El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) ha publicat l'anunci pel qual s'inicia la licitació de la millora del traçat de la B-402 entre la Pobla de Lillet i el Coll de Merolla, en el límit entre el Berguedà i el Ripollès. L'objectiu d'aquesta actuació és eliminar uns dels revolts més tancats existents a la B-402. Així mateix, s'inclou la construcció d'un viaducte sobre el rec de la Muga. L'actuació comportarà una inversió estimada d'1,5 MEUR.

Aquesta actuació consistirà en la formació d’una variant de traçat que permetrà eliminar uns dels revolts més tancats existents a la B-402. La variant tindrà una longitud total de 330 metres i inclou la construcció d’un viaducte sobre el rec de la Muga. A més del mateix viaducte es construeixen dos trams de connexió en direcció al Coll de Merolla i Gombrèn. El DPTOP preveu que les obres comencin durant la primavera vinent. El termini d’execució previst és de 6 mesos.

Característiques de l’actuació

La secció de la carretera als trams de connexió estarà formada per dos carrils de 3,5 metres i dos vorals d’1 metre.

El viaducte tindrà una longitud de 80 metres i estarà format per tres trams de 22, 36 i 22 metres de longitud respectivament. Serà una estructura mixta, d’acer i formigó. El tauler del pont tindrà 10 metres d’amplada i estarà format per una calçada de dos carrils de 3,5 metres, dos vorals d’1 metre, a més de l’espai per les baranes metàl·liques.

D’altra banda, es construiran dos trams de connexió, un de 110 metres de longitud situat abans d’arribar al viaducte, venint des de la Pobla de Lillet, i un altre de 140 metres que se situa a continuació del viaducte, en direcció al Coll de Merolla i Gombrèn.

Guardiola de Berguedà – La Pobla de Lillet

Actualment, aquesta mateixa carretera, entre Guardiola de Berguedà i la Pobla de Lillet, està sent objecte d’unes obres de condicionament a més de la formació d’un vial a la variant de la Pobla de Lillet.

Les obres, amb un pressupost estimat de 7,3 MEUR, estan previstes que finalitzin a finals de setembre. Corresponen a la primera fase d’una actuació global a les carreteres B-402, GI-401 i GI-402, fins a Campdevànol. Les obres s’estan realitzat amb l’objectiu de millorar el nivell de servei d’aquest itinerari, fent-lo més còmode i segur per a la conducció.

El tram, actualment en obres, té uns 6,5 quilòmetres de longitud amb quatre trams en variant. En concret uns 2,2 quilòmetres seran de nova carretera i a la resta s’està reforçant el ferm de la via actual. La secció projectada és de 2 carrils de 3,5 metres d’amplada i vorals d’un metre.

L’actuació està finançada a càrrec del Programa MINER d’acord amb el conveni signat entre el Ministeri d’Indústria i la Generalitat per a la promoció del desenvolupament econòmic alternatiu de les zones miners del carbó.

1  

Imatges

Esquema projecte

Esquema projecte 636