El nou Pla de Serveis i Continguts, que ha impulsat el Departament d’Universitats, Recerca i Societat de la Informació i que ha presentat aquest dilluns el conseller Carles Solà, vol dinamitzar el procés de canvi cultural i organitzatiu per implantar la Societat del Coneixement a Catalunya, estimular els agents del mercat com a motors del sector i fomentar el partenariat públic-privat per a potenciar la recerca i la innovació de les TIC a Catalunya.
Conscient de la importància que té a les economies més avançades d’Europa un ampli desplegament de serveis i continguts a través de les TIC, i seguint les indicacions de l’estratègia de la Comissió Europea i2010-Una societat de la informació europea per al creixement i la ocupació i de l’Acord per la internacionalització, la qualitat de l’ocupació i la competitivitat de l’economia catalana, el DURSI ha dissenyat el PSiC.
El PSiC, elaborat amb la participació de tots els sectors afectats i aqui ja s’ha presentat, forma part juntament amb el Pla Director d’Infraestructures de Telecomunicacions (PDIT) de l’Estratègia per la Societat de la Informació del Govern és una de les eines dissenyades per a fomentar la cohesió digital i enfortir el pes del sector de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) al nostre país.
Aquest pla vol potenciar al màxim l’ús de les xarxes de telecomunicacions que promou el Govern de manera que tots els ciutadans puguin millorar la seva qualitat de vida i establir els fonaments d’un economia basada en el coneixement. Per això el PSiC es proposa dinamitzar la demanda i la utilització de les TIC, impulsar l’atractiu de l’oferta i generar valor afegit i coneixement especialitzat a partir de la implantació de nous serveis i continguts.
El conseller Carles Solà ha dit que el "PSiC portarà als ciutadans i les empreses els beneficis de les TIC". Per al conseller "Catalunya s’ha d’assegurar els pilars de la Societat del Coneixement a través de les xarxes d’accés, els serveis, els continguts i la recerca i potenciar el sector de les TIC com a motor d’innovació i font d’ocupació dins la Tecnoregió". En definitiva s’han identificat més de 700 projectes fins l’any 2008 vinculats a les TIC per part dels diferents departaments de la Generalitat. Aquest procés ha portat el DURSI ha seleccionar diversos àmbits d’actuació com són el d’eEducació, Administració Digital, eSalut, Formació Digital, Catalunya Digital , PiME Digital i CatINNOVA.
Els projectes que s’hi vinculen han de garantir l’accés en català, la interoperabilitat entre sistemes i aplicacions, els estàndards oberts de manera que tots els ciutadans puguin accedir als serveis i continguts indistintament de la plataforma informàtica, la cohesió digital, l’ús multicanal i a través de tecnologies de mobilitat i la seguretat en la interactivitat per tal que qualsevol procés digital tingui les mateixes garanties que un de presencial. Per això es contempla dotar-se dels instruments legislatius que permetin l’establiment ferm de les TIC al nostre país.
"Hem de pensar en clau digital", segons el conseller Solà, "ja que Catalunya no es pot limitar a garantir només l’accés a les comunicacions electròniques sinó que ha de fer una aposta molt clara per a treure’n el màxim rendiment". Carles Solà ha recordat que "les infraestructures només són ferro però hem de tenir clar per a què ens ha de servir".
A través de la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació el PSiC comptarà amb una inversió directa de 38 milions d’euros fins l’any 2008. A aquesta inversió es preveu que els diferents projectes del Govern mobilitzin 800 milions d’euros fins aquell any. Enguany el DURSI, ja en el marc d’algunes actuacions del PSiC, ja ha executat 13,5 milions d’euros. El seguiment del PSiC es desplegarà a partir d’una Oficina Tècnica que crearà grups de treball específics per cadascun dels àmbits estratègics.
El model de gestió vol cohesionar i dinamitzar les principals accions del país a l’entorn dels serveis i continguts. L’acció a través dels grups de treball ha de garantir que els agents clau de cada sector (administracions, universitat, sector privat i la pròpia STSI) estiguin involucrats en el seu desenvolupament, assegurant la transferència de coneixement entre aquests.
Entre els objectius que es planteja el PSiC de cara a 2008 hi ha arribar al 65% de llars connectades a Internet, que el 100% de les escoles tinguin web amb serveis interactius, que el percentatge d’ocupats del sector TIC creixi fins al 10%, que un 85% de les empreses interactuien digitalment amb l’Administració o que el % del PIB invertit en TIC arribi al 0,8% del total, entre altres.
1