Empresa i Treball

Més de 14 milions de turistes estrangers han visitat Catalunya, el què suposa un increment del 14% respecte l'any anterior

L'any 2002, la despesa turística a Catalunya ha superat els 8.200 milions d'euros

query_builder   27 gener 2003 13:33

event_note Nota de premsa

Més de 14 milions de turistes estrangers han visitat Catalunya, el què suposa un increment del 14% respecte l'any anterior

L'any 2002, la despesa turística a Catalunya ha superat els 8.200 milions d'euros

Els resultats de l’informe de l’evolució del turisme a Catalunya presentats avui pel Conseller de Treball, Indústria, Comerç i Turisme, Antoni Fernàndez Teixidó, confirmen un creixement sostingut d’aquest sector a Catalunya

La temporada turística 2002 clou amb uns resultats positius. Els visitants estrangers han arribat als 14.347.000, el què representa un increment del 14% respecte l’any anterior. El considerable augment de les pernoctacions dels turistes estrangers (+18,8%) ha tingut una incidència favorable sobre la despesa turística que ha augmentat més del 15%.

El nombre de turistes procedents de la resta de l’Estat és de 4.611.000. Aquest mercat ha experimentat una lleugera disminució del –3% però la despesa ha estat superior a l’any anterior.

Pel que fa al mercat intern català l’evolució durant el 2002 ha portat un increment del 2,3% del nombre de turistes. Les pernoctacions amb 18.441.000 s’han recuperat després de la davallada dels primers vuit mesos de l’any.

El mercat estranger

França continua com el principal mercat emissor amb 3,4 milions de turistes i 26,7 milions de pernoctacions. També és el país que més ha augmentat tant en nombre de turistes (36,4%), com de pernoctacions (44,5%). Després de França, segueix en nombre de turistes: Regne Unit (2,2 milions de turistes), Alemanya (1,6 milions)

Pel que fa a la estada mitjana, se situa a l’entorn de les 7,5 nits per a cada visitant. Les marques turístiques que han registrat més pernoctacions d’estrangers són: Costa Brava (55 milions), Costa Daurada (20 milions) i, Barcelona (16).

El mercat espanyol

El nombre de turistes procedents de la resta de les Comunitats Autònomes és d’un total de 4.611.0000. Aquest mercat ha millorat la despesa mitjana diària la qual cosa suposa que en conjunt la despesa pugi un 1,9%

Les Comunitats Autònomes que han realitzat més pernoctacions són: Andalusia, amb 4,9 milions de pernoctacions; Aragó amb 4,2 milions i Madrid, amb 4,1 milions. Aquestes comunitats són principals per Catalunya i representen fins el 47% del total de les pernoctacions.

El 41% dels turistes procedents de l’Estat Espanyol han visitat Barcelona. La celebració de l’Any Gaudí, juntament amb la gran varietat d’oferta que ofereix la ciutat són probablement els factors que situen Barcelona en l’itinerari de molts turistes que es dirigeixen cap a altres marques turístiques. La Costa Daurada és després de Barcelona la destinació amb més pernoctacions (30,7%).

El mercat català

Durant l’any 2002, els catalans vam realitzar 4.041.000 viatges dins de Catalunya (sense sumar viatges a segones residències). Aquesta xifra representa un increment del 2,3% del nombre de turistes. Les destinacions turístiques preferides pels catalans són, per aquest ordre, Costa Brava, Pirineu-Prepirineus i Costa Daurada.

Pel que fa als viatges a la resta de l’Estat Espanyol, Andalusia, Aragó i Comunitat Valenciana, són les Comunitats Autònomes més visitades pels Catalans. D’altra banda, es consolida la tendència dels catalans pels viatges a l’estranger, presentant un creixement l’any 2002 del 9,5%.

Nota: Trobareu les xifres del balanç de la temporada turística al web del Departament:www.gencat.net/turisme, així com el dossier de Fitur.