de recerca de Catalunya.
El treball de la ciència a partir de la indagació i la resolució de problemes de l’entorn de l’alumnat fa augmentar la motivació de l’alumnat i professorat, fet que explica l’èxit any rere any del programa.
Aquest curs ha comptat amb la participació de més de 2.500 alumnes de 69 centres de tot Catalunya, que han desenvolupat la seva recerca a l’aula. El congrés de Vic ha estat l’últim dels cinc que s’han realitzat entre finals d’abril i maig amb la col·laboració de la Universitat de Lleida, la Universitat Politècnica de Catalunya, la Universitat de Girona i la Universitat Rovira i Virgili.
Treball d’aula compartit a la universitat
Durant la primera fase del programa Recerkids, que va començar al gener i ha acabat a l’abril, els grups-classe han desenvolupat una de les recerques proposades. Aquest curs, dedicat a l'estudi dels semiconductors i els usos que aquests materials aporten a la recerca i a la societat, les recerques s'han emmarcat dins de diverses línies temàtiques relacionades amb la descoberta d’aquests materials que s’adeqüen al currículum de 5è i 6è: “Com podem utilitzar aparells electrònics per a la nostra recerca? Què fa tan especials els aparells electrònics? Com poden ajudar els semiconductors a resoldre problemes?”
Dins d’aquestes línies i amb l’objectiu de facilitar la feina al professorat, el programa ofereix diversos materials didàctics -un quadern de recerca per a l'alumnat, una guia didàctica- i assessorament pedagògic per part de l’equip d’especialistes en didàctica de la ciència. Un cop finalitzada la recerca, cada grup ha elaborat un pòster amb els resultats de la recerca, que serà publicat al web del programa.