El conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, i l’alcalde de la Vall de Boí, Joan Perelada, han assistit avui a la retirada de bona part de les 76 antigues banyeres domèstiques que, tradicionalment, han reutilitzat els ramaders per abeurar els caps de bestiar. El conseller ha donat compliment així del seu compromís de retirar aquestes banyeres i substituir-les per abeuradors per tal de millorar el paisatge en una zona d’especial atractiu, declarada Patrimoni Mundial de la Humanitat. Aquesta actuació, que comporta una inversió de 25.220 euros, és una de les accions exemplars que s’executaran a tot Catalunya en aplicació de la Llei del paisatge

Coincidint amb una visita a la Vall de Boí, el conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, va proposar a l’alcalde i president del Consell Comarcal de l’Alta Ribagorça, Joan Perelada, retirar les banyeres que els ramaders de la zona fan servir per a subministrar aigua als seus animals.

La reutilització d’aquests estris domèstics és una pràctica habitual a moltes zones de muntanya. Les banyeres es traslladen per les diferents pastures durant l’estiu, acompanyant els ramats, i romanen als prats també durant l’hivern, oferint, en ocasions, una visió desendreçada de l’entorn.

El DPTOP i l’Ajuntament de la Vall de Boí van acordar impulsar la substitució de les banyeres per uns models d’abeuradors homogenis que milloressin la percepció visual del paisatge de la vall i que fossin adients a la importància turística i cultural de la zona.

Per això, s’ha consensuat amb els ramaders de la zona el model i la quantitat d’abeuradors més adients a les seves necessitats. D’aquesta manera, ja s’ha iniciat la instal·lació de 12 coms fixos, a Erill la Vall, Barruera, Taüll, Durro i Boí, i altres 64 de mòbils.

Amb aquesta actuació paisatgística es retiraran de l’entorn de la Vall de Boí un total de 76 banyeres que són substituïdes per aquests coms més pràctics i útils per al ramader i més respectuosos i integrats al paisatge de la vall.

El conseller ha avançat la voluntat d’estendre l’exemple de la Vall de Boí a la resta de municipis de la comarca de l’Alta Ribagorça. En aquest sentit, el conseller Nadal ha explicat que, “un cop feta i quan es vegi l’efecte” d’aquesta actuació, “ho convertirem en un programa que es pugui estendre a la resta de comarques de muntanya”.

Una actuació exemplar per a la cura del paisatge

Aquesta actuació i els fons necessaris per a la seva execució es deriven de l’aplicació de la Llei de protecció, gestió i ordenació del paisatge a Catalunya, que consagra la riquesa paisatgística com a patrimoni ambiental, cultural i històric, que repercuteix en la qualitat de vida dels ciutadans i que pot esdevenir un recurs de desenvolupament econòmic.

Per tal de traslladar a la pràctica aquestes directrius, la Llei preveu, entre d’altres instruments, les anomenades actuacions exemplars, és a dir, accions concretes a tot Catalunya per tal de millorar espais degradats o conservar els valors paisatgístics d’altres.

Aquestes actuacions exemplars, entre les què s’inclou la retirada de les banyeres de la Vall de Boí, s’executen mitjançant la cooperació entre les diferents administracions i els agents privats implicats i compten amb un Fons específic per a finançar-se.

22 de març de 2006

3  

Imatges

Fotografia de l'acte (1)

Fotografia de l'acte (1) 169

Fotografia de l'acte (3)

Fotografia de l'acte (3) 280

Fotografia de l'acte (2)

Fotografia de l'acte (2) 243