Avui s’han lliurat els Premis de Recollida Selectiva i Reducció de Residus Municipals 2004, a CosmoCaixa, en el marc de la 3a Jornada de prevenció de residus municipals, organitzada per l’Agència de Residus de CatalunyaLes comarques d’Osona, Conca de Barberà, Alt Urgell, Pallars Sobirà, Segarra i Alta Ribagorça han rebut el reconeixement per l’esforç realitzat en la recollida selectivaEn l’edició d’enguany destaca el gran nombre de candidatures presentat per les escoles: 81

La secretària general del Departament de Medi Ambient i Habitatge, Genoveva Català, i el gerent de l’Agència de Residus de Catalunya, Manuel Hernández, han lliurat, aquesta tarda, els Premis de Recollida Selectiva i Reducció de Residus Municipals 2004. Aquests premis, que s’adrecen a ens locals, centres d’educació, entitats socials i establiments comercials, reconeixen les millors  iniciatives desenvolupades al llarg del 2004 en matèria de reducció i reciclatge de residus.

L’objectiu d’aquests guardons, que s’atorguen anualment des del 1997, és difondre les bones pràctiques desenvolupades a Catalunya per invertir la tendència a l’increment continu de la brossa. Hi ha dos tipus de premis:

1. Automàtics. S’atorguen als ens locals, segons la seva població, a partir de les dades de recollida selectiva facilitades a l’ARC abans del 31 de maig d’enguany. Hi ha 22 premis, i mencions especials, que es reparteixen entre:

• Els municipis i les comarques que obtenen millors resultats de recollida selectiva de les diferents fraccions: vidre, paper/cartró, envasos, matèria orgànica i recollida selectiva total.

• Els municipis que obtenen millors resultats en la recollida selectiva de la matèria orgànica, d’entre els municipis que al llarg del 2004 l’hagin implantada totalment.

• La deixalleria que més residus especials ha recollit i que té més usuaris per població servida.

2. Amb jurat. S’atorguen dos premis per a cadascuna de les quatre candidatures: ens locals, comerços, centres escolars i entitats socials. Els projectes presentats són avaluats per un jurat de 15 membres que, a més de representar diferents departaments de la Generalitat de Catalunya, representen organismes i associacions municipalistes, empresarials, periodístiques, ecologistes, de consumidors i usuaris, i sindicalistes.

En el cas dels ens locals, els premis són a la millor actuació de prevenció de residus, de reutilització i recollida selectiva, i d’aplicació de mesures per millorar el percentatge de recollida selectiva. Quant als centres escolars, entitats socials i comerços, es premia la millor iniciativa per fomentar el reciclatge i la prevenció i, també, la millor iniciativa de sensibilització i participació.

Premis automàtics de recollida selectiva 2004

• Miravet (Ribera d’Ebre). Millor resultat de recollida obtingut entre els municipis que durant el 2004 hagi completat la recollida selectiva de matèria orgànica.

• Deixalleria d’Arbúcies. Deixalleria que ha assolit els millors resultats de recollida en kg de residus especials per habitant, i percentatge d’habitants que han utilitzat aquest servei.

Medi Ambient i Habitatge reforça el suport a les actuacions per reduir la quantitat de deixalles que es generen a Catalunya

Reduir la quantitat de brossa que generem és una prioritat de la política ambiental a Catalunya, tal com estableix el Pla d’acció per a la gestió dels residus municipals 2005-2012, presentat recentment. Per això, el  Departament de Medi Ambient i Habitatge organitza, el dia 24 de novembre, tres actes a CosmoCaixa que promouen la prevenció dels residus municipals al nostre país. 

• Jornada. El conseller de Medi Ambient i Habitatge, Salvador Milà, i el president de l’Associació de Ciutats i Regions per al Reciclatge i la Gestió Sostenible dels Recursos, Jean Pierre Hannequart, han inaugurat la tercera edició de la Jornada de Prevenció de Residus Municipals, organitzada per l’Agència de Residus de Catalunya.

• Premis. Al vespre, la secretaria general del Departament de Medi Ambienti i Habitatge lliura els premis que la Generalitat atorga anualment a les millors iniciatives per contribuir a la reducció de residus i al seu reciclatge a Catalunya.

• Nova Fundació. En paral•lel a la celebració de la Jornada, es constitueix la Fundació Catalana per a la Prevenció de Residus i el Consum Responsable, impulsada per entitats cíviques i ecologistes catalanes i recolzada pel Departament de Medi Ambient i Habitatge.

