El conseller d’Universitats, Recerca i Societat de la Informació, Carles Solà, ha presentat aquest matí a la seu del Departament el pla per a La carrera investigadora. Un conjunt de mesures específiques per augmentar les perspectives professionals dels científics a Catalunya i permetre que aquest col·lectiu és pugui dedicar a la tasca investigadora des de l’etapa universitària fins a les etapes més avançades de la vida laboral d’una manera estable i continuada, tant en el sector públic com en el privat.

El DURSI impulsa el pla per incentivar altres vies de recerca a banda de la carrera acadèmica d’investigador, majoritària en l’actualitat. És per això que es concep com un itinerari que contempla també la recerca orientada i aplicada, més propera als mercats i a la innovació, tant en l’àmbit públic com privat.

Els seus objectius són incrementar el nombre d’investigadors/res i facilitar-ne la formació i la incorporació laboral, augmentar el percentatge de personal investigador en el sector privat, tendint a igualar els percentatges entre sector públic/privat, facilitar les sortides professionals i la continuïtat laboral als doctors/es, així com un millor reconeixement de l’activitat investigadora.

El DURSI també vol facilitar la permeabilitat entre els sectors públic i privat, concebent La carrera investigadora com a un itinerari professional que es pot anar desenvolupant en el sector acadèmic i/o privat. El pla també servirà per millorar la col·laboració amb les institucions que fan recerca a Catalunya perquè els recursos aportats per la Generalitat a aquest programa s’afegeixin als recursos aconseguits per via competitiva per l’Estat espanyol i la Unió Europea.

En l’actualitat, a Catalunya hi ha 5,5 investigadors per cada mil habitants ocupats, mentre que a la Unió Europea el nombre és de 5,6 per cada mil, als Estats Units de 8,6, al Japó de 9,9, a Suècia de 10,6 i a Finlàndia de 16,4, segons l’OCDE i l’INE 2004. L’objectiu de la Unió Europea per al 2010 és que hi hagi 8 investigadors per cada mil habitants ocupats i que es destini el 3% del PIB a recerca.

D’aquesta manera, i després de les cimeres europees de Lisboa i Barcelona, la UE vol passar a ser l’economia de la societat del coneixement més important del món. Per aconseguir-ho, i ser capaç de posar en funcionament un creixement econòmic sostenible amb més i millors llocs de treball i una major cohesió social, la UE ha calculat que cal incorporar 750.000 nous investigadors fins el 2010.

1  

Imatges

El conseller del DURSI, Carles Solà, durant la roda de premsa

El conseller del DURSI, Carles Solà, durant la roda de premsa 324

1  

Fitxers adjunts

Power Point explicatiu

Power Point explicatiu
PPT | 553