Servei Meteorològic de Catalunya

L'estat dels embassaments permet assegurar un 2007 sense problemes de garantia en l'abastament en les xarxes i poblacions del seu àmbit d'influència

query_builder   11 octubre 2006 17:03

event_note Nota de premsa

L'estat dels embassaments permet assegurar un 2007 sense problemes de garantia en l'abastament en les xarxes i poblacions del seu àmbit d'influència

En conjunt, els embassaments de les conques internes de Catalunya es troben per sobre del 60% de la seva capacitat, cosa que permet assegurar la disponibilitat d'aigua fins a finals de 2007, malgrat que la manca de pluges provoqui problemes d'abastament en alguns municipis que no capten aigua de xarxes o rius regulats

El consum domèstic d'aigua a Catalunya es manté estable amb una lleugera tendència al descens (3,4%)

Les precipitacions a les conques internes de Catalunya (CIC), malgrat ser molt significatives el mes de gener de 2006 amb una mitjana de 114 mm respecte als 59 mm de mitjana mensual en el període 1996-2006, van disminuir ràpidament, cosa que va produir com a resultat valors mensuals inferiors a les mitjanes històriques del mateix període, i fins i tot valors nuls en algun mes, fins a situar-se a finals d’agost amb un valor acumulat des de principis d’any de 261 mm enfront dels 361 mm de la mitjana. Aquesta manca de precipitacions ha provocat una reducció de les aportacions dels principals rius de les CIC a partir del mes d’abril, un increment en els consums de les zones de regadiu i diverses afeccions en la productivitat dels cultius de secà.

No obstant aquests mesos d’escassetat pluviomètrica, el setembre s’ha caracteritzat per una sèrie d’episodis de pluges en el litoral i prelitoral català que han fet augmentar els valors acumulats de 372 mm que hi havia a començaments d’any fins als 437 mm de mitjana del període. Per tant, encara que el dèficit pluviomètric s’hagi reduït amb les darreres pluges, continua la tendència del descens de precipitacions en un 15%, especialment significativa a les capçaleres dels embassaments que subministren a la regió metropolitana de Barcelona, on les aportacions també continuen sent inferiors a la mitjana.

Les reserves d’aigua a Catalunya presenten una bona situació

Tot i que l’estat dels embassaments de les conques internes és lleugerament per sobre de les mitjanes històriques d’aquest període, concretament el sistema Ter-Llobregat es troba al 63% de la seva capacitat, molt per sobre dels valors de l’any passat en el mateix període (per sota del 30%), cal recordar que la resta d’embassaments de les conques intercomunitàries continuen amb una molt lenta tendència de recuperació dels seus nivells de normalitat.

Les reserves dels embassaments avui segueixen l’evolució prevista per l’ACA a principis de maig d’escenari hipotètic d’“any sec”. Si es manté aquest escenari, ja que les darreres pluges de setembre no han canviat aquesta tendència a les capçaleres de les conques, es podrien garantir totes les demandes de recursos hídrics durant el que queda d’any i tot l’any 2007.

Baixa el consum d’aigua a les ciutats

Com ja s’ha constatat en els darrers informes dels últims mesos, aquest mes de setembre també s’ha mantingut la moderació en el consum d’aigua amb una lleugera tendència al descens. Tanmateix, cal assenyalar que el comportament d’estalvi és molt heterogeni en el territori de Catalunya, i destaca que els majors percentatges d’estalvi es donen a les concentracions urbanes compactes. El consum d’aigua en tots els usos ha baixat aquest mes de setembre un 3,5% respecte de l’any passat, amb un descens gairebé similar al del consum domèstic que també ha baixat un 3,4%. Aquest descens, el podem associar a un efecte positiu de l’aplicació del tercer tram del Cànon de l’aigua, i, sobretot, a la presa de consciència ciutadana respecte al consum responsable d’aigua i a un ús més sostenible.

2  

Fitxers adjunts

Comunitat de premsa amb annexos

Comunitat de premsa amb annexos
DOC | 98

Dades sobre l'estat dels embassaments

Dades sobre l'estat dels embassaments
XLS | 571

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia