El Diari Oficial de la Generalitat (DOGC) publica avui l'ordre d'exposició pública de l'Avantprojecte de l'aeroport d'Alguaire. Aquest document desenvolupa i concreta els objectius marcats pel pla director d'aquest aeroport aprovat recentment ja que defineix les característiques que ha de tenir la infraestructura aeroportuària. Així, entre altres elements, determina que la pista de vol tindrà 2.500 metres de longitud, estableix una torre de control singular i concreta que la terminal serà de 3.200 m2. Aquesta nova passa administrativa permet avançar en la consecució del primer aeroport que construirà la Generalitat que es preveu que iniciï les obres a la primavera del 2007.

A partir d’avui, el document se sotmetrà a informació pública i institucional durant 30 dies per tal de recollir les al·legacions pertinents. Posteriorment, s’enviarà al Departament de Medi Ambient que emetrà la Declaració d’Impacte Ambiental.

D’aquesta manera, es preveu que el proper febrer pugui iniciar-se la licitació de les obres de la primera fase que inclou la pista de vol, la torre de control, la terminal i els edificis i instal·lacions complementàries. Pel que fa al Pla especial, que delimita l’espai on s’ubicarà l’aeroport, ja està enllestit i aprovat i ara s’estan ultimant les negociacions i tràmits per a l’adquisició dels terrenys on anirà ubicat.

Pista de vol

L’avantprojecte preveu que la pista de vol tingui 2.500 metres. Aquesta longitud possibilitarà que avions com Airbus 320 i 321, amb capacitat per a més de 150 passatgers, puguin operar en el nou aeroport. La pista també permetrà que utilitzin l’aeroport avions de transport de mercaderies.

Segons les previsions, a banda dels residents de les comarques de ponent i de les comarques pròximes de l’Aragó, també es preveuen usuaris del turisme de l’esquí i l’esport d’aventura i els viatges de negocis (fires, congressos, etc.). En aquest sentit, es preveu que aquest aeroport pugui assolir en un termini raonable els 400.000 passatgers anuals.

Pel que fa a les mercaderies, l’aeroport acollirà un transport de mercaderies de tipus mitjà amb serveis de paqueteria, missatgeria, productes peribles i terciaris. D’aquesta manera, es preveu assolir 6.000 tones anuals de mercaderies.

Torre de control singular

Un dels elements que més destaquen de l’avantprojecte és la torre de control de l’aeroport que serà un edifici singular separat de la terminal. Es tracta d’una estructura de 23 metres d’alçada conformada de quatre columnes que suporten les plantes de la torre.

Així, hi haurà la planta d’observació (planta de fanal) que és la zona des d’on es fa el control de l’espai aeri; l’entreplanta tècnica, amb tots els elements necessaris per controlar l’arribada i sortida d’aeronaus, i l’àrea de gestió administrativa a més de diverses àrees comunes. La superfície del fanal serà aproximadament de 65 m2, i inclou la zona de treball del personal tècnic i l’àrea d’equipament tècnic. L’entreplanta tècnica anirà situada sota el fanal amb una altura d’uns 2,5 metres. Inclou el control el sistema d’automatització de control de l’espai aeri i altres elements.

La sala d’equips complementaris i altres dependències associades se situaran a peu de la torre i es composaran de la zona de descans i reunions, un petit taller i magatzem i la sala on hi haurà ubicats els equips de subministrament d’energia. Per accedir a la torre de control, hi haurà un ascensor i escales fixes i d’emergència.

Cal tenir en compte que l’aeroport d’Alguaire serà un aeroport dotat amb un sistema d’aproximació instrumental, és a dir que els avions tindran la possibilitat d’aterrar sense visibilitat. Això significarà una major rapidesa i seguretat en les operacions. En aquest sentit, pren una gran importància l’existència de la torre de control.

Edifici Terminal

L’avantprojecte també determina les característiques de l’edifici terminal que ha d’acollir la zona de trànsit de viatgers i equipatges. Tindrà una superfície de 3.200 m2 per cobrir les necessitats dels passatgers que sortiran i dels que arribaran.

Així, la zona de sortides inclourà un vestíbul de 530 m2, vuit mostradors de facturació i una sala d’espera de 450 m2. Pel que fa a les arribades, hi haurà una sala de 350 m2, dos punts de recollida d’equipatges i un vestíbul de 280 m2. L’edifici també acollirà en un pis superior el bloc tècnic que acollirà el conjunt d’elements necessaris per al funcionament de l’aeroport així com elements complementaris com ara vestuaris, magatzems i altres serveis administratius.

D’altra banda, l’aeroport també tindrà altres instal·lacions com la central elèctrica, l’edifici que on s’ubicaran els vehicles d’extinció d’incendis o la depuradora d’aigües.

Objectiu: crear un aeroport regional

El pla director de l’Aeroport d’Alguaire aprovat aquest mes recull les línies estratègiques del futur aeroport per tal de marcar el seu desenvolupament en un període de 15-20 anys. L’objectiu del Govern és crear a la zona de ponent un aeroport regional per donar servei tant de passatgers com logístic a la demarcació. Amb l’exposició pública de l’avantprojecte que s’ha iniciat avui, es continua avançant en els processos que han de permetre iniciar les obres de l’aeroport d’Alguaire a la primavera del 2007.

2  

Imatges

Planta general

Planta general 297

Torre de control

Torre de control 38