Salut

Tercer comunicat sobre el brot casos de legionella pneumophila

query_builder   8 agost 2004 16:00

event_note Nota de premsa

Tercer comunicat sobre el brot casos de legionella pneumophila

Aquest comunicat amplia els emesos els dies anteriors sobre el brot per Legionella pneumophila detectat a la ciutat de Barcelona.

CASOS

S’ha detectat un nou cas de pneumonia per Legionella pneumophila en les darreres 24h. Es tracta d’una dona de 77 anys, atesa a l’Hospital de la Vall d’Hebron, que cobreix la zona on es localitza el brot. Amb els deu casos detectats fins ahir, això porta a 11 casos el total d’afectats fins el moment actual.

Aquests són 10 barons i una dona. El seu lloc de residència correspon a la zona de Vallcarca (7), el Carmel (3) i Nou Barris (1), amb edats entre els 50 i 83 anys. En aquests moments 3 d’ells ja estan donats d’alta i un més està a punt de ser-ho, 5 continuen ingressats amb bona evolució (4 a l’Hospital de la Vall d’Hebron i un a l’Hospital de l’Esperança) i dos són a l’UCI, un a Vall d’Hebron i un a la Clínica Delfos. Aquest dos malalts són d’edat més avançada que la mitjana (79 i 83 anys respectivament).

ANALISI I ACTUACIONS

Deu casos resideixen, treballen o han estat fent gestions o per altres motius a la zona de Vallcarca, l’altre probablement no està relacionat amb aquest brot malgrat s’hagi diagnosticat també durant aquest periode. Es manté la hipòtesi d’un brot comunitari de legionel•losi per exposició a una torre de refrigeració que pugui explicar la majoria d’aquests casos. Es manté la busca activa de casos als centres sanitaris de la ciutat, i el Servei d’Urgències de Vigilància Epidemiològica (SUVEC) que cobreix de forma permanent Barcelona i el conjunt de Catalunya segueix activat.

L’anàlisi de la corba epidèmica construïda amb la data d’inici de símptomes dels pacients mostra un perfil característic, que dona informació rellevant mes enllà de les dates de ingrés o de diagnòstic dels pacients. En efecte, el primer cas va començar a trobar-se malalt el 20 de juliol, el 29 n’hi va haver tres, el 30 tres mes, i l’1 d’agost tres mes. Des de l’1 d’agost sols hi ha hagut un nou cas, que va iniciar els símptomes el tres d’agost.

 INFORMACIÓ

Aquest comunicat s’emet després de la coordinació mantinguda avui a l’Agència de Salut Pública de Barcelona en la que han participat els serveis implicats de l’Ajuntament, de la Direcció General de Salut Pública del Departament de Salut, de l’Hospital de la Vall d’Hebron, i de l’Agència de Salut Pública de Barcelona.

Si hi ha més informació rellevant s’emetrà un nou comunicat. Per a més informació podeu connectar el dia d’avui amb Joan R. Villalbí, 649 938 800, que atendrà als mitjans davant de l’Agència de Salut Pública avui a les 13.30 h. A partir d’aquesta nit aquest telèfon que ha cobert les necessitats informatives al llarg del cap de setmana deixarà de ser operatiu, i la informació s’emetrà mitjançant l’oficina de premsa de l’Ajuntament i la del Departament de Salut.