· El conseller de Cultura inaugurarà aquesta tarda la mostra

· L’exposició fa un recorregut per la història d’aquest moviment i els seus protagonistes a través d'una selecció de premsa, llibres, cartells i documents d'arxiu
       

· La mostra es podrà visitar fins al 15 de febrer i ha estat organitzada conjuntament per la CGT i la Fundació Salvador Seguí
 
El Museu d’Història de Catalunya acull fins al 15 de febrer l’exposició gratuïta “100 anys d’anarcosindicalisme”, que repassa el centenari del moviment sindical de caràcter revolucionari i orientació anarquista. Aquest moviment va constituir a la península ibèrica una gran força revolucionària amb una intensitat sense precedents. Aquesta mostra, organitzada conjuntament per la Confederació General del Treball (CGT) i la Fundació Salvador Seguí, explica el fenomen i reconeix els militants del moviment.
 
A través d'una selecció de premsa, llibres, cartells i documents d'arxiu, la mostra recorda els seus protagonistes, evoca l’obra anarcosindicalista, recupera la seva memòria i reivindica la seva vigència. L'exposició situa cronològicament el visitant des dels principis filosòfics al present d’aquest fenomen, a través de quatre etapes diferenciades per colors: verd 1910-1931, violeta 1931-1939, marró 1939-1975 i vermell 1975-2010, amb un discurs gràfic que conclou amb imatges de l'actualitat sindical. Cada etapa ofereix una cronologia i una llista de 25 noms de destacats militants, constituint un total de 100 noms, per a un centenari, així com documentació original significativa de cada època que es mostra emmarcada entre parets i aparadors en què es podran veure peces inèdites de la història d’aquest fenomen.
 
Paral·lelament a l’exposició, s’ha programat un cicle de xerrades amb col·loqui sobre anarcosindicalisme els dijous a les 19 hores: La creació d’una organització anarcosindicalista en temps de crisi, a càrrec de Teresa Abelló – Universitat de Barcelona (20 de gener); L’aportació llibertària a la literatura dels darrers 100 anys,  a càrrec de Pere Joan – Universitat de Konstanz (27 de gener); Les realitats d’una societat anarcosindicalista: les col·lectivitats, a càrrec de Joan Ibarz – Universitat de Barcelona (3 de febrer), i Futur i anarcosindicalisme, a càrrec de membres de la Confederació General del Treball (10 de febrer).
  
La mostra l’inaugurarà aquesta tarda, a les 18 hores, el conseller de Cultura, Ferran Mascarell. També assistiran a l’acte el director del Museu, Agustí Alcoberro; el secretari general de la Confederación General del Trabajo (CGT), Jacinto Ceacero; la presidenta de la Fundació Salvador Seguí, M. Àngels Rodríguez, i els comissaris de l’exposició, Rafael Maestre i Cristina Escrivà. Posteriorment es farà la presentació del catàleg de la mostra, amb la presència de la catedràtica d’Història Contemporània de la Universitat de Barcelona Mary Nash, i la professora titular d’Història Contemporània de la Universitat de Barcelona Susanna Tavera.
 

1  

Fitxers adjunts

Dossier de premsa

Dossier de premsa
PDF | 2272