El secretari per a la Mobilitat, Manel Nadal, ha visitat avui les obres que el Departament de Política Territorial i Obres Públiques està portant a terme a la C-12 entre Àger fins a l'enllaç amb la C-13 (la passarel·la). Aquesta actuació consisteix principalment en l'eixamplament de la via i la rectificació de revolts, amb un pressupost de 18,7 MEUR. Durant aquesta visita, Manel Nadal ha explicat el desenvolupament dels treballs de millora a la C-28 al Pallars Sobirà i la Val d'Aran, que suposen una inversió global de 43 MEUR, i els ajuts que el DPTOP destina a actuacions a les comarques de muntanya.



Millora de la C-12 entre Àger i la C-13

El secretari per a la Mobilitat, Manel Nadal, ha visitat les obres de millora de la carretera C-12 entre la sortida est d’Àger i l’encreuament amb la C-13, a la zona coneguda com la passarel·la. Aquesta actuació abasta un tram de 12,2 quilòmetres i consisteix en l’eixamplament de la via –que tindrà una calçada de 7 metres d’amplada amb vorals d’un metre– i la rectificació de revolts, amb l’objectiu de millorar la fluïdesa i seguretat del trànsit.

Les obres suposaran una inversió de 18,7 MEUR. Els treballs van començar el juliol passat i es preveu que concloguin el 2008. Actualment es du a terme el moviment de terres a tot el tram i el desviament de serveis afectats i s’estan construint calaixos de formigó per al drenatge.

Atesa l’accidentada orografia de la zona, es construiran 8 viaductes. Entre aquests, destaquen un de 160 metres de longitud que permetrà travessar el barranc de Menàrguens, i dos més, de 170 i 130 metres, respectivament, que facilitaran el trànsit pel tram de la carretera que discorre entre la via del ferrocarril i el pantà de Camarasa. Per salvar un entrant del pantà cap a la carretera, es construirà un pont de 14 metres de longitud.

 Les obres inclouen la construcció de dues noves interseccions amb un carril central de gir a l’esquerra, a la cruïlla de la C-12 amb la carretera de la Règola, i en l’encreuament amb la C-13. Aquestes obres completen la millora de la C-12 entre Balaguer i la C-13 que el DPTOP ha dut a terme en diverses fases en els últims anys. L’anterior actuació de condicionament va abastar el tram entre Fontdepou i Àger, conclosa el 2003.

Obres a la C-28

El Departament de Política Territorial i Obres Públiques està desenvolupant un conjunt d’actuacions a la C-28 amb la finalitat de millorar el nivell de servei d’aquesta via així com les comunicacions entre la Val d’Aran i el Pallars Sobirà.

En execució

Travessia Vielha-Betren. Les obres, que van començar el novembre de 2005, comportaran l’eixamplament de la via al llarg de prop d’un quilòmetre i la millora dels seus accessos i funcionalitat mitjançant la construcció de dues rotondes. Es preveu que els treballs, amb un pressupost d’1,1 MEUR, concloguin a finals d’any.

Garòs - Salardú. Han finalitzat aquest mes les obres de millora del traçat i de l’amplada de la carretera, que passarà en aquest tram dels 9 metres als 12 metres (dos carrils de 3,5 metres i dos vorals de 2,5 metres). D’aquesta manera, durant la temporada hivernal es disposarà d’un espai perquè els vehicles puguin aturar-se per a posar les cadenes o deixar passar les màquines llevaneus. L’obra ha suposat una inversió de 4,4 MEUR.

Refugi de la Mare Déu Ares - variant dels Avets (Alt Àneu). Aquest estiu han començat els treballs en aquest tram, de 3 quilòmetres, amb un pressupost de 4,2 MEUR. Les obres comportaran la millora de la carretera pel que fa al traçat, la pavimentació i el drenatge. En aquest sentit, es rehabilitarà, reforçarà i ampliarà la plataforma de la carretera, que tindrà una secció de 9 metres d’amplada –amb dos carrils de 3,5 metres i dos vorals d’1 metre– i es formaran sobreamples als revolts. Està previst que les obres concloguin l’estiu de 2007

Variant dels Avets – cruïlla de Son. Estan en execució des d’aquest estiu les obres de millora del tram de 6 quilòmetres entre el final de la variant dels Avets i la cruïlla de Son, que significaran una inversió de 15,2 MEUR. Aquesta actuació consistirà principalment en l’eixamplament de la via i la rectificació de revolts. Com a estructures, cal remarcar la construcció a la zona de l’accés a Sorpe de tres viaductes, de 10 metres d’amplada i una longitud d’entre 70 i 80 metres.

