Salut

Pla d'Informació de les Infeccions Respiratòries Agudes a Catalunya (PIDIRAC). Full informatiu núm. 3

query_builder   5 desembre 2002 14:01

event_note Nota de premsa

Pla d'Informació de les Infeccions Respiratòries Agudes a Catalunya (PIDIRAC). Full informatiu núm. 3

Acontinuació us fem arribar l’estat de situació de detecció del virus de la grip segons el Pla d’Informació Diària de les Infeccions Respiratòries Agudes (PIDIRAC), a data 5/12/2002

Durant les setmanes 45 (del 3 al 9 de novembre de 2002) a 16 (del 13 al 19 d’abril de 2003) està en funcionament el sistema de vigilància epidemiològica de la grip i d’altres virus respiratoris que es duu a terme cada any  durant tot el període habitual de més activitat de la malaltia. Aquest sistema té per objectius estudiar el comportament gripal, detectar l’inici de l’epidèmia i caracteritzar els virus circulants mitjançant la utilització d’indicadors de mortalitat, de morbiditat i de confirmació microbiològica.

El nombre de centres sentinella participants en el Pla d’Informació de les Infeccions Respiratòries Agudes a  Catalunya (PIDIRAC) per a la present temporada és de 22 i es troben distribuïts per diverses comarques de Catalunya.

El PIDIRAC està basat en l’estudi de diversos indicadors de mortalitat, de morbiditat i microbiològics:

Mortalitat: proporcionen informació de la mortalitat de la ciutat de Barcelona i de 6 municipis de la província 

Morbiditat:  recullen les dades de morbiditat atesa proporcionades pels equips d’atenció primària (EAP) sentinella participants en el sistema; aquestes:

Visites domiciliàries de medicina general totals

Visites domiciliàries de medicina general per               infeccions respiratòries agudes

Visites domiciliàries de medicina general per       síndromes gripals

 Visites domiciliàries de pediatria

Visites programades al centre

Visites per síndromes gripals ateses al centre

Microbiologia: els centres sentinella recullen mostres  d’aquells pacients (nens i adults) que, coincidint amb un increment de processos respiratoris aguts, tenen una clínica típica de grip o d’infecció respiratòria aguda.

Els virus que  s’estudien, a més del gripal, són el virus respiratori sincicial, els parainfluença 1, 2 i 3 i l’adenovirus.

Encara que als indicadors de visites domiciliàries s’observen oscil·lacions, no es manté una tendència clara. Els indicadors de mortalitat i el de síndromes gripals atesos al centre presenten increments, encara que sense assolir nivells epidèmics.

De les mostres analitzades al laboratori, 6 han resultat positives a virus gripal B, 1 a virus respiratori sincicial (VRS) i una altra és una doble infecció a VRS i adenovirus. Totes les mostres positives procedeixen de pacients en edats pediàtriques.

La situació observada a la resta de l’Estat, així com a a d’altres països europeus és similar, detectant-se també un predomini del virus B en edats pediàtriques.

S’observen increments d’alguns dels indicadors que tradueixen l’existència d’un augment en les infeccions respiratòries agudes, sobretot en nens. L’activitat gripal és escassa, manifestant-se sobretot per l’aparició de casos esporàdics i alguns brots localitzats produïts pel tipus B.

Per a més informació: www.gencat.net/sanitat