“Un port net és un mar viu”
Ports de la Generalitat ha començat avui una campanya de sensibilització ambiental al port de Palamós sota el lema: “Un port net és un mar viu”. Una campanya adreçada a tos els usuaris del port, els ciutadans i els visitants, que tindrà una durada de tres mesos.
Aquesta campanya posa èmfasi en les bones pràctiques ambientals que, principalment, els usuaris del port han de tenir en compte en el seu dia a dia per tal de mantenir en bon estat les instal·lacions portuàries, fer un bon ús dels equipaments existents com el mòdul de recollida d’olis usats, el mòdul de recollida de sentines i aigües grises, els contenidors específics per als residus i tenir molta cura de l’entorn marí.
Els elements que composen la campanya són banderoles, cartells. adhesius, un fulletó de bones pràctiques ambientals i un programa radiofònic d’educació ambiental que s’emetrà per l’emissora Ràdio Palamós diàriament. Aquesta campanya obsequiarà amb un petit kit d’emergència individual als agents del port que facin un bons ús dels equipaments.
El port de Palamós és capdavanter en el llançament d’una campanya ambiental d’aquestes característiques que es destina a tots els col·lectius que conviuen a la zona portuària i engloba a totes les activitats que es desenvolupen diàriament en un port. En un futur, l’Administració catalana preveu posar en pràctica aquesta experiència en altres instal·lacions portuàries del litoral català.
Ports Nets
La campanya de sensibilització ambiental s’emmarca dins del projecte interregional i transnacional Ports Nets, que es va endegar l’any 2000. Un Pla que té per objectiu ambientalitzar els ports del litoral del sud d’Europa.
Aquest projecte té objectius amb un rumb molt clar: minimitzar la contaminació marina i fluvial relacionada amb la navegació i les activitats portuàries, promoure la cooperació i la gestió coordinada entre les organitzacions competents en l’àmbit portuari, difondre de forma ràpida i eficaç un model de gestió ambientalment correcte, sensibilitzar i formar els agents implicats i validar noves tecnologies marítimes i fluvials per minimitzar i prevenir possibles impactes ambientals.
En aquesta iniciativa d’ambientalització dels ports participen les regions de Catalunya, les Illes Balears, el Llenguadoc- Rosselló, Cantàbria i l’Algarve. Regions que van signat un protocol de cooperació per treballar conjuntament amb aquest projecte, que inclou més de 150 ports marítims i fluvials.
Política mediambiental
Amb la seva política mediambiental Ports de la Generalitat fomenta els principis de sostenibilitat i de respecte al medi ambient en els 22 ports que gestiona. L’objectiu és garantir el compliment de la legislació mediambiental vigent, revisar periòdicament i sistemàtica les actuacions per valora-les i establir uns objectius que suposin una millora contínua, d’acord amb l’optimització dels recursos, la prevenció i lluita contra la contaminació i la conservació i respecte de l’entorn, minimitzar els impactes ambientals, proporcionar procediments d’actuació als usuaris sobre aspectes mediambientals i promoure la formació continuada, a més de col·laborar amb les diferents administracions i ens tant públics com privats.
En la línia de col·laboració en temes mediambientals, la campanya de sensibilització ambiental s’ha organitzat des de Ports de la Generalitat i compta amb la participació del Departament de Política Territorial i Obres Públiques, el Departament de Medi Ambient i Habitatge, el Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca, l’Ajuntament de Palamós, la Confraria de Pescadors de Palamós, el Club Nàutic Costa Brava i diversos organismes i col·lectius vinculats a la zona portuària.