Les obres es completaran amb la construcció de dues zones d’aturada d’emergència i la millora del drenatge, la senyalització i les barreres de seguretat. Es preveu que els treballs finalitzin l’estiu de 2008.

Variant d’Esterri i València d’Àneu. Estan en fase d’inici les obres de construcció de la variant d’Esterri i València d’Àneu, de 4,7 quilòmetres de longitud. Aquestes obres, amb un pressupost de 18 MEUR, conclouran l’estiu de 2008. El projecte inclou la construcció d’un viaducte de 110 metres de longitud per al pas de la canalització de la riera del Tinter i de dos camins que hi accedeixen, i la formació de dues interseccions, una a Esterri d’Àneu nord i una altra a València d’Àneu, ambdues amb carrils centrals de gir a l’esquerra i d’acceleració.

En fase d’estudi

Trams Salardú - Vaquèira i corba de Tonyon - límit comarcal. S’estan estudiant les al·legacions presentades durant el procés d’informació pública d’aquestes dues actuacions. Cadascun d’aquests trams té una longitud de 4 quilòmetres de longitud. Les obres comportaran la millora de les condicions per al trànsit pel que fa principalment al traçat i al ferm; el tram entre Salardú i Vaquèira té un pressupost previst de 3,5 MEUR i el tram entre la cobra de Tonyon i el límit comarcal, de 7 MEUR. Es preveu licitar les obres corresponents durant el segon semestre de l’any vinent.

Accés de la Noguera al Pallars Jussà per Comiols

El Govern va encarregar a finals de 2005 l’estudi informatiu i d’impacte ambiental de l’accés al Pallars Jussà per Comiols. En aquests moments, se n’està ultimant la redacció i es preveu que a principis de l’any vinent se sotmeti a informació pública.

Ajuts a les comarques de muntanya

D’altra banda, el secretari per a la Mobilitat ha explicat en la seva visita els ajuts, per un import d’1,7 MEUR, que el DPTOP destinarà a actuacions de millora de la xarxa veïnal i rural de camins, a la neteja de les vies afectades per nevades i a la dinamització territorial a la Val d’Aran i al Pallars Sobirà. Aquests ajuts, que s’emmarquen en la política específica de muntanya de la Generalitat, suposen enguany una inversió de 10,1 MEUR.

Val d’Aran

Millora de camins: El DPTOP ha adjudicat recentment un ajut al Conselh Generau d’Aran de 261.000 euros per a la segona fase de la millora del camí d’accés a Betlan (Vielha e Mijaran).

Vies afectades per nevades: S’han destinat 27.115 euros als ajuntaments de la Val d’Aran per a l’arranjament de les vies afectades per neu.

Actuacions de dinamització territorial: Properament, el DPTOP obrirà aquesta nova línia d’actuacions, adreçada a consells comarcals, municipis, entitats municipals descentralitzades, mancomunitats de municipis o consorcis. Aquesta línia té per objectius genèrics la millora de la qualitat de vida de la població rural i la promoció del desenvolupament econòmic local. A la Val d’Aran, s’ha previst una dotació global de 679.000 euros.

Pallars Sobirà

Millora de camins: El DPTOP ha adjudicat recentment ajuts per un import total de 417.000 euros als treballs següents: millora d’accessos als nuclis d’Espot i Lladorre i al municipi de Tírvia, actuacions d’urgència i manteniment i la neteja de marges i cunetes.

Vies afectades per nevades: La Generalitat ha previst una dotació per a ajuntaments del Pallars Sobirà de 27.000 euros.

Dinamització territorial: El DPTOP invertirà prop de 600.000 en ajuts a actuacions de dinamització territorial al Pallars Sobirà.

2  

Imatges

Mapa C-12

Mapa C-12 150

Actuacions a la C-28

Actuacions a la C-28 278