ContactaEN
Sala de premsa
Sales de premsa dels departaments
event_note Nota de premsa

Conseller Ordeig: "No podem perdre el sector de l'avellana, perquè és un referent d'identitat territorial"

  1. El conseller ha avançat avui, a Constantí, les principals accions que aplega el futur Pla de l’avellana de Catalunya 2025-2028, que està acabant d’enllestir el Departament, i ha concretat les actuacions per reforçar la competitivitat i la sostenibilitat del sector de l’avellana
  2. Aquest acte té lloc l’endemà que es publiquessin les bases per poder-se acollir als ajuts de recuperació del potencial productiu dels avellaners afectats greument per la sequera
El conseller Ordeig durant la presentació del paquet de mesures pel sector avellaner.
El conseller Ordeig durant la presentació del paquet de mesures pel sector avellaner.
{"name":"2025/07/04/13/10/fe72d120-6a3a-4aec-a8d5-572b6083e56d.jpg","author":"DARPA","type":"0","location":"0","weight":1112353}

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació està ultimant l’elaboració d’un paquet de mesures per respondre a les principals problemàtiques del sector de l’avellana a fi de garantir-ne la continuïtat i valoritzar-ne la producció. De fet, ahir mateix ja es van publicar les bases dels ajuts per recuperar els avellaners afectats per la sequera, les quals preveuen fins al 100% de subvenció per a les inversions de replantació i arrencada.

El conseller Òscar Ordeig ha explicat avui, en una jornada tècnica organitzada per l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) a Constantí (Tarragonès), les principals accions que serviran per reforçar la competitivitat i la sostenibilitat del sector de l’avellana.

Es tracta de mesures per valoritzar la qualitat i la diferenciació de l’avellana catalana i per aconseguir incrementar el seu valor de mercat. A més, tal com ha destacat el conseller, és clau “garantir el relleu generacional, no perdre cap explotació pel camí i recuperar, mantenir o augmentar la producció”.

El Pla de l’avellana de Catalunya 2025-2028 desplegarà mesures a través de 5 eixos estratègics:

  1. Producció sostenible i sanitat vegetal, com, per exemple, la creació del Hub de Sanitat Vegetal de la fruita seca, on s’analitzaran necessitats i les línies a executar en matèria de sanitat vegetal, innovació i recerca.
  2. Finançament específic amb diverses línies d’ajuts a fi que abraci la superfície total de cultiu d’avellaner, que és de 7.654 hectàrees.
  3. Mesures relacionades amb la qualitat i la diferenciació de l’avellana catalana, ja que per aconseguir un reconeixement ampli de l’avellana catalana cal establir sistemes de qualitat i accions de diferenciació.
  4. Comercialització i promoció per millorar el mercat i la rendibilitat del sector.
  5. Millora de regadius i tècniques de reg per assegurar un abastament d’aigua sostenible i durador en el temps.

Una plataforma demostrativa i experimental per adaptar el cultiu de l’avellaner al canvi climàtic

En relació amb els projectes relacionats amb la sanitat vegetal i la millora en la innovació i recerca agronòmiques que servirà per donar respostes a les problemàtiques de sanitat vegetal i ambiental de l’avellaner, Ordeig ha participat en la presentació d’una plataforma demostrativa elaborada per l’IRTA amb la col·laboració de la Diputació de Tarragona.

L’avellaner és molt sensible a l’estrès hídric, tèrmic i salí, cosa que fa essencial una gestió adequada del reg, especialment al Camp de Tarragona, on la pluviometria pot ser insuficient. L’aigua és un recurs escàs i de qualitat variable, i l’avellaner reacciona fortament davant condicions adverses com la sequera i la calor intensa. Per això, cal optimitzar tant el maneig del reg com l’arquitectura de l’arbre per millorar-ne el funcionament hidràulic i fisiològic.

S’estudia l’ús d’aigües residuals depurades com a font alternativa de reg i se n’avaluarà la viabilitat. L’IRTA desenvolupa una plataforma per transferir coneixement sobre les necessitats hídriques de l’avellaner, estratègies de reg eficients i ús d’aigua de diferents qualitats, tot això amb l’objectiu de fer el cultiu més resilient al canvi climàtic i rendible.

Per fer-ho, es fan servir parcel·les demostratives i es preveuen activitats de transferència, com jornades tècniques, jornades de portes obertes i la publicació anual de resultats per facilitar el contacte entre investigadors i productors.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia