- El conseller ha avançat avui, a Constantí, les principals accions que aplega el futur Pla de l’avellana de Catalunya 2025-2028, que està acabant d’enllestir el Departament, i ha concretat les actuacions per reforçar la competitivitat i la sostenibilitat del sector de l’avellana
- Aquest acte té lloc l’endemà que es publiquessin les bases per poder-se acollir als ajuts de recuperació del potencial productiu dels avellaners afectats greument per la sequera

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació està ultimant l’elaboració d’un paquet de mesures per respondre a les principals problemàtiques del sector de l’avellana a fi de garantir-ne la continuïtat i valoritzar-ne la producció. De fet, ahir mateix ja es van publicar les bases dels ajuts per recuperar els avellaners afectats per la sequera, les quals preveuen fins al 100% de subvenció per a les inversions de replantació i arrencada.
El conseller Òscar Ordeig ha explicat avui, en una jornada tècnica organitzada per l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) a Constantí (Tarragonès), les principals accions que serviran per reforçar la competitivitat i la sostenibilitat del sector de l’avellana.
Es tracta de mesures per valoritzar la qualitat i la diferenciació de l’avellana catalana i per aconseguir incrementar el seu valor de mercat. A més, tal com ha destacat el conseller, és clau “garantir el relleu generacional, no perdre cap explotació pel camí i recuperar, mantenir o augmentar la producció”.
El Pla de l’avellana de Catalunya 2025-2028 desplegarà mesures a través de 5 eixos estratègics:
- Producció sostenible i sanitat vegetal, com, per exemple, la creació del Hub de Sanitat Vegetal de la fruita seca, on s’analitzaran necessitats i les línies a executar en matèria de sanitat vegetal, innovació i recerca.
- Finançament específic amb diverses línies d’ajuts a fi que abraci la superfície total de cultiu d’avellaner, que és de 7.654 hectàrees.
- Mesures relacionades amb la qualitat i la diferenciació de l’avellana catalana, ja que per aconseguir un reconeixement ampli de l’avellana catalana cal establir sistemes de qualitat i accions de diferenciació.
- Comercialització i promoció per millorar el mercat i la rendibilitat del sector.
- Millora de regadius i tècniques de reg per assegurar un abastament d’aigua sostenible i durador en el temps.
Una plataforma demostrativa i experimental per adaptar el cultiu de l’avellaner al canvi climàtic
En relació amb els projectes relacionats amb la sanitat vegetal i la millora en la innovació i recerca agronòmiques que servirà per donar respostes a les problemàtiques de sanitat vegetal i ambiental de l’avellaner, Ordeig ha participat en la presentació d’una plataforma demostrativa elaborada per l’IRTA amb la col·laboració de la Diputació de Tarragona.
L’avellaner és molt sensible a l’estrès hídric, tèrmic i salí, cosa que fa essencial una gestió adequada del reg, especialment al Camp de Tarragona, on la pluviometria pot ser insuficient. L’aigua és un recurs escàs i de qualitat variable, i l’avellaner reacciona fortament davant condicions adverses com la sequera i la calor intensa. Per això, cal optimitzar tant el maneig del reg com l’arquitectura de l’arbre per millorar-ne el funcionament hidràulic i fisiològic.
S’estudia l’ús d’aigües residuals depurades com a font alternativa de reg i se n’avaluarà la viabilitat. L’IRTA desenvolupa una plataforma per transferir coneixement sobre les necessitats hídriques de l’avellaner, estratègies de reg eficients i ús d’aigua de diferents qualitats, tot això amb l’objectiu de fer el cultiu més resilient al canvi climàtic i rendible.
Per fer-ho, es fan servir parcel·les demostratives i es preveuen activitats de transferència, com jornades tècniques, jornades de portes obertes i la publicació anual de resultats per facilitar el contacte entre investigadors i productors.