- L'ACA, amb la col·laboració de la Xarxa per a la Conservació de la Natura (XCN), celebra l'esdeveniment entre el 13 i el 14 de juny
- El primer dia s’analitzarà el nou context legal de la conservació dels ecosistemes aquàtics i el rol de la custòdia des d’una perspectiva nacional i europea, mentre que el dia 14 es farà una visita a l'estany de Sils
- Hi participaran, entre d’altres, el Ministeri per a la Transició Ecològica, l’Agència Europea Ambiental, a banda de representants de les diverses entitats de custòdia
- Des del 2015 s'han signat un total de 40 convenis i s'han atorgat 4 MEUR en ajuts
L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), en col·laboració amb la Xarxa per a la Conservació de la Natura (XCN) celebrarà els propers dies 13 i 14 de juny una jornada destinada a abordar la repercussió dels convenis de custòdia fluvial, fent un balanç dels 10 anys i quins són els reptes per al futur.
Des del 2015, s’han signat un total de 40 acords i s'han atorgat més de 4 milions d'euros en ajuts, amb l'objectiu de fomentar la co-gestió dels ecosistemes aquàtics per afavorir la conservació i millora de la biodiversitat i el bon estat ecològic d’aquests ecosistemes.
La jornada del dia 13, inaugurada per la consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, Sílvia Paneque, se centrarà en revisar el nou context legal de la conservació dels ecosistemes aquàtics i el rol de la custòdia des d’una perspectiva nacional i europea, eines de finançament, així com en presentar algunes de les iniciatives de custòdia fluvial més destacables a Espanya i Catalunya.
En aquesta primera jornada hi intervindran, com a protagonistes principals, representants d’entitats de custòdia, a més d’entitats seleccionades com el Ministeri per a la Transició Ecològica i l’Agència Europea Ambiental, a banda de la XCN i la pròpia Agència . En aquest sentit, es faran ponències sobre els 10 anys de la custòdia fluvial a Catalunya, la Llei de Restauració de la Natura, les mesures per a garantir la connectivitat fluvial, la conservació de la natura en el context del canvi climàtic, entre d’altres.
El segon dia (14 de juny), es farà una sortida tècnica a l’estany de Sils, que permetrà aprofundir en el coneixement pràctic del territori i les accions de custòdia que s’hi duen a terme. Des del 2018 hi ha un conveni de custòdia per a la gestió d’aquesta zona humida acordat per l’ACA, l’Ajuntament de Sils, la Fundació Emys i la Fundació Catalunya la Pedrera.
Aquest esdeveniment s’emmarca en la celebració dels 10 anys de la custòdia i en el reconeixement a l’ACA rebut pel projecte Blue Mission Med, guardonat dins de la missió europea “Restore our Oceans and Waters” en la categoria de governança.
Dades clau
La jornada del dia 13 de juny es farà a l'auditori de la Pedrera, mentre que les activitats previstes per al dia 14 es faran a l'estany de Sils.
La consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, Sílvia Paneque, s'encarregarà d'inaugurar la jornada.