Drets Socials

Benestar i Família i el Ministeri d'Afers Estrangers estableixen nous canals de comunicació i obren una via especial per tramitar els expedients d'adopció als dos Congo

Catalunya tanca les adopcions a la República del Congo per manca de garanties

query_builder   27 setembre 2006 18:30

event_note Nota de premsa

Benestar i Família i el Ministeri d'Afers Estrangers estableixen nous canals de comunicació i obren una via especial per tramitar els expedients d'adopció als dos Congo

Catalunya tanca les adopcions a la República del Congo per manca de garanties

El Departament de Benestar i Família i el Ministeri d'Afers Estrangers han acordat posar en marxa una via especial per tramitar 18 dels 31 expedients d'adopció pendents a la República Democràtica del Congo (Kinshasa) i la República del Congo (Brazzaville). D'aquestes 18 famílies, 2 ja tenen un menor assignat a la República del Congo, que es troben a la casa bressol d'ADIC, mentre que els altres 16 estan pendent de l'assignació d'un infant. Pel que fa als altres 13 expedients oberts d'adopció, tots els sololicitants van signar el contracte amb ADIC al llarg del mes de juliol i per tant, el seu expedient s'anirà tramitant a mesura que es vagi regularitzat el procés d'adopció
El Departament de Benestar i Família i el Ministeri d'Afers Estrangers han acordat posar en marxa una via especial per tramitar 18 dels 31 expedients d'adopció pendents a la República Democràtica del Congo (Kinshasa) i la República del Congo (Brazzaville). D'aquestes 18 famílies, 2 ja tenen un menor assignat a la República del Congo, que es troben a la casa bressol d'ADIC, mentre que els altres 16 estan pendent de l'assignació d'un infant. Pel que fa als altres 13 expedients oberts d'adopció, tots els sol·licitants van signar el contracte amb ADIC al llarg del mes de juliol i per tant, el seu expedient s'anirà tramitant a mesura que es vagi regularitzat el procés d'adopció.

D'acord amb els compromisos adquirits a la reunió mantinguda amb responsables del Ministeri d'Afers Estrangers el passat 22 de setembre, les dues famílies que tenen assignat un menor a la República del Congo, amb capital a Brazzaville, continuaran amb els tràmits davant dels jutjats del país i finalitzaran així el procés d'adopció, amb el suport de l'ADIC. D'aquesta manera, l'entitat col·laboradora haurà d'ultimar els tràmits pendents, sota la supervisió del Departament de Benestar i Família i amb la col.laboració de l'Ambaixada espanyola a la República Democràtica del Congo, ja que no hi ha ambaixada espanyola a Brazzaville.

Un cop resolts aquests dos expedients, Catalunya donarà per tancades les adopcions a la República del Congo, ja que el Departament vol prioritzar per damunt de tot l'interès superior dels menors. En aquest país, les investigacions realitzades pel Departament confirmen que el procés no ofereix prou garanties i que no existeix prou fiabilitat en certs documents oficials. Tot i així, l'Institut Català de l'Acolliment i l'Adopció estudiarà a fons el procés d'adopcions que estan desenvolupant França i Bèlgica en aquest país per conèixer les seves estructures de treball i decidir en un futur si es torna a obrir la República del Congo per a les adopcions catalanes.

A causa del tancament de les adopcions a la República del Congo, el Departament derivarà els expedients de les 16 famílies que estaven pendent de l'assignació d'un menor a la República Democràtica del Congo (Kinshasa). La tramitació dels seus expedients es farà per protocol públic, sota la supervisió d'un representant especial del Departament de Benestar i Família i es comptarà amb la plena col·laboració de l'Ambaixada espanyola a Kinshasa.

Deixant clar que la competència plena sobre adopcions correspon a la Generalitat de Catalunya i que la competència sobre la validació dels documents del procés adoptiu i la inscripció de l'adopció en el Registre Civil consular correspon als consulats i les seccions consulars de les ambaixades, s'ha acordat simplificar el circuit de comunicació entre el Departament i el Govern espanyol en matèria d'adopcions. A partir d'ara, existirà via directe entre l'Institut Català de l'Acolliment i l'Adopció i el Ministeri d'Afers Estrangers, fet que facilitarà la comunicació institucional. Fins ara, aquesta comunicació s'havia d'articular a través del Ministeri de Treball i Afers Socials, una circumstància que alentia la tramitació de documentació i dificultava la comunicació.

1  

Imatges

 Consellera Carme Figueras, Jaume Funes Secretari Famílies i Infància, Gloria Langreo Directra ICAA

Consellera Carme Figueras, Jaume Funes Secretari Famílies i Infància, Gloria Langreo Directra ICAA 1023

Xarxes socials de Govern
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia