L’Agència Catalana de l’Aigua decideix buidar l’embassament de Sau i traspassar l’aigua al pantà de Susqueda per millorar la qualitat de l’aigua del sistema Ter-Llobregat

Tal com va passar fa quinze dies, les pluges no han estat gaire importants aigües amunt dels embassaments, però han permès, tal com està previst per la dinàmica mateixa dels indicadors, que tornin a l’estat de normalitat 4 conques (han superat el llindar de sortida de l’excepcionalitat I). Aquestes conques són:

 

1) Cap de Creus i Costa Nord

2) Tordera

3) Maresme

4) Costa Sud

En aquests moments, es mantenen en situació d’excepcionalitat –1:

1) Les conques catalanes de l’Ebre

2) Ter – Llobregat

3) Muga

4) Fluvià

Aquestes conques en excepcionalitat 1 representen aproximadament el 70% del territori de Catalunya, però prop del 80% de la població.

Cal assenyalar que els municipis amb part del seu territori en una conca en excepcionalitat continuen en excepcionalitat, i que els municipis que no estiguin en excepcionalitat per conca l’abastament dels quals, però, depengui d’un sistema d’embassaments que sí que roman en excepcionalitat, tal com preveu el Decret 93/2005, mantenen les condicions d’excepcionalitat a la xarxa d’abastament.

Pel que fa al sistema Ter-Llobregat, l’estat actual de les reserves, que es manté com fa deu dies per raó de les precipitacions de la darrera setmana, evitarà entrar en fase d’excepcionalitat II en aquest sistema, que és el que presenta una situació més delicada, i no es preveu l’aplicació de mesures d’emergència fins a primers de novembre.

Buidatge de Sau

Amb l’objectiu de mantenir la qualitat de l’aigua emmagatzemada als embassaments de la conca del Ter, l’ACA ha pres la decisió de començar amb molta probabilitat demà el desembassament de la major part del volum del pantà de Sau amb l’objectiu principal de preservar la qualitat de l’aigua del sistema Ter–Llobregat.

Si es buida parcialment Sau (ara és al 22,91%) i s’envia l’aigua a Susqueda (ara és al 38,19%), l’aigua emmagatzemada en aquest embassament, que quedarà en un nivell del 48%, es mantindrà en millors condicions que si estigués repartida entre tots dos embassaments.

Es preveu que aquest buidatge provocarà un episodi de mortaldat de peixos, que ha estat valorat pels experts com un efecte no perjudicial per al medi ambient, ja que en aquest embassament viuen espècies al•lòctones o invasores com el silur. Cal assenyalar que aquestes espècies arriben a afectar severament la qualitat de l’aigua.

Demà és previst desplaçar una embarcació de pesca des de Blanes per començar la captura de peixos de l’embassament amb xarxa. Aquestes tasques de pesca es complementaran amb la recollida de peixos morts que faran altres embarcacions, tipus pelicà, que es traslladaran també a Sau en els pròxims dies.

Situació d’emergència a 56 poblacions

Així mateix, cal destacar que un total de 56 poblacions de Catalunya són en situació d’emergència i han sol•licitat les autoritzacions pertinents de l’ACA per a l’abastament amb cisternes i captacions d’emergència. Aquests municipis no poden abastir-se d’aigua per a consum domèstic, principalment perquè s’han assecat els pous i les captacions d’aigües superficials que els subministren l’aigua per a ús de boca.

Els municipis són els següents:

Nom de la comarca Nom del municipi

BAGES, EL

BERGUEDÀ, EL

BERGUEDÀ, EL

ANOIA, L’

VALLÈS ORIENTAL, EL

BAGES, EL

VALLÈS ORIENTAL, EL

VALLÈS ORIENTAL, EL

BAGES, EL

VALLÈS ORIENTAL, EL

BAGES, EL

BAGES, EL

ANOIA, L’

BERGUEDÀ, EL

BERGUEDÀ, EL

OSONA

OSONA

BERGUEDÀ, EL

BERGUEDÀ, EL

OSONA

VALLÈS ORIENTAL, EL

ANOIA, L’

BAGES, EL

VALLÈS ORIENTAL, EL

BERGUEDÀ, EL

VALLÈS ORIENTAL, EL

BAGES, EL

BAGES, EL

VALLÈS ORIENTAL, EL

ANOIA, L’

RIPOLLÈS, EL

NOGUERA, LA

ALT URGELL, L’

NOGUERA, LA

NOGUERA, LA

SEGARRA, LA

GARRIGUES, LES

ALTA RIBAGORÇA, L’

PALLARS SOBIRÀ, EL

NOGUERA, LA

BAIX CAMP, EL

BAIX PENEDÈS, EL

BAIX CAMP, EL

CONCA DE BARBERÀ, LA

CONCA DE BARBERÀ, LA

PRIORAT, EL

PRIORAT, EL

ALT CAMP, L’

ALT CAMP, L’

CONCA DE BARBERÀ, LA

CONCA DE BARBERÀ, LA

CONCA DE BARBERÀ, LA

TARRAGONÈS, EL

BAIX CAMP, EL

CONCA DE BARBERÀ, LA

BAIX CAMP, EL

 Artés

Avià

Bagà

Bruc, el

Caldes de Montbui

Calders

Campins

Cànoves i Samalús

Castellbell i el Vilar

Castellcir

Castellfollit del Boix

Gaià

Llacuna, la

Montclar

Olvan

Olost

Perafita

Quar, la

Sagàs

Sant Boi de Lluçanès

Sant Celoni

Sant Martí de Tous

Sant Mateu de Bages

Sant Quirze Safaja

Santa Maria de Merlès

Santa Maria de Palautordera

Súria

Talamanca

Vallgorguina

Vilanova del Camí

Llosses, les

Àger

Pont de Bar, el

Artesa de Segre

Camarasa

Estaràs

Pobla de Cérvoles, la

Pont de Suert, el

Sort

Vilanova de Meià

Alforja

Bellvei

Capafonts

Espluga de Francolí, l’

Forès

Gratallops

Poboleda

Puigpelat

Rourell, el

Pontils

Sarral

Vallclara

Vespella de Gaià

Vilaplana

Vilaverd

Vinyols i els Arcs

Els plans de contingència

Només resten 28 municipis pendents de presentar el seu pla de contingència per fer front a problemes de desabastament si s’arriba a una situació d’emergència, per la qual cosa l’ACA els n’ha requerit formalment la presentació. 

L’ACA, en un clima de treball preventiu, ha demanat a tots els municipis de més de 20.000 habitants que analitzin recursos alternatius existents al seu àmbit que siguin susceptibles d’entrar en funcionament en l’escenari d’emergència, com poden ser pous abandonats o captacions amb problemes de qualitat, recursos que són especialment esmentats al Decret d’emergència, el qual inclou els mecanismes administratius necessaris per posar-los en funcionament (amb la implicació del Departament de Salut). 

1  

Fitxers adjunts

Presentació en Power Point

Presentació en Power Point
PPT | 263