Avui i demà estan reunits a Tarragona 50 coordinadors de trasplantament de Catalunya

L'altruisme i la solidaritat cap a la donació d'òrgans i teixits de la població catalana ha augmentat durant l'any 2006, ja que s'observa una disminució d'un 2,8 % de les negatives

Les xifres globals de donació i trasplantament es mantenen en la mitjana dels darrers 5 anys

La figura del coordinador de trasplantaments va néixer a Catalunya l’any 1984 i, progressivament, es va estendre a la resta de l’Estat, de manera que l’any 1987 eren 42 els coordinadors de l’Estat que es varen reunir a Barcelona.  Aquesta xarxa de coordinadors hospitalaris, territorials i autonòmics han estat la base i l’embrió de l’anomenat model espanyol, que no és altre que el model català implantat l’any 1984.

Catalunya té una organització sòlida i consolidada coordinada per a l’Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT) que té, com a funcions, planificar, ordenar i coordinar les activitats relacionades amb l’extracció, la conservació, la distribució, l’intercanvi i el trasplantament d’òrgans,  teixits i cèl•lules.

El trasplantament és una activitat plenament consolidada. Actualment, un donant mitjà dóna 30,8 anys de vida i que tots els òrgans 55,8 anys de vida a diferents receptors.

Durant l’any 2006, han disminuït en un 2% les negatives a la donació, fet que demostra una major solidaritat per part de la nostra societat.

L’efectivitat de la donació (percentatge (enfront les possibilitats) ha augmentat d’un 65% l’any 2005 a un 69% el 2006 (gener-octubre).

La disminució de la mortalitat hospitalària, constatada en el primer semestre de 2006 a Catalunya, ha condicionat que les xifres de donació i de trasplantament  s’hagin mantingut  la mitjana anual de donació i trasplantament dels darrers 5 anys, però, per sota de l’any 2005, any en el qual per diferents circumstàncies el nombre de trasplantaments va ser molt elevat.

La disminució de la mortalitat en el semestre esmentat va ser de (-0,3 %), xifra que significa que varen morir 1.800 persones menys en els nostres centres. Entre d’altres motius, es pot trobar com causa, l’efectivitat de les mesures de seguretat vial, la implementació de les mesures de prevenció del Pla de Salut de Catalunya en relació a la patologia cardiovascular i l’efectivitat dels nous tractaments d’aquestes malalties.

Les millores en els processos de selecció del donant i del receptor, de les tècniques quirúrgiques, de la prevenció i del tractament del rebuig de l’òrgan trasplantat, han aconseguit incrementar el temps de supervivència dels trasplantaments arreu del món. 

Com conseqüència també les llistes d’espera augmenten. Aquesta evolució, tant de l’augment de les llistes com de l’insuficient nombre d’òrgans per poder donar resposta, obliga des de sempre a estimar les causes i a afavorir les alternatives adients per tal que no afecti als pacients en llista d’espera.

L’organització de trasplantament a Catalunya està preparada per afrontar aquesta situació a l’hora de donar solucions alternatives als pacients en llista d’espera.

És per això que els objectius estratègics 2005-2007 de l’Organització Catalana de Trasplantaments del Departament de Salut han estat dirigits a elaborar protocols i a establir acords amb les institucions i els centres hospitalaris, així com amb els sistemes d’atenció extrahospitalària orientats a:

*Facilitar el trasplantament renal de donant viu, que fins ara representa sols un 10 % a Catalunya, acció com ja han fet altres països  de la resta del mont  que realitzen  amb  donació de viu entre un  20 % i 50 % del total dels seus trasplantaments

*Expandir la donació a cor aturat a tot el territori català. Aquest és un programa de gran complexitat tècnica organitzativa, en la qual han d’intervenir, tant els Serveis d’Emergències Mèdiques extrahospitalàries com, en alguns casos la policia autonòmica, la municipal o els bombers.

*Acostar les funcions de l’OCATT als territoris, amb el nomenament de coordinadors territorials.  El primer pla pilot s’acaba d’implantar al Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre , on durant el període gener-octubre del 2006 s’ha obtingut un increment del 32% en l’obtenció total d’òrgans respecte el mateix període del 2005

*Continuar la promoció de la donació entre la nostra societat. En aquest sentit, s’està :

 

  - Finalitzant un espot televisiu de promoció de la donació.

  - A punt d’iniciar un estudi, en col•laboració amb la UAB, de l’actitud que sobre la donació tenen els ciutadans que viuen a Catalunya,  que  està previst  finalitzar abans de l’estiu de l’any 2007.

  - Preparant un pla de formació orientat a minories del nostre entorn que                               actualment ja representen un 14 % del total de la nostre població (INE)

3  

Fitxers adjunts

Dossier dades OCATT

Dossier dades OCATT
PDF | 214

Coordinació territorial Tarragona.Pla pilot

Coordinació territorial Tarragona.Pla pilot
PDF | 42

Dades donació i trasplantaments i llistes d'espera

Dades donació i trasplantaments i llistes d'espera
PDF | 17