ContactaEN
Sala de premsa
Sales de premsa dels departaments
event_note Nota de premsa

El futur de la recerca a Catalunya

Els centres de recerca en salut fixen el full de ruta compartida per als propers anys

  1. El Departament de Salut recull les aportacions per al Pla d’Acció de Recerca i Innovació en Salut 2025-2027 abans de la seva aprovació definitiva
  2. El conjunt dels 19 centres de Catalunya es coordinen amb la nova Direcció de Recerca i Innovació en Salut
Algunes de les prioritats del nou Pla se centren en enfortir la governança i el suport a les capacitats dels centres de recerca en salut, reforçant la seva integració estratègica i funcional amb el sistema de salut i amb l'ecosistema d'innovació. També vol impulsar projectes en àrees clau com les teràpies avançades i la medicina personalitzada, la salut digital i la intel·ligència artificial, i l'àmbit de l'One-Health.

Els directors dels centres de recerca de l’àmbit de les ciències mèdiques i de la salut i els directius dels centres assistencials de referència de Catalunya s’han reunit aquesta tarda al Departament de Salut en una jornada de treball. Els participants han compartit la visió estratègica de la nova etapa, iniciada amb la recuperació de la Direcció de Recerca i Innovació en Salut (DGRIS), i han analitzat els components principals del Pla d’Acció de Recerca i Innovació en Salut 2025-2027, per tal de recollir aportacions abans de la seva aprovació definitiva.

Han participat en la trobada la consellera de Salut, Olga Pané; el director general de Recerca i Innovació en Salut, Antoni Plasència; el director general de Recerca del Departament de Recerca i Universitats, Joan Gómez Pallarès, i la sostsdirectora del Servei Català de la Salut, Pilar Otermin.

La prosperitat compartida basada en el coneixement i la innovació, incloent el foment d’una recerca en salut d’excel·lència, es troben entre els principals compromisos del Govern de la Generalitat de Catalunya. L’actual legislatura ha suposat la recuperació de la Direcció de Recerca i Innovació en Salut, posant en valor el compromís del Departament de Salut d’enfortir la contribució dels centres de recerca i de la resta d’institucions i agents clau implicats en la recerca i la innovació en salut, en suport a una prevenció i atenció sanitària d’alta qualitat, efectivitat, equitat i impacte, en resposta a les necessitats dels pacients i del conjunt de la població.

El bon moment de la recerca i la innovació biomèdica a Catalunya fa que sigui oportú potenciar la visió compartida i la cooperació sinèrgica de la xarxa de centres de recerca en salut de Catalunya i de les institucions assistencials sanitàries. Catalunya compta amb un total de 19 centres de recerca, i d’altres de l’àmbit de les ciències de la salut, adscrits al Departament de Salut.

Context i necessitats

Catalunya té un paper destacat en la recerca i la innovació en salut, amb un lideratge estratègic de país, un ecosistema divers, complementari i dinàmic, una inversió creixent, una vinculació estreta amb el sistema de salut, una participació activa en assajos clínics i solucions innovadores i, finalment, grans capacitats en àrees rellevants sobre riscos globals per la salut i la sostenibilitat. Alhora Catalunya és referent en l'àmbit de les ciències de la vida i la salut, tant a nivell nacional com internacional.

Però el sistema de R&I en salut és en alguns aspectes encara fràgil i fragmentat, per tant vulnerable, i cal consolidar-lo amb visió sistèmica, al servei de l’excel·lència en la generació i transferència del coneixement, reforçant la seva integració estratègica i funcional i la valoració del seu impacte en el sistema de salut.

Les accions previstes

Les oportunitats de desenvolupament prioritàries per als tres propers anys inclouen:

  1. Accelerar i consolidar el desplegament del Pla estratègic de recerca i innovació en salut (PERIS) i de les recomanacions del Comitè d’Avaluació, Innovació, Reforma Operativa i Sostenibilitat del Sistema de Salut (CAIROS).
  2. Enfortir el capital humà i organitzatiu, especialment en la integració i intensificació de l’activitat assistencial investigadora, i l’adaptació de les organitzacions sanitàries.
  3. Assegurar el finançament i la gestió àgil de les convocatòries i altres instruments de suport.
  4. Fomentar la interacció i les sinergies de la R&I del sistema de salut amb la resta d’agents clau públics i privats, especialment al voltant de les àrees clau de coneixement, les capacitats instrumentals i els grans projectes col·laboratius.
  5. Potenciar les iniciatives de participació ciutadana i de reputació social.
  6. Avaluar la performance dels centres de recerca (CERCA) i disseminar els retorns i els impactes transformadors en el sistema de salut.
  7. Formular les bases per al proper cicle estratègic (2028 en endavant).

Set grans àrees del Pla d’Acció 2025-2027

  1. Crear i consolidar la DGRIS.
  2. Enfortir la governança i el model de suport als centres de recerca.
  3. Convocatòries d’ajuts (àrees de coneixement; capacitats; talent).
  4. Suport a grans projectes col·laboratius.
  5. Promoció de xarxes per a l’impuls a la recerca clínica i translacional.
  6. Reputació i reconeixement: fomentar la comunicació i implicació ciutadana, col·laboració i aliances públic privades.
  7. Avaluar i disseminar els resultats i els impactes de l’ecosistema de recerca i innovació en salut.
Sistema de salut
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia