El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) publica avui la licitació de les obres d'ampliació de la cua de maniobres de l'L1 a Hospital de Bellvitge i les obres de construcció dels nous tallers de via a la mateixa estació. Aquestes obres permetran disposar de les instal·lacions necessàries per acollir l'augment de trens que causarà la futura connexió de l'L1 i l'L9. A més, serviran per reubicar les instal·lacions de manteniment i tallers de via actualment existents a l'estació de Mercat Nou de l'L1 que quedaran anul·lades per l'arribada del TGV a Sants. L'import total de licitació dels dos projectes és de 75,6 MEUR. Es preveu que s'adjudiquin el proper més d'octubre i que es comencin a executar de forma paral·lela a finals d'any amb una durada prevista d'uns vint mesos.



Ampliació cua de maniobres

La connexió de la futura L9 a l’intercanviador de Sagrera, actualment en execució, comportarà un augment de passatge a l’L1 que s’absorbirà amb la compra de 10 nous trens, ja encarregats. Això comportarà la necessitat de disposar de més espai destinat a la ubicació de trens així com d’incrementar l’energia elèctrica necessària per al seu ús. D’aquesta manera, les obres que es liciten avui preveuen l’ampliació de la cua de maniobres existent a l’estació Hospital de Bellvitge de l’L1 per tal de permetre estacionar 18 trens, enlloc dels 8 actuals, i l’execució d’una nova subestació de tracció elèctrica. L’import de licitació d’aquesta actuació és de 42 MEUR.

Nous tallers de via

Pel que fa a les obres dels nous tallers de via adjacents a l’estació Hospital de Bellvitge que també s’han licitat avui, cal assenyalar que suposen la reubicació de les instal·lacions de manteniment i tallers de via actualment existents a l’estació de Mercat Nou de l’L1 que quedaran anul·lades per les obres de cobriment i urbanització associades a l’arribada del TGV a Sants. La funció d’aquests espais és dotar els serveis tècnics d’una àrea de reparació i conservació la infraestructura ferroviària i donar cabuda a la maquinària de via. L’import de licitació és de 33,6 MEUR.

La zona d’ampliació de la cua de maniobres i dels tallers se situarà entre l’Hospital de Bellvitge i l’enllaç viari de la Gran via amb la Ronda Litoral B-10 i l’autovia A-2. Tant la cua de maniobra com els tallers s’executaran a cel obert mitjançant murs i pantalles ja que l’actuació es farà en una zona sense edificacions.

1  

Imatges

Projecte

Projecte 216