El Departament de la Presidència, a proposta de la Secretaria de Comunicació, ha aprovat les subvencions als mitjans de comunicació, que enguany sumen un total de 10,9 milions d’euros distribuïts entre els ajuts a projectes, el suport genèric als mitjans en català (ajuts “automàtics”) i la nova línia de subvencions adreçada a les associacions sectorials. Tots aquests ajuts s’han atorgat per concurs públic, per segon any consecutiu.

A aquestes convocatòries cal sumar-hi les que resoldrà durant els pròxims mesos el Departament de Cultura, a través de l’Institut Català de les Indústries Culturals (ICIC). Enguany, Cultura atorgarà un total de 5,46 milions a la premsa escrita, una part dels quals ja han estat adjudicats. Per tant, un cop resoltes definitivament totes les convocatòries, la Generalitat de Catalunya haurà destinat el 2006 un total de 16,3 milions d’euros –un 11,2% més que l’any passat– als ajuts als mitjans de comunicació.

El gruix de les subvencions atorgades per la Presidència correspon als ajuts a projectes dels mitjans de comunicació, amb una partida de 8 milions d’euros. El departament ha rebut un total de 298 sol·licituds –93 més que l’any 2005–, d’entre les quals se n’han aprovat 113, la qual cosa representa un 37,9% de les peticions.

Per sectors, la premsa escrita és el major receptor d’aquests ajuts, ja que rep un 76,4% del pressupost total. A continuació hi ha la premsa digital, amb un 10,8% i en tercer lloc la televisió amb un 7%.

Cal remarcar que, enguany, en el cas de la televisió, els ajuts a projectes estan destinats únicament a la televisió digital terrestre (TDT) de titularitat privada amb cobertura nacional, ja que en el moment de la presentació dels projectes encara no s’havien adjudicat les concessions de TDT local.

Amb aquest motiu, el Govern va preveure una convocatòria específica d’ajuts a la TDT local, però l’avançament de les eleccions al Parlament de Catalunya ha aconsellat ajornar-la fins a la pròxima legislatura, per tal que el calendari electoral no interfereixi en el procés de concessió d’aquestes subvencions.

Això no obstant, enguany les televisions locals de titularitat privada obtenen 828.948 euros per la via del suport genèric a la televisió en català (un 117% més que l’any passat, en què es van atorgar 382.163 euros per aquest mateix concepte). A més, les subvencions als consorcis públics de televisions locals, que pròximament es concediran de manera directa –fora de concurs–, també registraran un augment respecte al 2005.

Increment dels ajuts “automàtics”

Enguany, a banda de l’increment global dels ajuts, cal subratllar l’augment substancial del suport genèric o ajut “automàtic” a la premsa en català, que suma 4,46 milions d’euros. Aquestes subvencions, que són atorgades per Cultura, representen un increment de 28,9% respecte a l’any passat, increment que, acumulat al dels dos anys anteriors, rescabala el sector de la congelació d’aquests ajuts durant la legislatura anterior.

Quant als ajuts “automàtics” a la premsa digital, la ràdio i la televisió en català, que atorga el Departament de la Presidència, enguany s’hi ha destinat 1,7 milions d’euros. La televisió ha concentrat un 48,7% dels ajuts, la ràdio el 28,6% i la premsa digital el 22,6%. En total, s’han aprovat 74 peticions de les 78 que s’han rebut en total.

Les subvencions de la Presidència es completen amb 1,2 milions d’euros destinats específicament a les associacions representatives de caràcter professional o sectorial. Concretament, s’han atorgat subvencions a 19 associacions de les 53 que van presentar sol·licituds.

Conclusions del Simposi Internacional sobre ajuts a la premsa

Fruit del debat sobre el suport públic a la premsa i als mitjans de comunicació en general, la Secretaria de Comunicació va impulsar la celebració del primer Simposi Internacional sobre ajuts a la premsa, que va tenir lloc a Barcelona el passat mes de juny. El simposi ha permès situar la política catalana d’ajuts a la premsa en el context de la realitat europea.

Una de les principals conclusions del simposi, que va aplegar uns 150 representants de diferents països, és la necessitat que les polítiques comunitàries de suport als mitjans de comunicació no es limitin al sector audiovisual.

En aquest sentit, en els pròxims mesos el comitè organitzador del Simposi presentarà les ponències i les conclusions al Govern espanyol, als governs de les comunitats autònomes, a la Comissió Europea, a la UNESCO i al Comitè de les Regions per tal que les tinguin en compte i fomentin les polítiques de protecció a la premsa com a garantia del pluralisme i de la diversitat cultural i lingüística d’Europa.

2  

Fitxers adjunts

Dossier Ajuts als mitjans de comunicació 2006

Dossier Ajuts als mitjans de comunicació 2006
PDF | 128

Comunicat Ajuts als mitjans de comunicació 2006

Comunicat Ajuts als mitjans de comunicació 2006
PDF | 43