El Departament de Política Territorial i Obres Públiques, el Departament de Cultura, el Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC), el bisbat d'Urgell, els consells comarcals de l'Alt Urgell, de la Cerdanya i del Pallars Sobirà i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) han signat quatre convenis per tal d'ubicar reproduccions d'obres d'art romànic actualment exposades al MNAC a les esglésies pirinenques d'on són originàries.

Les obres que es reproduiran són l’absis de Sant Pere de l’església romànica de Sant Miquel de la Seu d’Urgell, el baldaquí de Sant Serni de Tavèrnoles (Alt Urgell) i els frontals de l’altar de Farrera (Pallars Sobirà) i Baltarga (Cerdanya). També hi ha previst un acord per reproduir properament la talla de la Mare de Déu d’All (Cerdanya). L’actuació té un cost de 51.000 euros i està integrat en les iniciatives generades per l’1% cultural (el percentatge de les inversions en obres públiques que es dediquen a la conservació i restauració de béns protegits per la Generalitat).

La tria de les peces, que actualment estan exposades al MNAC, ha estat consensuada amb els diferents Consells Comarcals i s’inscriu en un ampli procés de recuperació del patrimoni cultural de les comarques de muntanya. A més, vol contribuir a reforçar la identitat d’aquestes comarques i suposa un valor afegit en el context de la recerca d’un turisme de qualitat.

Mètodes de reproducció

Els mètodes triats per a la reproducció de les obres han perseguit aproximar-se a la peça original amb el màxim de versemblança i, a la vegada, tenir en compte totes aquelles mesures de seguretat i control necessàries per evitar la comercialització en cas de robatori. D’aquesta manera, en tots els casos quedarà ben referenciat que allò que hi ha a l’església és una reproducció de l’original que hi ha al MNAC i en alguns casos, les reproduccions són d’una mida lleugerament menor a la de l’original.

(El document adjunt amplia la informació sobre aquest projecte)

1  

Fitxers adjunts

Conveni Art Pirineu

Conveni Art Pirineu
PDF | 1687