Aquest estudi ha estat elaborat per les arquitectes Zaida Muxí i Marta Fontseca, amb el suport de l’Institut Català de les Dones i del Departament de Justícia. Per elaborar el treball es van organitzar cinc tallers: dos al Centre Penitenciari Brians, un a Wad Ras, a la secció de mares, i dos a la secció oberta de Wad-Ras.
Les conclusions d’aquest estudi -on estan recollides les aportacions de les internes- es tindran en compte a l’hora de dissenyar les futures instal·lacions per a dones que preveu el Pla director d’equipaments penitenciaris de Catalunya 2004-2010.
Nou Centre Penitenciari de Dones de Catalunya
Segons ha destacat el secretari de Serveis Penitenciaris, Rehabilitació i Justícia Juvenil, Albert Batlle, el nou Centre Penitenciari de Dones de Catalunya (Sant Llorenç d’Hortons) tindrà una capacitat d’entre 400 i 500 places. Els mòduls residencials, on les internes fan la seva vida diària, seran petits apartaments on les dones gaudiran de més intimitat.
Les cel·les seran preferentment individuals i, en tot cas, tindran una capacitat màxima de dues places, les dutxes estaran a dins de la mateixa cel·la, hi haurà servei de guarderia, els espais destinats a les comunicacions amb les famílies estaran adaptats a les necessitats dels fills de les internes i les famíles podran romandre-hi durant més temps. Hi haurà una infermeria diferenciada per a patologies psiquiàtriques i una altra per a malalties orgàniques. Hi haurà un Departament d’Atenció Especialitzada per a tractar les toxicomanies.
Es potenciaran especialment els espais destinats al treball productiu, per tal que les dones aprenguin un ofici i puguin adquirir hàbits laborals que els permetin tenir una feina un cop estiguin en llibertat. També es donarà especial rellevància als espais destinats a les àrees formatives, educatives, esportives, d’oci, etc.
El Nou model d’intervenció per a dones
La subdirectora general de Programes de Rehabilitació i Sanitat, Montserrat Garcia, ha explicat que la Secretaria està dissenyant un nou model d’intervenció per a dones que estan complint mesures d’execució penal adreçat específicament a potenciar la reinserció. "Es tracta -ha especificat la subdirectora- d’aprofitar el temps que dura la reclusió per utilitzar totes les eines de què disposem per tal que, un cop finalitzada la mesura, la dona pugui normalitzar la seva vida dins de la seva comunitat".
Aquest nou model que s’està començant a implementant actualment, consisteix en l’aplicació de diferents programes adaptats a les necessitats de les internes: programes d’intervenció sociofamiliar, d’inserció sociolaboral, formatius, millores en les comunicacions familiars, etc.
L’Arquitecta Zaida Muxí ha comentat que en els tallers sobre "Els Espais de les presons de dones" van participar una quarantena d’internes d’edats i orígens molt diferents, i que totes van coincidir a demanar més espais per poder fer més activitats, i més zones verdes. Les dones també reclamen dutxes a dins de les cel·les per tenir més intimitat i -sorprenentment- no totes volen cel·les individuals, sinó que prefereixen estar en companyia d’altres internes.
La presidenta de l’Institut Català de les Dones, Marta Selva, ha destacat en la seva intervenció que és molt important que - tal com s’està fent en aquest cas- les dones mateixes participin en el disseny d’aquestes polítiques per acabar amb les desigualtats.
5