El Departament d’Universitats, Recerca i Societat de la Informació ha mantingut diversos contactes amb multinacionals del sector de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) per tal d’incorporar el català als seus productes, durant la celebració del 3GSM World Congress que s’ha celebrat aquesta setmana a Barcelona.

El conseller d’Universitats, Recerca i Societat de la Informació, Carles Solà, acompanyat d’altres responsables de la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació i del Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació, s’ha reunit amb les multinacionals Palm (http://www.palm.com) i Adobe (http://www.adobe.com), entre altres, amb la intenció d’incloure el català als seus productes.

El conseller Solà s’ha mostrat molt satisfet per la sensibilitat que han mostrat ambdues companyies de cara a la possible incorporació del català enguany en alguns dels productes que comercialitzen. Fruït de les converses, en el cas de Palm, el Departament d’Universitats, Recerca i Societat de la Informació també podria col•laborar aportant personal qualificat en l’àmbit de les TIC al centre d’I+D que Palm té a Dublín (Irlanda).

Així mateix, durant la que es considera la cita més important del món en l’àmbit de la telefonia mòbil, la STSI ha facilitat informació als principals fabricants per tal que estudiïn la inclusió del català en els menús dels seus terminals i iniciar així nous contactes a partir del 3GSM. Cal recordar que actualment empreses com Siemens, Alcatel, RIM, Sagem o Grundig ja incorporen totalment o parcial el català als telèfons mòbils.

Solà ha indicat que "cal les tres operadores de telefonia mòbil que operen a Catalunya - Movistar, Vodafone i Amena així com futurs operadors virtuals - incloguin el català com a requisit en les comandes de gran volum de terminals que fan als fabricants".

"Aquesta acció per part de les operadores", ha apuntat el conseller, "seria una de les vies més efectives i determinants actualment per aconseguir la plena normalització de la nostra llengua a la telefonia mòbil".

Carles Solà també ha estès la crida als fabricants a introduir la llengua catalana a tots els productes de l’electrònica de consum però ha incidit especialment en els telèfons mòbils per la penetració que tenen entre la ciutadania. Concretament, un 82% de les llars catalanes tenen com a mínim un mòbil, segons dades de la Fundació Observatori per la Societat de la Informació de Catalunya, i a partir de les estimacions realitzades per la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació, l’any 2005 es varen vendre, pel cap baix, 5 milions de terminals en el mercat de parla catalana que hi ha al conjunt de l’Estat.

2  

Imatges

(Desquerra a dreta)  El secretari de Telecomunicacions i Societat de la Informació, Oriol Ferran, el Sr. David Cabanes (Palm Iberia), el conseller d'Universitats, Recerca i Societat de la Informació, Carles Solà, el vicepresident de Palm Europa, Roy Bedlow, i el Sr. David Marca (Palm Iberi

(Desquerra a dreta) El secretari de Telecomunicacions i Societat de la Informació, Oriol Ferran, el Sr. David Cabanes (Palm Iberia), el conseller d'Universitats, Recerca i Societat de la Informació, Carles Solà, el vicepresident de Palm Europa, Roy Bedlow, i el Sr. David Marca (Palm Iberi 177

Peu de foto: El conseller d'Universitats, Recerca i Societat de la Informació, Carles Solà, acompanyat del secretari de Telecomunicacions i Societat de la Informació, Oriol Ferran, amb el vicepresident de Palm Europa, Roy Bedlow, durant la reunió mantinguda amb representants daquesta multi

Peu de foto: El conseller d'Universitats, Recerca i Societat de la Informació, Carles Solà, acompanyat del secretari de Telecomunicacions i Societat de la Informació, Oriol Ferran, amb el vicepresident de Palm Europa, Roy Bedlow, durant la reunió mantinguda amb representants daquesta multi 170