El secretari per a la Mobilitat i president de Ports de la Generalitat, Manel Nadal, acompanyat de l'alcalde de Sant Carles de la Ràpita, Miquel Alonso, ha presentat avui el projecte de la nova dàrsena esportiva interior del port de la Ràpita en el marc del Saló Nàutic. Aquesta instal·lació potenciarà el port de la Ràpita, dinamitzarà l'economia i el turisme de la zona i dotarà als ciutadans de nous espais d'ús públic. A més, la nova dàrsena quedarà integrada al municipi i prioritzarà el respecte per la fauna i l'entorn natural. L'empresa Sant Carles Marina preveu invertir 20 MEUR en la construcció d'aquesta infraestructura, que acollirà 1.076 embarcacions d'esbarjo. A mitjans de novembre s'iniciaran els estudis i les obres prèvies que han de preparar els terrenys per construir la futura instal·lació esportiva.

La Generalitat de Catalunya va atorgar, el passat mes d’agost, la concessió a la societat Sant Carles Marina, SA, per un període de 30 anys. Aquesta societat està formada per dues empreses, la britànica, Marina Development Limited (MDL) i, la catalana, Ports Marines 2005, SL. Així, Sant Carles Marina, SA s’encarregarà de construir i explotar la dàrsena esportiva interior del port de Sant Carles de la Ràpita.

Nova dàrsena esportiva

El projecte constructiu preveu que la dàrsena esportiva s’adapti a les característiques físiques de l’entorn. Per això, la instal·lació s’aïllarà del marge de la zona de Ribera mitjançant un pantalà flotant. Així, la dàrsena quedarà com una petita illa dins del moll dels Alfacs, la qual cosa permetrà garantir la renovació de les aigües que l’envolten i protegir-ne la seva qualitat. A més, el pantalà, per la part de sota, disposarà d’una barrera que impedirà el pas d’elements perjudicials per al medi ambient.

D’altra banda i amb l’objectiu de protegir l’entorn, també es construirà un pont de 30 metres de longitud i 11 metres d’amplada com a únic pas per connectar la zona de ribera amb la nova instal·lació.

La dàrsena tindrà una superfície total de 228.750 m2. Aquesta es dividirà en: aigua (193.109 m2), terra (6.574 m2) i àrea pública (29.067 m2).

1.076 amarradors esportius

La nova dàrsena esportiva, que s’ha de construir a l’interior del moll dels Alfacs, donarà cabuda a 1.076 embarcacions esportives d’entre 8 i 30 metres d’eslora. Aquesta instal·lació es preveu executar en dues fases. La primera fase ha de donar cabuda a 574 embarcacions i es preveu realitzar en un termini de 12 mesos. A més, hi ha prevista una segona fase que crearia 502 nous punts d’amarratge, fins assolir els 1.076 amarradors esportius, inclosos en el projecte concessionat.

Nous espais públics

Amb aquesta instal·lació, la badia dels Alfacs guanya un gran espai públic obert perquè ciutadans i visitants puguin fruir de l’entorn del Delta de l’Ebre.

Aquesta àrea pública es distribuirà entre una plaça arbrada (9.685 m2), una zona enjardinada (14.877 m2) i una àrea d’aparcament (4.505 m2). Així mateix, la zona disposarà d’una superfície comercial (3.244 m2).

El projecte també preveu la creació d’un hàbitat humit que integrarà el conjunt de la instal·lació amb el paisatge i, a més, permetrà conservar l’espai natural de la zona i, especialment, les aus aquàtiques.

1  

Imatges

Dàrsena Sant Carles de la Ràpita

Dàrsena Sant Carles de la Ràpita 2396