3a. Jornada de Prevenció de Residus Municipals  

El conseller de Medi Ambient i Habitatge, Salvador Milà, i el president de l’Associació de Ciutats i Regions per al Reciclatge i la Gestió Sostenible dels Recursos, Jean Pierre Hannequart, han inaugurat la 3a. Jornada de Prevenció de Residus Municipals. El Centre Català del Reciclatge, de l’Agència de Residus de Catalunya, organitza aquesta trobada anual adreçada a les entitats públiques i privades de Catalunya interessades a reduir la quantitat de brossa que es genera actualment als nostres pobles i ciutats. La convocatòria d’enguany reuneix més de 300 participants a CosmoCaixa.

El tema estrella d’aquesta edició és l’Estratègia temàtica sobre prevenció i reciclatge de residus de la Unió Europea, que ha de donar les pautes per a futures normatives europees. Aquesta Estratègia es va iniciar fa dos anys i la seva publicació està prevista per a finals d’any. Paul Speight, del Departament de Producció i Consum Sostenible de la Direcció General de Medi Ambient de la Comissió Europea, exposarà l’estat actual de les negociacions en aquest sentit.

L’altre gran objectiu de la Jornada és conèixer de primera mà les experiències més pioneres en prevenció de residus municipals a escala europea i, alhora, difondre les actuacions més rellevants que s’estan duent a terme a Catalunya en aquest àmbit. Per això, a banda de Paul Speight, els altres ponents de la Jornada són:

1. Pilar Chiva, directora del Centre Català del Reciclatge (CCR) de l’Agència de Residus de Catalunya, organisme que promou accions de prevenció entre les empreses i altres actors a Catalunya. Ha exposat les línies d’actuació actuals i les previstes a curt termini.

2. Caroline Saintmard, de l’Associació de Ciutats i Regions per al Reciclatge i la Gestió dels Recursos (ACR+), ha presentat les conclusions de l’estudi comparatiu que s’ha realitzat en diverses regions europees sobre la introducció de la prevenció de residus en els plans de gestió de residus.

3. Danny Wille, de l’Agència Pública de Residus de la Regió de Flandes (OVAM). Aquesta regió belga és de les més avançades a Europa quant a l’aplicació d’actuacions de prevenció, que han donat com a resultat una disminució efectiva en la generació dels residus dels darrers anys.

4. Roberto Cavallo, de l’Associació Internacional per la Comunicació Ambiental (AICA), ha comentat l’aplicació de les taxes variables per generació de residus a la regió del Piemont a Itàlia i els resultats obtinguts, espectaculars quant a l’augment dels nivells de reciclatge i la disminució de la generació dels residus.

5. Cándido Álvarez, del Centre per a la Protecció de la Salut i el Medi de l’Ajuntament de Reus, presenta un dels projectes municipals de prevenció de residus més complet dels que estan adherits al Conveni de prevenció de residus municipals de l’Agència de Residus de Catalunya.

6. Anna Tardà, de l’Organització de Consumidors i Usuaris de Catalunya (OCUC), ha comentat els primers resultats d’una prova pilot realitzada per l’OCUC on es testen de forma real una sèrie de mesures de prevenció en famílies per avaluar-ne el potencial.

7. Ramon Sans, de la Universitat Politècnica de Catalunya, ha parlat de la campanya “Més amb menys”, que s’emmarca dins el 2n. Pla de medi ambient de la UPC i que té com a objectius implicar la comunitat universitària en la prevenció de residus i impulsar un canvi d’hàbits per un consum més racional dels recursos.

Constitució de la Fundació Catalana per a la Prevenció de Residus i el Consum Responsable

El mateix dia 24 ha tingut lloc l’acte de constitució de la Fundació Catalana per a la Prevenció de Residus i el Consum Responsable, impulsada per entitats cíviques i ecologistes catalanes, i recolzada pel Departament de Medi Ambient i Habitatge, juntament amb altres institucions. La presentació de la Fundació ha anat a càrrec de la seva presidenta, Mercè Girona, a la Sala Beta de Cosmocaixa.

La Fundació neix com una eina comuna per frenar el consum irresponsable de recursos i energia, i el consegüent augment exponencial de residus, mitjançant la promoció del canvi d’hàbits de consum, garantir el dret a consumir sense generar residus, i promoure actuacions pràctiques en el sector de la distribució, el comerç, la indústria, les administracions i les institucions.

L’acte fundacional inclou la signatura dels primers convenis de col•laboració entre la Fundació i diverses institucions: el Departament de Medi Ambient i Habitatge, la Universitat Autònoma de Barcelona, l’Ajuntament de Castellbisbal i la Diputació de Barcelona.

En el cas del Departament de Medi Ambient i Habitatge, el conveni estableix les bases de la col•laboració amb la Fundació Catalana per a la Prevenció de Residus i el Consum Responsable per realitzar treballs conjunts d’estudi, recerca i difusió relacionades amb el foment, entre les empreses i la ciutadania, d’un consum responsable.

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa amb dades dels premis

Nota de premsa amb dades dels premis
DOC | 125