- El projecte ‘Nutrivision’, impulsat pel Kid’s Cluster, ha permès que el percentatge d’alumnes que perceben els potencials efectes perjudicials d’aquestes begudes per a la seva salut passi del 79 al 92%
- Per al desenvolupament d’aquest projecte, el Kid’s Cluster ha comptat amb el suport d’ACCIÓ (Departament d’Empresa i Treball) mitjançant un ajut de 69.000 euros de la línia d’Iniciatives de Reforç a la Competitivitat
- La iniciativa pretén contribuir a millorar el coneixement sobre la composició i els efectes d’un producte que cada cop es comença a consumir a edats més primerenques
Un projecte liderat pel Kid’s Cluster, anomenat ‘Nutrivison’, ha començat a aplicar experiències immersives amb realitat virtual per conscienciar sobre alimentació saludable als infants d’entre 10 i 12 anys. Concretament, la iniciativa s’ha centrat a millorar el coneixement sobre la composició i els efectes de les begudes energètiques, que es comencen a consumir de mitjana a l’edat de 12 anys.
Per a la realització del projecte ‘Nutrivision’ el Kid’s Cluster ha comptat amb el suport d’ACCIÓ, l’agència per la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball, mitjançant un ajut de 69.000 euros de la línia d’Iniciatives de Reforç de la Competitivitat destinada a projectes de clústers.
L’origen del projecte es troba en la necessitat d’abordar l’augment dels índexs de sobrepès i obesitat en la població infantil a causa de l’abandonament de patrons alimentaris saludables i l’auge del consum de productes com les begudes energètiques a edats primerenques. Per fer-ho, la iniciativa Nutrivision planteja ampliar el coneixement dels nutrients i aliments saludables entre els alumnes de 5è i 6è de primària, proporcionar-los eines per millorar les seves eleccions i sensibilitzar sobre la importància d’una alimentació saludable.
Aquests objectius s’han abordat a partir d’un enfocament pedagògic centrat en l’aprenentatge a través de l’experiència amb la utilització de dispositius de realitat virtual. Els alumnes de 5è i 6è de primària participants en el projecte visualitzen un vídeo de realitat virtual i participen en un taller sobre begudes energètiques. Un cop feta la prova pilot, el percentatge d’alumnes que reconeixien que les begudes energètiques poden ser perjudicials augmentava del 79 al 92%. A més, un 66% menys de participants creien que donen energia i un 56% menys pensaven que redueixen el cansament. A més, mentre que abans de l’experiència només un 63% dels alumnes sabien que aquest tipus de begudes contenien sucre, després de fer-ho el 100% ho identificava correctament.
El projecte ‘Nutrivision’ ha comptat també amb la participació d’Alimenta per al context científic per a l’elaboració dels continguts; Seeds Experience per al disseny i producció de l’experiència de realitat virtual; la Universitat de Barcelona per a la validació dels processos i l’avaluació de l’impacte del projecte; i tbkids per al context educatiu i la relació amb infants, famílies i escoles.
Cites
Anna López, cluster manager del Kid's Cluster
"D'aquesta maneraels alumnes reben els missatges d'una manera diferent, més motivadora i impactant. Introduir elements de joc en les experiències formatives facilita la captació de l'atenció dels alumnes i la seva predisposició a participar de forma activa"
Dades clau
El percentatge d'alumnes que perceben els potencials efectes perjudicials d'aquestes begudes per a la seva salut ha passat del 79 al 92%
El projecte ha rebut un ajut de 69.000 euros de la línia d'Iniciatives de Reforç a la Competitivitat d'ACCIÓ