El director general de Ports i Transports, Esteve Tomàs, acompanyat de l'alcalde de Cervera, Salvador Bordes, han posat en servei la nova estació d'autobusos d'aquesta població, que millorarà substancialment la comoditat, el serveis i les prestacions del transport públic d'aquesta ciutat. La nova instal·lació ha significat una inversió de 500.000 euros. La posada en marxa de l'estació ha coincidit amb la publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) de l'anunci pel qual s'inicia la licitació del nou pas de vianants sota les vies del ferrocarril que unirà la nova estació d'autobusos amb l'estació de tren i el nucli urbà. Aquesta actuació comportarà una inversió d'1,8 MEUR i el seu termini d'execució serà de vuit mesos.

La nova estació d’autobusos

Avui s’ha posat en servei la nova estació d’autobusos de Cervera. Es tracta d’una terminal situada al costat de l’estació de tren, a l’altra banda de les vies, al carrer Vidal de Montpalau. Es tracta d’una localització cèntrica que a més té en compte les previsions de l’Ajuntament de Cervera d’un augment demogràfic molt més significatiu en els propers 20 anys a la banda nord de la ciutat.

L’estació compta amb tres andanes i a més amb un espai perimetral destinat a un altre autobús i a la carrega i descàrrega de passatgers pels vehicles privats. El conjunt queda definit per una gran marquesina de formigó que alberga un espai obert d’espera i un espai tancat amb el vestíbul de l’estació, el bar i els serveis. En aquesta marquesina s’emplaça un sistema de plaques de producció d’energia fotovoltaica.

Aquesta nova instal·lació substitueix així la marquesina amb la que fins ara es donava el servei d’autobús a la ciutat. L’estació és un nus de comunicacions dels eixos Barcelona - Cervera - Lleida, Lleida – Cervera - Girona per l’eix Transversal i Reus – Cervera - la Farga. Aquesta estació presta a més, serveis més locals unint Cervera amb poblacions com Iborra, Ametlla de Segarra, Sant Ramon, Solsona o Santa Coloma de Queralt. En aquesta estació operaran les empreses Cots Alsina, Alsina Graells, Hispano Igualadina i Eix Bus.

Accés a l’estació pel futur pas soterrat

Per accedir a gran part del nucli urbà de Cervera els usuaris de la nova estació d’autobusos haurien de fer un desplaçament important fins trobar un dels dos passos existents o bé travessar les vies a la zona de l’estació, la qual cosa comporta una manca de la seguretat vial desitjada. Per a resoldre aquesta situació el DPTOP ha impulsat el projecte d’un pas de vianants soterrat que connectarà l’estació d’autobusos amb l’estació de tren i amb el nucli urbà. Aquest pas permetrà un accés més directe i segur pels usuaris de l’estació.

Connexió amb l’estació d’autobusos i de tren

El projecte que ara es licita té per objecte la construcció d’un pas per a vianants soterrat que connecti la nova estació d’autobusos situada al carrer Vidal de Montpalau amb la plaça de l’Estació. Les seves característiques permetran que tingui una doble funció, la de millorar la integració urbana i l’accés a la nova estació d’autobusos i la de convertir-se en un nou accés a l’estació de trens. Es tracta d’un pas soterrani que transcorrerà per sota les vies del tren. Aquest fet permet una connexió entre el mateix pas soterrat i l’estació de tren.

Concretament, el pas servirà d’accés directe amb l’andana sentit Barcelona, on es troba l’edifici de l’estació de tren. Atesa la reduïda amplada de l’andana sentit Lleida no es possible, actualment, construir l’accés des de el pas inferior. No obstant, l’estructura es deixa preparada per a que, en el futur, es pugui realitzar. El pas soterrat es construirà mitjançant caixons i tindrà una llargada de 47 metres, una amplada de 4 metres, una alçada de 2,7 metres.

Accessos integrats i adaptats

Els accessos a aquest pas soterrat seran adaptats a persones amb mobilitat reduïda i integrats al màxim al seu entorn urbà. Així, des de la banda de l’estació de tren, es podrà accedir a aquest pas mitjançant dos accessos. Un accés directe a peu pla des de la plaça de l’Estació, i un altre, mitjançant un ascensor i escales, situat al costat de l’edifici de l’estació de tren que donarà accés a la zona mitjana del pas, a uns 20 metres de cada extrem.

A l’altra banda de les vies, al carrer Vidal de Montpalau, l’accés s’integrarà al seu entorn urbà mitjançant una rampa enjardinada i escales que donaran accés a l’estació d’autobusos. L’actuació en aquesta banda també contempla l’arranjament de la banda sud del carrer Vidal de Montpalau, on s’habilitarà espai per a aparcament de 15 vehicles i es crearà una àmplia vorera arbrada amb bancs.

Així mateix, l’actuació també defineix un nou tancament a banda i banda de la zona de vies per tal d’impedir-hi l’accés a vianants. Aquest tancament s’executarà entre la zona de les estacions de tren i autobús i el pas a nivell sobre les vies a la banda Barcelona.

2  

Imatges

Fotografia estacio

Fotografia estacio 540

Planol

Planol 902