- Quasi 200 professionals sanitaris i no sanitaris de centres d’atenció primària a Catalunya es formen en donació i trasplantament d’òrgans, teixits i cèl·lules
- L’Organització Catalana de Trasplantaments, amb el suport de les regions sanitàries, organitza deu jornades divulgatives al territori
- Les associacions de pacients trasplantats organitzen la 17a caminada d’agraïment als donants diumenge vinent
L’any passat a Catalunya, 1.345 persones es van poder trasplantar gràcies a la generositat de 381 famílies que van decidir donar els òrgans dels seus éssers estimats després de morir, i de 171 persones que van donar un ronyó en vida. “Som líders i referents en donació i trasplantament d’òrgans i teixits al món”, explica Jaume Tort, director de l’Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT).
“Podem sentir-nos orgullosos del model que tenim, però sense la generositat i altruisme de les famílies, no podríem donar resposta a les persones que esperen un trasplantament”, apunta Tort. Per això, “és important establir noves aliances i col·laboracions, que ens ajudin a reforçar la conscienciació social que històricament ens ha caracteritzat.Mantenir l’èxit del sistema de trasplantaments és cosa de tots i totes”, remarca.
Podem sentir-nos orgullosos del model que tenim, però sense la generositat i altruisme de les famílies, no podríem donar resposta a les persones que esperen un trasplantamentJaume Tort, director de l'OCATT
Així, un dels projectes de l'OCATT és enfortir la relació amb l'atenció primària i capacitar als seus professionals com aliats del sistema de donació i trasplantaments. El motiu són els vincles que s'estableixen entre aquests dos àmbits, aparentment allunyats però amb connexions importants, com la donació posteutanàsia, les voluntats anticipades, les necessitats dels receptors d'un trasplantament o la sensibilització de la societat.
L'any 2024, amb el suport de l'Organització Nacional de Trasplantaments (ONT), l'OCATT va posar en marxa la primera edició a escala nacional d'un curs dirigit a professionals sanitaris i no sanitaris de centres d'atenció primària. Aquest 2025, a més de l’edició nacional, s’està realitzant una primera edició catalana per a quasi 200 professionals catalans.
Jornades divulgatives
En el marc d'aquesta nova iniciativa formativa, s'estan organitzat un seguit de jornades divulgatives a les diferents regions sanitàries (RS) de Catalunya, sota el títol 'Donar vida des de la primària'. Les deu jornades tenen una estructura similar i busquen apropar, compartir i debatre sobre els rols i els vincles entre l'atenció primària i l'àmbit de la donació i el trasplantament, a través de l'experiència de professionals dels diferents territoris.
La primera d’aquestes jornades divulgatives es va fer a Lleida, el passat 8 de maig, i la segona a Roquetes (RS Terres de l’Ebre), el divendres 30 de maig. Les següents programades són a l’Hospitalet de Llobregat (RS Barcelona Metropolitana Sud), Igualada (RS Penedès), Manresa (RS Catalunya Central) i Santa Coloma de Gramenet (RS Barcelona Metropolitana Nord). A l’octubre arribaran les de Girona, Tarragona, Alt Pirineu i Aran i Barcelona ciutat. Les jornades van dirigides a professionals de centres sanitaris d’atenció primària i intermèdia, principalment. També s’han obert a periodistes i mitjans de comunicació interessats.
Aquesta iniciativa coincideix en el temps amb la campanya de promoció de la donació que el Departament de Salut i l'OCATT van posar en marxa a través dels centres sanitaris i mitjans digitals (xarxes socials i webs).
Activitat de donació i trasplantament. Dades gener-abril de 2025
Els quatre primers mesos d’aquest any, 121 persones han estat donants cadàver vàlids (46 de mort encefàlica i 75 de mort en asistòlia), un 20,4% menys que el mateix període de 2024 (152). Els donants vius renals han augmentat un 6,8% (63 el 2025 vs. 59 el 2024). Aquest descens de donants ha propiciat un menor nombre de trasplantaments (-13,7%), amb 461 trasplantaments realitzats el 2025 (534 el 2024).
Per òrgans, s’han fet 320 trasplantaments renals (-13,8%), 72 hepàtics (-17,2%), 20 cardíacs (-13,0%), 38 pulmonars (-2,6%) i 11 pancreàtics (-21,4%). Les negatives familiars segueixen a un nivell molt elevat (27,9%). A 31 d’abril, 1.378 persones seguien en llista d’espera per rebre un òrgan a Catalunya.
Diumenge 8 de juny, la caminada d’agraïment als donants d’òrgans i teixits
Les associacions de pacients trasplantats organitzen un any més la caminada d’agraïment als donants i de les seves famílies, una caminada que enguany arriba a la seva 17a edició. Serà el diumenge 8 de juny i sortirà a les 11:00 hores (convocats a les 10:00 h) des de la Casa Milà (la Pedrera), recorrerà el carrer Provença i arribarà al Monument als donants d’òrgans i teixits, situat als jardins de la Sagrada Família. La caminada està oberta a tothom.
Sense donants no hi ha trasplantaments
Tan l’OCATT com el Departament de Salutvolen agrair la generositat i l’altruisme dels donants i de les seves famílies, que amb el seu gest fan possible els trasplantaments. Igualment, fan un reconeixement explícit als professionals i als centres sanitaris catalans que han contribuït de manera decisiva en l’assoliment dels resultats a Catalunya. Així mateix, recorden que fer-se donant és tan senzill com decidir la teva voluntat de ser donant i compartir-la amb els teus familiars i amics. A més, es pot deixar constància de la decisió a La Meva Salut o al document de voluntats anticipades.