- La nova recomanació del projecte “Un llibre, una llavor” convida a conèixer el valor de la producció agrícola de proximitat i la importància de les persones que hi ha darrere del que mengem

Aquest mes, el projecte “Un llibre, una llavor” ens porta a descobrir d’on venen els aliments amb la proposta del llibre El meu primer hortet (Cossetània Edicions), una lectura que centra l’atenció en l’agricultura, la temporalitat dels aliments i el valor de la feina dels agricultors i agricultores de proximitat. Una manera lúdica i propera d’introduir els infants en la cultura alimentària i d’explicar-los d’on surten les verdures, fruites i hortalisses que mengen.
El Parc Agrari del Baix Llobregat: territori viu
Per posar en valor aquest treball, aquest mes ens fixem en el Parc Agrari del Baix Llobregat, un espai agrícola estratègic situat a tocar de Barcelona. Aquí, els agricultors i agricultores treballen la terra mantenint viu un model de producció sostenible i proper que abasteix mercats, escoles i famílies amb productes de temporada.
Aquest parc és un exemple clar de com la pagesia pot conviure amb l’entorn urbà i de com el saber fer tradicional —transmès de generació en generació— es manté vigent i esdevé essencial.
El clima, el sòl fèrtil i la proximitat als nuclis urbans fan del Baix Llobregat un lloc privilegiat per entendre com es connecten el territori i l’alimentació.
El consum de proximitat, un acte de responsabilitat
En un context de crisi climàtica i de canvis en els hàbits alimentaris, el fet de consumir aliments de proximitat és un acte que va més enllà de l’elecció individual: és una manera de reduir la petjada ecològica, de garantir la supervivència de l’agricultura local i de preservar un paisatge i un patrimoni que ens defineixen com a país. Amb aquesta nova proposta, el projecte vol reforçar un missatge clar: darrere de cada aliment hi ha una persona, una història i un territori. I conèixer-los és el primer pas per cuidar-los.
“Un llibre, una llavor. Llegir per transformar”
Un infant que llegeix és un adult que pensa i s’esforça per ser millor en tot allò que somia. El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, amb la complicitat dels departaments d’Educació i Formació Professional i de Cultura, va posar en marxa aquest 2025 ‘Un llibre, una llavor. Llegir per transformar’, una iniciativa que vol impulsar el sector agroalimentari per mitjà dels llibres.
El projecte, adreçat a famílies, biblioteques i escoles, facilita propostes de llibres relacionats amb el sector agroalimentari, a fi d’explicar-lo als infants d’una manera atractiva i propera. Durant l’any 2025, i amb una periodicitat mensual, la llibretera, editora i vicepresidenta segona del Gremi de Llibreters de Catalunya, Mertxe París, presenta una proposta literària en diferents formats centrada en una temàtica pròpia del sector agroalimentari.
En aquests primers sis mesos, el Departament ja ha abordat temàtiques tan cabdals com la pesca, la importància de l’aigua i les infraestructures de regadiu, els boscos, la floració o el món vegetal. Cadascuna d’aquestes recomanacions s’acompanya d’un vídeo i d’una guia didàctica per treballar a l’aula, a la biblioteca o a casa, a més de tot un seguit de recomanacions complementàries per despertar vocacions i fer obrir els ulls a tot l’atractiu que pot arribar a tenir el sector agroalimentari.