Durant l'acte de signatura del protocol marc d'actuacions en casos d'abusos sexuals i altres maltractaments greus a menors, impulsat pel Síndic de Greuges, la consellera de Benestar i Família, Carme Figueras, ha explicat que aquest nou text neix com a resposta a certes situacions de maltractaments que no han tingut una resposta prou definida i compartida. A tall d'exemple, la consellera ha detallat dos casos: l'obligació de tres nenes, suposadament víctimes d'abusos, de ser presents en el judici oral del seu agressor; i el maltractament greu d'una menor que anteriorment ja havia estat atesa per diferents recursos socials i de salut sense actuar per prevenir-lo.

Davant d’aquestes situacions, la Generalitat de Catalunya, la Delegació del Govern a Catalunya, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), la Fiscalia i el Síndic de Greuges han aconseguit presentar avui un nou protocol marc d’actuacions en casos d’abusos sexuals i altres maltractaments greus a menors, que actualitza el de l’any 99.

Segons la consellera, les principals modificacions envers el protocol anterior son les següents:

- Defineix clarament un conjunt compartit de principis d’actuació, com ara: el d’intervenció mínima, el d’actuació àgil, el de protecció efectiva, etc.

- Agrupa de manera sistemàtica les actuacions que han de garantir cada departament de la Generalitat i els diferents serveis d’altres administracions.

- Matisa, respectant les respectives competències, quina ha de ser l’actuació de l’administració de justícia i dels professionals que col·laboren amb ella.

- Amplia les recomanacions i les propostes que s’assumeixen com a pròpies, que van des de l’ús del llenguatge apropiat en la relació amb els menors, fins al compromís per formar contínuament els professionals de cada àmbit.

Per la consellera Carme Figueras, el nou document no deixa de ser un conjunt de propostes genèriques que requereixen mesures concretes per a ser efectives. En aquest sentit, la consellera ha explicat que “el Departament de Benestar i Família, com a responsable principal del govern en aquest àmbit, va revisar bona part de les seves pautes d’actuació en les situacions de maltractament greu i va endegar el passat més de juliol un conjunt de mesures, de forma coordinada amb els diferents departaments de la Generalitat”.

La consellera Carme Figueras també ha detallat algunes de les mesures concretes més destacades establertes pel Departament de Benestar i Família des del passat mes de juliol:

- La creació d’un registre unificat de maltractaments infantils que permetrà reduir la probabilitat de la reiteració de maltractaments greus, així com una valoració més acurada per part dels diferents professionals. De fet, a finals d’aquest mes es posarà en funcionament un registre únic a nivell hospitalari, que s’ha treballat coordinadament amb el Departament de Salut.

- La creació d’equips de valoració de maltractaments, amb total disponibilitat horària, per a avaluar conjuntament amb els professionals dels serveis hospitalaris les situacions de maltractament i les formes adequades de protegir el menor.

- La revisió dels protocols d’actuació que es comparteixen amb altres departaments: amb Salut s’ha actualitzat el “Protocol d’actuació clínic i assistencial de maltractaments aguts a la infància”; amb Interior s’ha revisat el protocol de col·laboració existent, i estan en procés de revisió les pautes d’actuació conjuntes amb Educació i Justícia.

D’acord amb aquest nou protocol marc, el Departament de Benestar i Família assumeix la coordinació de les diferents actuacions. De fet ja s’han actualitzat o posat en funcionament comissions i grups de treball que permetran les actuacions coordinades en el territori, com ara: taules locals i comarcals d’infància o la comissió interdepartamental de coordinació d’actuacions adreçades a infants.

Segons ha explicat la consellera Carme Figueras, que ha agraït la tasca del Síndic de Greuges: “Totes aquestes actuacions revelen el ferm compromís del Govern de la Generalitat, com és de fet la nostra responsabilitat i competència, d’assumir el lideratge en la protecció del menor desemparat”.

La consellera també ha explicat que “la signatura d’aquest document marc d’actuació compartida ha de servir per augmentar la sensibilitat de la ciutadania de Catalunya envers els maltractaments dels infants, millorar la capacitat dels diferents professionals per detectar-los i empènyer les administracions per adequar i millorar la seva resposta”.

1  

Imatges

Foto de l'acte de signatura del protocol marc

Foto de l'acte de signatura del protocol marc 1643

1  

Fitxers adjunts

Comunicat conjunt sobre la signatura del protocol marc

Comunicat conjunt sobre la signatura del protocol marc
PDF | 86