La Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació ha iniciat aquesta setmana la prova pilot de migració dels seus sistemes informàtics a programari lliure (PL) convertint-se així en la primera unitat de la Generalitat a iniciar aquest canvi tecnològic. El projecte de migració s’ha estat preparant en els darrers mesos conjuntament amb el Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació i es coordinarà des del Centre de Competència de Programari Lliure, que s’està impulsant, i que recolzarà tècnicament aquest procés i la seva posterior implantació al conjunt de la Generalitat.

El secretari de Telecomunicacions i Societat de la Informació, Oriol Ferran, ha dit, durant la presentació del pla pilot de migració, que "l’element més important del PL és l’ús dels estàndards oberts que són l’única garantia de llibertat i independència tecnològica". "Les administracions públiques", ha dit Ferran, "tenen una especial responsabilitat en l’ús d’estàndards oberts i en garantir la interoperabilitat dels seus sistemes respectant la llibertat dels altres a optar per solucions diferents".

El PL, a diferència del programari propietari, es basa en el codi obert que es pot utilitzar, modificar i redistribuir lliurement. Aquesta opció permet un estalvi del cost de la llicència i garantir la lliure traducció al català. Un dels principals motius que ha portat la Generalitat a aquest canvi tecnològic és l’oportunitat que representa per dinamitzar el sector empresarial vinculat al desenvolupament informàtic i de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) i d’aquesta manera aportar un valor afegit que situï Catalunya com a referent del sector.

L’acció de govern respecte del PL es basa en els punts recollits en l’Acord per a un govern catalanista i d’esquerres a la Generalitat de Catalunya. Entre aquests compromisos hi ha el de "fer accessibles tots els llocs web finançats amb fons públics, utilitzar estàndards oberts que garanteixin el dret a triar programari als usuaris, fomentar la producció de PL i la corresponent documentació d’ús en català i, finalment, utilitzar preferentment PL en català en els sistemes i equipaments informàtics per part de la Generalitat, organismes autònoms públics, empreses públiques i les de capital mixt sota control majoritari del Govern".

Diverses administracions ja han optat pel PL com ara el govern del Brasil, el Departament de Defensa dels EUA, l’Ajuntament de Munic, la Junta d’Extremadura o la Junta d’Andalusia, mentre que el govern del Regne Unit ja ha anunciat la seva intenció de seguir aquest camí.

La migració s’abordarà en diverses fases. Una primera en la qual el personal de la STSI rebrà un curs de formació que començarà aquest mes de juny juntament amb la instal·lació del PL als servidors. Seguidament es farà el canvi dels escriptoris dels terminals dels treballadors i de les aplicacions. Durant l’operació es realitzarà un seguiment acurat a través de mesures de control i testeig i a finals del mes de novembre, un cop finalitzada la migració, es podran obtenir les primeres conclusions. El cost total de la migració en aquesta fase pilot puja a prop de 50.000 euros.

Com a punt de partida del pla de migració pilot s’ha previst treballar principalment amb els següents productes:

Sistema operatiu GNU/Linux: Fedora i Ubuntu

Ofimàtica: OpenOffice

Navegador Internet Mozilla Firefox

Editor gràfic: Gimp

Correu electrònic: Evolution/Kontact

"Tu tries, programari lliure en català", l’eslògan de les accions de promoció del PL

Paral·lelament el Departament d’Universitats, Recerca i Societat de la Informació està impulsant altres actuacions relacionades amb el PL. Una d’aquestes accions és la campanya de promoció del PL que sota l’eslògan "Tu tries, programari lliure en català" vol incidir en la independència tecnològica i lingüística inherent a aquesta tecnologia bé sigui per treballar, relacionar-se, aprendre o divertir-se, entre altres.

La campanya la protagonitzarà un pingüí, mascota que també s’utilitza per a simbolitzar el sistema operatiu GNU/Linux. Aquesta mascota ja s’ha començat a utilitzar per a la promoció dels premis als millors productes originals en català desenvolupats en PL per estudiants universitaris i als millors productes de programari elaborats per qualsevol persona física adreçats a proporcionar recursos lingüístics per a la llengua catalana sota llicències lliures. La Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació ha destinat 90.000 € a aquests premis, mentre que la Secretaria de Política Lingüística col·labora amb una aportació de 10.000 €.

Els estandàrds oberts i el programari lliure protagonistes de l’IGC

 L’edició d’enguany de l’Internet Global Congress, que acollirà el Palau de Congressos de Fira de Barcelona del 6 al 10 de juny, farà una atenció especial al PL amb diverses línies de treball i dedicant-t’hi la sessió plenària inaugural. Sota el títol "Una revolució, el programari lliure", la sessió comptarà amb la participació de Richard Stallman, principal impulsor internacional del PL i fundador del projecte GNU i de la Free Software Foundation, i de Marcelo d’Elia Branco, consultor per a la Societat de la Informació i tecnologia de la Informació i responsable de la migració a PL del govern del Brasil.

El mateix dilluns 6 de juny es celebrarà la Jornada Internacional de les Administracions pel Programari Lliure que servirà per a intercanviar les experiències d’implantació del PL a Catalunya, Brasil i l’Estat espanyol així com per a conèixer la posició de la Unió Europea. També s’ha previst debatrà una proposta de compromís per crear una xarxa de cooperació internacional d’ Administracions Públiques i PL. La convocatòria d’aquesta jornada s’ha fet conjuntament entre la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona .

1  

Imatges

El secretari de Telecomunicacions i Societat de la Informació, Oriol Ferran,  també ha presentat la campanya de promoció del programari lliure.

El secretari de Telecomunicacions i Societat de la Informació, Oriol Ferran, també ha presentat la campanya de promoció del programari lliure. 295

1  

Fitxers adjunts

"Tu tries, programari lliure en català", eslògan de la campanya de promoció del programari lliure.

"Tu tries, programari lliure en català", eslògan de la campanya de promoció del programari lliure.
PDF | 738