Empresa i Treball

Catalunya acull avui el primer Fòrum NEOTEC i el 8è Fòrum Catalunya Innovació per impulsar les empreses de base tecnològica

query_builder   14 novembre 2002 18:02

event_note Nota de premsa

Catalunya acull avui el primer Fòrum NEOTEC i el 8è Fòrum Catalunya Innovació per impulsar les empreses de base tecnològica

Més de 200 inversors avaluen 20 projectes empresarials en aquest Fòrum organitzat per la Generalitat de Catalunya

Obtenir suport financer per tirar endavant una empresa de base tecnològica resulta en l’actualitat una tasca difícil per a l’emprenedor. Conscient d’aquesta dificultat, el Centre d’Innovació i Desenvolupament Empresarial (CIDEM), adscrit al Departament de Treball, Indústria, Comerç i Turisme conjuntament amb el Centre pel Desenvolupament Tecnològic Industrial (CDTI) han organitzat el primer Fòrum NEOTEC a Barcelona. La trobada coincideix amb la 8a edició del Fòrum Catalunya Innovació que organitza anualment el CIDEM.

Més de 200 inversors, tant institucionals com privats, participaran en aquesta trobada que té com a objectiu principal facilitar la capitalització d’empreses de base tecnològica, així com fomentar la cultura emprenedora i la generació de projectes empresarials tecnològics des dels àmbits científics, tecnològics i universitaris. Es preveu el tancament de prop de la meitat dels projectes que es presentin en aquesta trobada entre inversors i emprenedors.

En el transcurs del Fòrum, es presentaran vint projectes d’empreses de base tecnològica, agrupats en quatre blocs: empreses de capital llavor que disposen d’una base tecnològica protegida per a la propietat industrial i sòlids equips gestors; empreses orientades al sector de la biotecnologia; empreses start up amb prototipus protegits per propietat industrial, i empreses start up amb activitats d’alt valor afegit i necessitats financeres de volums notables.

L’organització d’aquest Fòrum és fruit del conveni de col·laboració que recentment van signar la Generalitat i el Ministeri de Ciència i Tecnologia amb l’objectiu de coordinar conjuntament el desenvolupament de polítiques de suport a les empreses i compartir experiències en l’àmbit del capital risc, així com impulsar la creació i consolidació d’empreses de base tecnològica. El Fòrum també inclou una sèrie de conferències sobre finançament de les noves empreses tecnològiques.

La celebració d’aquest Fòrum s’emmarca dins del Programa de foment d’empreses de base tecnològica del Pla d’innovació de Catalunya 2001-2004. Amb un pressupost específic de més de 25 milions d’euros, aquest programa té com a objectiu principal convertir Catalunya en el país capdavanter del sud d’Europa en emprenedoria de base tecnològica.

 Iniciativa NEOTEC

El Ministeri de Ciència i Tecnologia, a través del CDTI, va impulsar ara fa dos anys la iniciativa NEOTEC amb l’objectiu de promoure i estimular la generació de projectes empresarials de base tecnològica i donar suport a la seva transformació en empreses professionals, viables i amb perspectives de creixement. En aquest sentit, el CDTI aporta a aquest tipus d’empreses solucions concretes que van des del llançament de noves línies de finançament, fins al disseny d’accions específiques per facilitar la comunicació entre emprenedors tecnològics i inversors a través dels serveis d’assessorament i formació. EL CDTI destina fins a un màxim de 300.000 euros a cada una de les empreses de base tecnològica de creació recent.

Des del juliol passat, el CDTI compta amb el recolzament del CIDEM. A través d’un conveni de col·laboració entre ambdós centres, el CDTI finança els projectes de noves empreses de base tecnològica, sorgits de la Xarxa de Trampolins o del Programa de finançament de la innovació, que siguin recolzats pel CIDEM, sempre que compleixin els requisits i procediments establerts en la iniciativa NEOTEC.

L’acord també inclou el treball conjunt d’ambdós centres per al desenvolupament de instruments de finançament futurs; el compromís de col·laboració del CIDEM amb el CDTI per estendre el model de trampolins tecnològics i el servei de finançament de la innovació a altres comunitats autònomes, i la promoció per part del CIDEM de la iniciativa NEOTEC dins de la comunitat autònoma de Catalunya.

Barcelona, 14 de novembre de 2002