Els propers dies 1 i 2 de juny es celebrarà al Fòrum de Barcelona la conferència Regions i Ciutats, organitzada per la Generalitat de Catalunya, el Ministeri d’Economia i Hisenda i la Comissió Europea. Aquestes jornades serviran per debatre i contribuir a definir el nou model de finançament de polítiques de millora urbana que la Unió Europea començarà a aplicar a partir de l’any que ve. El programa de la Llei de millora de barris que impulsa la Generalitat i que es presentarà en aquesta conferència ha estat un dels motius principals per escollir Barcelona com a seu de les jornades.
Com a part de la política de desenvolupament urbà i regional de la Unió Europea, la Comissió està preparant les orientacions estratègiques que han d’establir el marc de suport i finançament per a polítiques urbanes en els programes dels Fons estructurals 2007-2012.

La conferència reunirà els propers dies 1 i 2 de juny les ciutats i regions europees per debatre sobre la incorporació d’aquestes accions als futurs programes dels Fons estructurals, sobre la implementació dels mecanismes per organitzar la delegació nacional i regional a les ciutats, i en relació als nous mitjans de finançament.

Es tracta en definitiva, d’acordar quin model és el més adequat per conduir els ajuts dels fons estructurals a través de les regions i les ciutats als seus programes de millora urbana. Aquest nou model és el que ha de substituir els actuals programes URBAN i potenciar el seu abast. La conferència de Barcelona aportarà així, als sectors interessats de tota la Unió Europea un fòrum per intercanviar idees sobre com els Fons Estructurals poden ser més útils a les ciutats.

Tot i que són el principal motor de desenvolupament i prosperitat, les àrees urbanes també pateixen sovint problemes de creixement desarticulat, diferències socials i un empobriment de la qualitat mediambiental. En aquest sentit, és de màxima importància trobar un equilibri entre els objectius econòmics, socials i mediambientals, i els Fons Estructurals hi poden tenir un paper clau.

Polítics i tècnics dels sectors públic i privat intercanviaran idees i experiències que promoguin l’enfocament integrat que representa la política de cohesió. Els principals temes que s’hi tractaran seran les diferències socials i l’equilibri territorial, l’accessibilitat i la mobilitat, la creació d’ocupació i la innovació i l’economia del coneixement, entre d’altres.

La conferencia de Barcelona serà la darrera i decisiva etapa del procés de debat que s’ha dut a terme per configurar el futur de dimensió urbana dins els fons estructurals, que de fet s’ha de començar a aplicar a partir de l’any vinent. El desenvolupament del programa de la Llei de millora de barris i viles que requereixen una atenció especial per part de la Generalitat ha estat un dels motius principals per escollir Barcelona com a seu de les jornades. Precisament, el conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, participarà en la conferència amb la presentació d’aquest programa.

La inauguració serà a càrrec del President de la Generalitat, Pasqual Maragall, el secretari d’Estat del Ministeri d’Economia i finances Carlos Ocaña, la comissària europea per al Desenvolupament Regional, Danuta Hübner i l’alcalde de Barcelona, Joan Clos.

CONVOCATÒRIA DELS MITJANS DE COMUNICACIÓDIA: 1 de juny (dijous)ACTE: Obertura Conferència europea “Regions i Ciutats”HORA: 12.00 horesAUTORITATS:

Pasqual Maragall, president de la Generalitat Carlos Ocaña, secretari d’Estat del Ministeri d’Economia i Finances Danuta Hübner, comissària europea per al Desenvolupament Regional Joan Clos, alcalde de Barcelonal, president de la Generalitat

ACTE: Sessió plenària I: Regions i ciutats: Socis per al desenvolupament i l’ocupació a la Unió EuropeaHORA: 13.00 horesAUTORITATS:

Joaquim Nadal, conseller de Política Territorial i Obres Públiques i Portaveu del Govern Carlos Ocaña, secretari d’Estat del Ministeri d’Economia i Finances Danuta Hübner, comissària europea per al Desenvolupament Regional Jan Olbrycht, vicepresident del Comitè de Desenvolupament Regional Albert Bore, president de la Comissió de Cohesió Territorial del Comitè de les RegionsGábor Demszky, alcalde de Budapest Hella Dunger-Löper, secretària d’Estat permanent per a Afers Urbans a Berlín Malcom Green, president de Fòrum de Desenvolupament Econòmic d’Eurociutats i membre de l’Ajuntament de Glasgow

LLOC: Centre de Convencions Internacional de Barcelona (CCIB). Rambla Prim, 1-17

Enllaç del programa: http://www.gencat.net/regionsandcities/

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 34