Cultura

Més de 60.000 persones aprenen el català amb el Consorci per a la Normalització Lingüística

L'increment més important es dóna en els cursos de nivells inicials. Tres de cada 10 alumnes procedeixen d'Amèrica del Sud

query_builder   21 juny 2004 16:53

event_note Nota de premsa

Més de 60.000 persones aprenen el català amb el Consorci per a la Normalització Lingüística

L'increment més important es dóna en els cursos de nivells inicials. Tres de cada 10 alumnes procedeixen d'Amèrica del Sud

El Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL), ha fet avui balanç de la formació impartida al llarg del curs 2003-2004. Des del setembre passat, 53.717 persones han participat en alguns dels 2.562 cursos de català que s’hi han impartit. Al voltant de 6.350 alumnes han seguit cursos a distància.

Aquestes xifres suposen un increment de gairebé el 12% respecte el nombre d’alumnes del curs 2002-2003 (47.358); i un augment de gairebé el 3,5% en el total de cursos impartits (el 2002-2003 van ser 2.476). A més, cal tenir en compte que aquestes dades encara seran més rellevants el mes de setembre, quan hagin acabat els cursos d’estiu que ha programat el CPNL (format per la Generalitat de Catalunya, 81 ajuntaments, 37 consells comarcals i tres diputacions).

Cal fer un esment especial a l’increment, que ha estat molt significatiu, del nombre de cursos i alumnes del nivell llindar (inclou nivells inicial, bàsic i elemental) des del curs 2000-2001.

Èxit del “Voluntaris per la llengua”: 1.800 parelles inscrites

Durant el primer semestre d’aquest any el programa “Voluntaris per la llengua” s’ha estès per tot el territori, sobretot entre els alumnes dels nivells bàsic i elemental amb un nivell mínim de català. Aquest programa facilita, amb el compromís de 10 sessions de conversa, el contacte personal entre un parlant del català i un alumne disposat a reforça l’aprenentatge. Entre gener i juny s’han format 1.800 parelles a una seixantena de poblacions del país, mentre que durant tot l’any passat se’n van formar 1.540.

Les dades sobre alumnes i cursos del CPNL constaten la consolidació de la formació per a les persones que ja parlen en català i dels cursos distància. En aquest segon cas la xifra d’alumnes és molt semblant a la del curs passat (al voltant de 6.350). De tota manera, cal dir que durant l’estiu també s’ofereixen cursos a distància, amb la qual cosa està previst que aquesta xifra pugui quedar superada.

La majoria d’alumnes són sud-americans

Progressivament, els alumnes nascuts a Catalunya deixen pas a les persones llatinoamericanes, que conformen la majoria d’alumnes (30%) dels inscrits als cursos del CPNL.

Cursos d’estiu

Per aquest estiu el CPNL ha programat 77 cursos presencials a tot Catalunya i de tots els nivells. Pel que fa a la formació a distància, s’admetran fins a 750 alumnes.

`