L’empresa catalana Viva Materials, que es dedica a la fabricació de teixits tècnics i a la venda de tecnologia per al mercat dels compòsits, inverteix 300.000 euros a la seva planta a Balsareny (Bages). La inversió de Viva Materials, que també es dedica a la fabricació de màquines talladores de fibra de vidre, ha suposat la creació de 8 nous llocs de treball. Els compòsits són nous materials formats a partir de la utilització de diferents components d’altres materials.

El Departament de Treball, Indústria, Comerç i Turisme ha donat suport a aquest iniciativa, que s’emmarca dins dels objectius generals de l’empresa de millorar la qualitat dels seus productes i posicionar-se com a empresa capdavantera en el sector de la indústria del compòsit.

El projecte ha consistit en l’adquisició de maquinària per fabricar reforços de fibra de vidre per al mercat dels compòsits. Gràcies a aquesta inversió, l’empresa catalana ha desenvolupat la gamma de productes PENTACOR per al mercat d’RTM (resing transfer mouldig). Aquesta tècnica aconsegueix que la fabricació de peces de compòsit sigui més econòmica i de més qualitat. També han llançat al mercat la gamma 3MAT, que són no-teixits d’alt gramatge, que ha tingut una bona acceptació en el mercat, ja que disminueix els temps de fabricació de peces en laminació manual en un mínim del 30%.

Viva Materials és una empresa catalana nascuda l’any 2002, que disposa d’una àmplia experiència per part dels socis en el sector del compòsit.

Aquesta empresa, que ja exporta el 60% de la seva facturació, és conscient de la importància de l’R+D en el desenvolupament empresarial. És per això que hi destina el 15% del pressupost, per així aconseguir el desenvolupament constant de nous productes.

La materialització d’aquest projecte ha estat possible gràcies al Centre d’Innovació i Desenvolupament Empresarial (CIDEM), adscrit al Departament de Treball, Indústria, Comerç i Turisme de la Generalitat de Catalunya.

Aquest projecte s’emmarca dins del Programa d’incentius a la inversió industrial que la Generalitat de Catalunya, a través del CIDEM, duu a terme per afavorir el creixement, la modernització i la innovació del teixit empresarial de Catalunya. En concret, a través d’aquest Programa, la Generalitat va destinar uns 10,9 milions d’euros en incentius durant el 2002, uns ajuts que han generat una inversió de més de 164 milions d’euros en 217 projectes d’inversió industrial distribuïts per diverses comarques de Catalunya.