Acció Exterior i Govern Obert

Les Regions amb Poder Legislatiu demanen més presència de les regions en la futura Constitució Europea

query_builder   11 novembre 2003 17:12

event_note Nota de premsa

Les Regions amb Poder Legislatiu demanen més presència de les regions en la futura Constitució Europea

L’estat federat de Salzburg acull els dies 11 i 12 de novembre la Quarta Conferència de Presidents de Regions amb Poder Legislatiu (REG LEG). La reunió finalitzarà demà amb l’adopció, per part de les regions participants, de la Declaració de Salzburg on els presidents demanaran una major presència de les regions en el futur Tractat de la Unió Europea. Per part de la Generalitat de Catalunya ha assistit a la Conferència el secretari de Relacions Exteriors Joaquim Llimona; Joan Vallvé ha assistit en condició de president de l’Assemblea de Regions Frontereres d’Europa (ARFE). També hi han participat el Lehendakari Juan José Ibarretxe i el president d’Extremadura, Juan Carlos Rodríguez Ibarra.

Durant la reunió de Salzburg els presidents examinaran el projecte de Constitució Europea presentat per la Convenció, analitzaran l’estat actual de la Conferència Intergovernamental i debatran sobre les possibilitats i responsabilitats que genera la nova constitució tant per a les regions com per al Comitè de Regions i altres associacions europees de regions i municipis. La reunió finalitzarà amb l’adopció de la Declaració de Salzburg on els presidents, tot i expressar la seva satisfacció amb els progressos aconseguits en el projecte de constitució des d’un punt de vista regional,  lamenten que el paper de les regions amb poder legislatiu no es reflecteixi del tot en el projecte de constitució. El contacte directe de les regions amb els ciutadans i la seva responsabilitat política són valors, a parer dels presidents, que Europa ha d’adoptar perquè les seves polítiques obtinguin una acceptació a llarg termini.

Les regions han demanat més presència en la presa de decisions a nivell nacional i europeu, i entre d’altres reivindicacions han posat sobre la taula la possibilitat de poder recórrer a la justícia per a poder exercir una defensa de les seves prerrogatives. D’altra banda les Regions amb Poder Legislatiu insten els respectius estats membres a que incorporin representants de les regions en les delegacions nacionals en el cas que les futures revisions de la constitució siguin assumides per una convenció.

El secretari de Relacions Exteriors, Joaquim Llimona, ha insistit, durant  els debats de la Conferència, en la necessitat que la futura constitució contempli un paper actiu per a les regions amb competències legislatives en el procés de decisió europeu i que Europa asseguri la seva diversitat lingüística i cultural a través del reconeixement de l’oficialitat de llengües com el català. Per la seva banda, el president de l’Assemblea de Regions Frontereres d’Europa, Joan Vallvé ha apuntat la necessitat que la nova constitució contempli un estatut jurídic la cooperació transfronterera.

Joaquim Llimona també ha manifestat la seva satisfacció pel fet que Escòcia assumeixi demà la presidència del Moviment de Regions amb Poder Legislatiu. Llimona ha recordat que les relacions entre Catalunya i Escòcia són molt bones i que en aquests moments s’està implementant l’acord de col•laboració signat fa un any pel Primer Ministre d’Escòcia, Jack Mcconnell, i el conseller en cap de la Generalitat, Artur Mas.

El Moviment de Regions amb Poder Legislatiu (REG-LEG) va néixer el novembre de 2000, destinat a promoure un reforçament del paper de les regions “fortes” o amb competències legislatives de la UE. Es tracta d’un fòrum informal que reclama, per a aquestes regions, un estatus polític i legal diferenciat en tots els àmbits de la governança a Europa (poder legislatiu, executiu i judicial), d’acord amb les seves competències i responsabilitats. Gràcies als treballs del REG-LEG, la declaració de Laeken ha reconegut l’especificitat d’aquestes regions.

Des dels seus inicis, Catalunya ha pres part molt activament a REG-LEG, acollint la primera conferència de presidents d’aquestes regions a Barcelona el novembre de l’any 2000. En efecte, per Catalunya el REGLEG suposa un marc molt adequat per canalitzar les seves reivindicacions, ja que les 74 regions que componen el REG-LEG comparteixen una mateixa situació, expectatives i reivindicacions pel que fa al paper que han de jugar en el si de la UE.