El conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar, i el director gerent de l’Obra Social Caja Madrid, Carlos María Martínez, han signat aquest matí un conveni de col•laboració per al desenvolupament d’un projecte de repoblació forestal al terme municipal de la Granja d’Escarp, al Segrià, en una zona forestal afectada per un incendi l’any 2003.

En virtut del conveni, s’implantaran les espècies arbòries en aquelles zones que no puguin regenerar-se de manera natural, per tal d’incrementar la superfície arbrada dels boscos, augmentar-ne la diversitat biològica i garantir la pervivència en el temps de certes formacions d’indubtable valor ambiental dins de l’espai natural. En concret, es reforestaran 64,5 hectàrees, on es plantaran 75.000 plantes, principalment pins (Pinus halepensis) i alzines (Quercus ilex), a l’obaga; i coscoll (Quercus coccifera) en les zones més àrides, com a espècie de matoll mediterrani. Aquestes espècies es consideren les més adequades per a la forta insolació i les que millor poden protegir el sòl de l’erosió. La zona d’actuació s’emmarca dins d’un projecte global del Departament que preveu la restauració de tota l’àrea cremada.

Aquest conveni s’engloba dintre del projecte Un millón de árboles que l’Obra Social Caja Madrid porta a terme a diverses comunitats des de 2002. L’acord que avui se signa és el desè d’aquest projecte que preveu recuperar una gran part de bosc a la forest Maranya, Vallfera i Vall-Villa, entre d’altres, de la Granja d’Escarp.

L’execució d’aquests treballs de reforestació és prevista per als anys 2006 i 2007, i aniran a càrrec de l’Obra Social Caja Madrid, per un import màxim de 240.000 euros. El Departament de Medi Ambient i Habitatge, per la seva banda, finançarà els exemplars d’arbres i matolls, per un import de 45.700 euros.

En total i fins al moment, l’Obra Social de Caja Madrid ha contribuït a reforestar més de 1.800 hectàrees de bosc a tot Espanya amb la plantació de 932.000 arbres i una inversió de 2.000.000 euros.

El Departament de Medi Ambient i Habitatge, organisme responsable de la restauració i recuperació de les zones degradades pels incendis forestals a Catalunya, va iniciar, de forma immediata, amb càrrec al seu pressupost i com a fase prèvia a la restauració de la zona cremada, els treballs de tallada i eliminació de la massa arbòria cremada, amb l’objectiu de reduir l’impacte paisatgístic, evitar la propagació de plagues i afavorir la pròpia regeneració natural. Aquests treballs, que es van iniciar a finals de l’any 2003, es troben en la seva fase final.

1  

Imatges

Francesc Baltasar, conseller de Medi Ambient i Habitatge, i Carlos Maria Martínez, director gerent de l'Obra Social de Caja Madrid.

Francesc Baltasar, conseller de Medi Ambient i Habitatge, i Carlos Maria Martínez, director gerent de l'Obra Social de Caja Madrid. 108