El secretari de Serveis Penitenciaris, Rehabilitació i Justícia Juvenil, Albert Batlle, acompanyat pel director general de Gestió d’Infrastructures, Salvador Illa, pel director general de Recursos i Règim Penitenciari, Jordi Sisquella, i per l’alcalde de Sant Joan de Vilatorrada, Ezequiel Martínez, ha fet una roda de premsa per donar a conèixer el projecte arquitectònic del Centre Penitenciari Lledoners. La roda de premsa va tenir lloc dimecres 15 de febrer a la Sala d’actes de l’ajuntament de Sant Joan de Vilatorrada.

Licitació de les obres del Centre Penitenciari Lledoners

El Govern de la Generalitat ha encarregat a l’empresa pública GISA els tràmits de licitació per a la construcció del Centre Penitenciari Lledoners, a Sant Joan de Vilatorrada (Bages). El nou centre, que acollirà homes adults penats, tindrà una capacitat d’entre 500 i 750 interns, distribuïts en 8 mòduls residencials de 64 cel•les cada un.

La construcció del complex suposarà una inversió de més de 72 milions d’euros i es calcula que durarà uns 24 mesos. Tenint en compte les previsions per a l’inici de les obres en el decurs del segon trimestre d’enguany. el Centre podrà entrar en funcionament a principis de l’any 2008. 

La superfície destinada a acollir-lo és de 9 hectàrees, d’un total de 15 hectàrees adquirides per la Generalitat. L’equip d’arquitectes que ha redactat el projecte arquitectònic és Fabré & Torras Arquitectes Associats, SCP, que van guanyar el concurs convocat per GISA.

Reducció de l’impacte visual i mediambiental

Aquest projecte s’ha dissenyat especialment per minimitzar l’impacte visual i mediambiental de la nova presó, que no tindrà la característica torre de vigilància amb què compten els establiments penitenciaris i que s’estructurarà en edificis de planta baixa i un pis.

En la construcció s’aprofitarà l’orografia natural del terreny perquè els murs perimetrals de seguretat no siguin tan perceptibles a la vista: el Centre es construirà tres metres per sota de la cota natural i es formaran uns talussos amb un pendent similar al de la resta de la zona (que voreja l’edifici).

Pel que fa a les mesures ambientals, està prevista la recuperació del torrent que va a parar al bosc del Llobató i la construcció d’una depuradora per sanejar les aigües del Centre, amb la qual cosa es garantirà la circulació d’aigua del torrent durant tot l’any. Amb aquestes mesures es podrà recuperar en aquest torrent la fauna i la vegetació típica dels boscos de ribera, actualment força malmeses.

En referència als accessos del nou centre penitenciari, es preservarà la xarxa de camins rurals existents, especialment el camí de les Torres del Bages, i l’accés al futur polígon industrial de Mas Mollet serà aprofitat com a via principal d’accés a la presó.

Mòduls residencials i atenció sanitària

El nou Centre tindrà 8 mòduls residencials amb sala de dia, menjador propi, servei de venda automàtica, economat, consulta mèdica, despatxos d’atenció individual, aules, tallers, locutori telefònic, un petit gimnàs, perruqueria i un pati.

L’establiment penitenciari comptarà també amb un mòdul d’ingressos amb 25 cel•les individuals per a aquells interns que ingressen al Centre i estan pendents de ser assignats a un mòdul residencial.

Així mateix, hi haurà un departament de règim tancat, amb 32 cel•les individuals, per als interns que compleixen sancions disciplinàries o que estan classificats en primer grau.

La presó disposarà d’una infermeria amb 20 habitacions per a malalts orgànics i 8 per a psiquiàtrics, i una àrea de consultes d’especialistes: medicina interna, odontologia, oftalmologia, traumatologia, etc.

Hi haurà tallers productius, un edifici dedicat a activitats formatives i poliesportiu

El Centre Penitenciari Lledoners tindrà quatre tallers destinats a activitats laborals retribuïdes de 800 m2 cadascun, a part de molls de càrrega i magatzems, i als pisos superiors es faran tallers de formació ocupacional. Aquest espai estarà gestionat pel Centre d’Iniciatives per a la Reinserció (CIRE), l’empresa pública que s’encarrega de la inserció sociolaboral dels interns.

Un dels edificis es destinarà a activitats de caràcter formatiu i cultural i es dotarà de sala d’actes, biblioteca, aula d’informàtica, tallers d’arts plàstiques i espais per a l’educació d’adults.

També tindrà un poliesportiu cobert, amb gimnàs, frontó, una piscina descoberta,  una zona de serveis generals on estarà ubicada la cuina del centre, la bugaderia i els tallers productius. A més, comptarà amb un edifici destinat íntegrament a les comunicacions dels interns amb les seves famílies.

El Centre estarà envoltat per un perímetre de seguretat de 15 metres d’amplada format per dos murs de formigó de 6 metres i una tanca metàl•lica de la mateixa alçada, amb tres sistemes electrònics de detecció redundants. La vigilància i la seguretat exterior correspondrà als Mossos d’Esquadra, que patrullaran de forma permanent a l’exterior del perímetre penitenciari.

Creació d’una oficina d’informació

Està prevista l’obertura d’una oficina d’informació al municipi, que durant uns temps oferirà tota la informació sobre la nova instal•lació, sobre les característiques de l’activitat quotidiana a un centre penitenciari i sobre temes relacionats amb la funció pública penitenciària i els sistemes d’accés a un lloc de treball al sistema penitenciari.

1  

Imatges

Foto de la roda de premsa

Foto de la roda de premsa 540

1  

Fitxers adjunts

Presentació del projecte arquitectònic del Centre Penitenciari Lledoners

Presentació del projecte arquitectònic del Centre Penitenciari Lledoners
PPT | 1436