La informació recollida pels nous equips ajudarà a la gestió del medi marí: permetrà millorar el coneixement de les condicions meteorològiques sobre el mar, identificar el moviment de taques en cas d’abocaments, conèixer més la biologia marina i el seu comportament, gestionar millor els ports de la costa catalana i tenir més informació per projectar platges i nous ports marítims

El conseller de Medi Ambient i Habitatge, Salvador Milà; el secretari per a la Mobilitat, del Departament de Política Territorial i Obres Públiques, Manel Nadal; el director del Laboratori d’Enginyeria Marítima de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), Agustín Sánchez-Arcilla, i el director de la Càtedra UNESCO de Sostenibilitat de la UPC, Enric Carrera, han presentat aquest matí a Blanes, la Selva, les noves boies d’observació marítima i meteorològica del litoral català.

Concretament s’ha ancorat una de les quatre noves boies que s’instal•laran durant els propers mesos al litoral català –al golf de Roses, al delta de la Tordera, al delta del Llobregat i al delta de l’Ebre-, per obtenir dades meteorològiques i informació sobre els corrents marins del litoral. Aquestes instal•lacions amplien la Xarxa d’Instruments Oceanogràfics i Meteorològics (XIOM) de la Generalitat de Catalunya, que es compondrà d’un total de quatre punts d’observació, cadascun dels quals comptarà amb dues boies: una boia oceanogràfica i l’altra meteorològica. Aquesta ampliació de la Xarxa ha estat possible gràcies a una inversió feta pel Departament de Política Territorial i Obres Públiques, i el seu manteniment i explotació són fruit d’un conveni de col•laboració entre aquest mateix Departament, Ports de la Generalitat, el Servei Meteorològic de Catalunya, del Departament de Medi Ambient i Habitatge, i la Universitat Politècnica de Catalunya.

Un dels objectius d’aquesta ampliació és donar resposta a la necessitat d’informació marítima global per poder actuar adequadament en cas de vessaments de contaminants, tal com preveu el Pla especial d’emergències per contaminació accidental de les aigües marines (CAMCAT) impulsat pel Departament d’Interior.

Una xarxa més completa i eficaç

Actualment, existeixen diferents boies situades a diversos punts de la costa catalana (golf de Roses, delta de la Tordera, delta del Llobregat i cap de Tortosa), que proporcionen informació sobre l’onatge. Els nous equips de mesura, que començaran a funcionar a partir de la propera setmana, proporcionaran informació que la xarxa actual de la Generalitat de Catalunya no subministrava. Concretament, es disposarà de dades de les condicions meteorològiques sobre el mar i dels corrents marins, tant a la superfície com a 15 metres de fondària.

A més, l’altra novetat important és que les noves boies mesuren en continu i envien les dades en temps real, a través de satèl•lit, a un ordinador situat al Laboratori d’Enginyeria Marítima de la UPC, que processa aquesta informació i la publica a Internet, on es podrà consultar en obert. Tota aquesta informació permetrà millorar els models actuals de generació d’onatge i, més endavant, desenvolupar models propis de pronòstic dels corrents marins.

La XIOM

La Xarxa d’Instrumentació Oceanogràfica i Meteorològica (XIOM) és propietat de la Generalitat de Catalunya i es compon d’un conjunt d’equipaments de mesurament de les variables costaneres més significatives, mitjançant diferents tipus de boies, estacions meteorològiques i mareògrafs.

Aquesta Xarxa va néixer l’any 1984. Fins al 1997 va ser gestionada pel Departament de Política Territorial i Obres Públiques (DPTOP), i des del 1999 la gestionen Ports de la Generalitat, el DPTOP i el Servei Meteorològic de Catalunya, del Departament de Medi Ambient i Habitatge, amb la col•laboració de la UPC.

La Xarxa es complementa amb la de Puertos del Estado, que disposa de boies a la bocana dels Ports de Barcelona, Tarragona i Palamós, i davant de Tarragona i del cap de Begur.

1  

Fitxers adjunts

Dossier: La Xarxa d'Instrumentació Oceanogràfica i Meteorològica (XIOM)

Dossier: La Xarxa d'Instrumentació Oceanogràfica i Meteorològica (XIOM)
PDF | 711