- Avui ha finalitzat la fase de taules territorials que s’han celebrat arreu de Catalunya, en què han participat 160 experts
- La següent fase consistirà en la redacció de l’esborrany, que està previst aprovar a finals d’any i desplegar-lo en el període 2026-2030
El Departament de Cultura clou la fase participativa per la redacció del nou Pla de l’arqueologia i de la paleontologia de Catalunya – PAPCAT 2030. Avui s’ha realitzat la última de les sis taules territorials que han recollit la visió dels professionals del sector i la següent fase continuarà amb la redacció del pla.
El procés de taules territorials, promogut des de la Direcció General del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura,s'ha desenvolupat entre el 15 i el 30 de maig. Un total de 160 experts s’han reunit a diversos museus i espais de tot el territori català: el Museu Blau (Barcelona), la seu dels serveis territorials de Cultura a Tortosa (Terres de l’Ebre), el Museu del Ter a Manlleu (Catalunya Central), el Museu de la Noguera a Balaguer (Terres de Lleida, Alt Pirineu i Aran), el centre de Pedret del Museu d’Arqueologia de Catalunya a Girona (Comarques Gironines) i la seu de Centcelles del Museu Arqueològic Nacional de Tarragona (Camp de Tarragona).
Cada taula territorial ha estat constituïda per entre 25 i 30 participants. Aquestes taules, amb les dades obtingudes en les fases precedents, han permès debatre i concretar propostes de línies, projectes i accions del nou pla desenvolupar entre el 2026 i el 2030.
La fase següent, que comença tot just ara, consisteix en la redacció de l’esborrany, que està previst aprovar i presentar formalment a finals d’any. Finalment, el PAPCAT 2030, clau per al futur del patrimoni cultural de Catalunya, es desplegarà entre 2026 i 2030.
El Pla de l’arqueologia i de la paleontologia de Catalunya – PAPCAT 2030
El Pla de l’arqueologia i de la paleontologia de Catalunya – PAPCAT 2030 és una eina essencial per conèixer l’estat actual d’aquest patrimoni cultural a Catalunya i les seves necessitats a mitjà i llarg termini.
El precedent és el Pla integral per a l’arqueologia a Catalunya - PIACAT, que es va aprovar el 2009 i ha estat el full de ruta de l’arqueologia i la paleontologia els darrers quinze anys. Ara, però, se’n derivava la necessitat d’implementar un nou pla amb l’horitzó fixat en l’any 2030.
La redacció del PAPCAT 2030 es va posar en marxa el passat mes de març amb tres objectius: conèixer la situació de l’arqueologia i de la paleontologia de Catalunya a 2025; conèixer l’entorn, les tendències i les forces de canvi que afectaran l’arqueologia i la paleontologia en els propers anys; i revisar les polítiques de la Generalitat i elaborar un conjunt de mesures estratègiques que marquin les actuacions i les inversions necessàries.
La gestió del patrimoni arqueològic i paleontològic ha esdevingut una actuació estratègica i fonamental pels poders públics, atenent la demanda de la societat, que cada cop és més conscient de la importància de conèixer i preservar el patrimoni cultural del país. En aquest sentit, el Pla vol ser el resultat de l'esforç conjunt entre institucions, experts i la societat per assegurar que el patrimoni arqueològic i paleontològic de Catalunya es preservi per a les futures generacions.