Empresa i Coneixement

La Generalitat de Catalunya promou la creació de 7 fons d'inversió per impulsar el naixement d'empreses de base tecnològica

El CIDEM aporta fins a 10 milions d'euros, que reforcen la Xarxa de Trampolins Tecnològics

query_builder   27 gener 2003 16:42

event_note Nota de premsa

La Generalitat de Catalunya promou la creació de 7 fons d'inversió per impulsar el naixement d'empreses de base tecnològica

El CIDEM aporta fins a 10 milions d'euros, que reforcen la Xarxa de Trampolins Tecnològics

El Centre d’Innovació i Desenvolupament Empresarial (CIDEM), adscrit al departament de Treball, Indústria, Comerç i Turisme de la Generalitat de Catalunya, crea 7 nous fons d’inversió, que permetran a les universitats obrir una nova via de finançament basada en la creació de noves empreses de base tecnològica.

En concret, el CIDEM aporta fins a 10 milions d’euros a les universitats catalanes que vulguin invertir en projectes empresarials de base tecnològica que es trobin en una fase inicial. L’objectiu és dotar de més recursos a aquestes empreses en el moment de la seva constitució, atès que no existeixen inversors privats disposats a aportar fons en aquest estadi; d’aquesta forma es pretén incrementar la quantitat i qualitat de les empreses catalanes de base tecnològica, que en un futur seran les que més beneficis i ocupació de qualitat aportaran al teixit industrial català. D’altra banda, s’intensifica la capacitat de les universitats catalanes de transformar en riquesa l’important estoc de coneixement científic i tecnològic acumulat en els darrers anys.

La Xarxa de Trampolins Tecnològics (Xarxa TT) està formada per universitats i escoles de negoci de Catalunya, amb capacitat de fomentar l’esperit emprenedor i els serveis d’assessorament en la creació d’empreses de base tecnològica. Amb el llançament d’aquests fons d’inversió, els trampolins que la formen, a més de continuar assessorant aquestes empreses, participaran directament en l’arrencada de nous projectes empresarials de base tecnològica.

Les universitats podran, d’una banda, obtenir més rendibilitat de la seva recerca i, de l’altra, donar més eficiència a les patents que van generar amb importants recursos públics. Així mateix, el futur retorn d’aquestes inversions permetrà a les universitats catalanes obtenir una nova via d’ingrés per intensificar les activitats de recerca.

Es tracta d’una iniciativa, pionera a Europa, a la qual es poden adscriure les universitats que vulguin promoure empreses de base tecnològica. Els 7 fons d’inversió que ara es creen corresponen als membres de la Xarxa de Trampolins Tecnològics: Universitat de Barcelona (UB), l’Autònoma de Barcelona (UAB), la Politècnica de Catalunya (UPC), Enginyeria La Salle, la Universitat de Girona i les escoles de negocis ESADE i IESE.

10 M€ en quatre anys

El CIDEM té previst destinar en quatre anys deu milions d’euros, que serviran per recolzar fins a un centenar d’empreses de base tecnològica que es trobin en fase de capital llavor.

El CIDEM serà l’encarregat d’avaluar les sol·licituds procedents de les diferents universitats catalanes adscrites a la Xarxa de Trampolins Tecnològics, juntament amb la col·laboració de diferents experts externs com directius del món del capital risc i representants d’empreses tecnològiques.

La creació d’aquest nou instrument de finançament reforça la Xarxa de Trampolins Tecnològics creada ara fa dos anys pel CIDEM.

Des de la posada en marxa, el CIDEM ha recolzat uns 50 projectes, unes dues terceres parts dels projectes que van accedir a la comissió d’avaluació.

Així s’ha ajudat a empreses de base tecnològica tant a obtenir la participació d’operadors privats (que representen uns 35 M€ de valor de mercat) com a rebre suport econòmic a través de la iniciativa NEOTEC, impulsada pel Centre pel Desenvolupament Tecnològic Industrial (CDTI) del Ministeri de Tecnologia i Ciència.

La nova Xarxa ha impulsat fins a 237 nous llocs de treball directe d’alta qualificació i 400 nous llocs de treball indirectes. Així mateix, també destaca la creació de 43 patents internacionals, que representen el 18% del total català.

La promoció dels nous fons d’inversió s’emmarca dins del Programa de foment d’empreses de base tecnològica del Pla d’innovació de Catalunya 2001-04. Amb un pressupost específic de més de 25 M€, aquest programa té com a objectiu principal convertir Catalunya en el país capdavanter del sud d’Europa en emprenedoria de base tecnològica.