Aquest comunicat amplia els emesos els dies anteriors sobre el brot per Legionella pneumophila detectat a la ciutat de Barcelona.

CASOS

En les últimes hores s’han identificat dos casos més de pneumònia per Legionel.la pneumophila a la ciutat de Barcelona. Aquests dos casos, dos homes de 55 i 56 anys, també presentaven símptomes anteriors al dia 3 d’agost. Per tant, es consideren dins del mateix brot . Tots dos pacients estan ingressats a l’hospital de la Vall d’Hebron i a la Clínica Puigvert.

Per tant, fins el moment 19 persones han estat afectades  per legionel.la.

D’altra banda, avui s’ha produït una nova alta mèdica i se n’espera una altra en les properes hores. Això vol dir que del total d’afectats pel brot, hi ha 9 persones que ja han sortit de l’hospital i 10 continuen ingressades. Els pacients hospitalitzats per legionel.la estan evolucionant favorablement.

ANÀLISI I ACTUACIONS

Es manté la hipòtesi d’un brot comunitari de legionel•losi per exposició a una torre de refrigeració que pugui explicar la majoria d’aquests casos. Es manté la busca activa de casos als centres sanitaris de la ciutat, i el Servei d’Urgències de Vigilància Epidemiològica (SUVEC) que cobreix de forma permanent Barcelona i el conjunt de Catalunya segueix activat.

Tècnics de l’Agència de Salut Pública de Barcelona i de vigilància ambiental de l’Ajuntament estan portant a terme la investigació epidemiològica i ambiental per tal d’esbrinar la possible font d’infecció. Les mostres de les quatre torres de refrigeració identificades en les zones implicades de Vallcarca continuen en procés d’anàlisi.

L’anàlisi de la corba epidèmica construïda amb la data d’inici de símptomes dels pacients mostra un perfil característic, que dóna informació rellevant més enllà de les dates d’ingrés o de diagnòstic dels pacients. Aquesta anàlisi mostra que tots els casos detectats fins ara van començar a mostrar símptomes entre el 20 de juliol i el 3 d’agost, per tant la situació epidemiològica demostra que el brot va a la baixa, tot i que no es descarta que en els propers dies apareguin més casos retrospectius.

INFORMACIÓ CIUTADANA

Cal insistir en el fet que els residents de l’àrea afectada no han de prendre cap tipus de mesura preventiva. També cal destacar que els ciutadans poden consumir l’aigua corrent de la xarxa amb total seguretat, i fer ús també amb tota seguretat dels aparells d’aire condicionat domèstic

Per qualsevol tipus d’informació addicional, els ciutadans poden trucar a Sanitat Respon (902.111.444), del Departament de Salut, i consultar la web de l’Agència de Salut Pública (www.aspb.es).

Aquest comunicat s’emet després de la reunió de coordinació mantinguda avui al Consorci Sanitari de Barcelona, en la que han participat els serveis implicats de l’Ajuntament, de la Direcció General de Salut Pública del Departament de Salut, de l’Hospital de la Vall d’Hebron, de la Clínica Delfos, de l’ Hospital Clínic, de l’Àrea bàsica de salut de Vallcarca, de l’Agència de Salut Pública de Barcelona, i del Districte de Gràcia.

Si no ha cap novetat destacada durant el cap de setmana, no s’emetrà cap comunicat fins dilluns.