Avui s’han signat convenis amb els ajuntaments de Badia del Vallès i Berga, el Casal dels Infants del Raval, Foment de Terrassa, La Paperera i l’AV de Trinitat NovaL’objectiu és destinar llocs de treball a persones que facin un itinerari d’inserció social

L’empresa pública Adigsa, adscrita al Departament de Medi Ambient i Habitatge, preveu reservar en les obres que adjudiqui aquest any un total de 214 llocs de treball destinats a persones que facin un itinerari d’inserció social amb empreses o entitats que treballen en el sector de la inserció. Adigsa s’encarrega del manteniment i la rehabilitació del parc d’habitatge de la Generalitat i aplica en els concursos de licitació d’obres una clàusula social que es denomina Posa’t a punt. L’any 2005 es van destinar 180 llocs de treball a aquest programa.

 La reserva de llocs de treball que fa Adigsa es cobreix amb persones procedents d’entitats sense afany de lucre o empreses i institucions vinculades a l’Administració que treballen per a la inserció social. En aquest sentit, els ajuntaments de Badia del Vallès (Vallès Occidental) i Berga (Berguedà) i les entitats Casal dels Infants del Raval (Barcelonès), Foment de Terrassa (Vallès Occidental), La Paperera, de Vilanova i la Geltrú (Garraf), i l’AV de Trinitat Nova (Barcelonès) han signat aquest matí acords per potenciar la col•laboració entre l’Administració i les empreses i entitats d’inserció en l’àmbit social.

Els convenis signats estipulen que la selecció del personal anirà a càrrec de les associacions o els ajuntaments i les empreses adjudicatàries dels corresponents concursos d’obres i/o manteniment. El seguiment de cada persona, el farà l’entitat que treballi per la inserció social.

Entitats avalades per la seva trajectòria i presència en el territori

Adigsa contacta amb entitats que tenen la capacitat de proporcionar personal amb formació i capacitat adequades al lloc de treball i que intervenen en el territori on les empreses constructores fan les obres. Així, les quatre entitats i els dos ajuntaments que han signat avui tenen una trajectòria que avala el compromís amb Adigsa.

El Casal dels Infants del Raval, constituït com a associació independent el 1983, vol aconseguir millores en la qualitat de vida de nens, nenes i joves dels barris en els quals treballa. Entre les seves línies d’actuació, l’entitat desenvolupa projectes d’orientació i inserció social i laboral i iniciatives de formació ocupacional per promoure l’accés al mercat de treball dels joves en situació de risc d’exclusió. El Casal segueix a cada jove a partir d’itineraris de motivació, formatius i laborals i, en aquesta línia, l’any passat 350 joves van rebre una orientació d’inici d’itinerari formatiu per a la seva inserció social i laboral.

L’Associació de Veïns de Trinitat Nova té com a objectiu millorar la qualitat de vida dels veïns i veïnes del barri mitjançant un procés de participació informatiu i formatiu a fi que la població obtingui els recursos necessaris per consolidar aquesta millora.

El CFO La Paperera és un organisme autònom de Vilanova i la Geltrú que es va inaugurar el 1988 i està organitzat en tres àrees específiques: formació, orientació i ocupació. El seu consell assessor està integrat per tots els regidors i regidores de l’Ajuntament, i per agents socials, econòmics, culturals i educatius de la ciutat. Algunes de les seves finalitats són: lluitar contra l’atur i la marginació i les desigualtats socials, influir en els processos d’aprenentatge amb l’aplicació de noves tecnologies i, entre d’altres, la formació permanent d’adults.

Foment de Terrassa va constituir-se el 1989. És una empresa de l’Ajuntament de Terrassa dedicada a la promoció econòmica local, que es concreta en accions d’informació, orientació laboral, borsa de treball i mediació, formació ocupacional i, entre d’altres, plans d’ocupació. L’empresa incideix, en especial, en els col•lectius de més difícil inserció.

L’Ajuntament de Badia del Vallès i el de Berga, mitjançant els Serveis de Benestar Social i el Servei d’Ocupació, tenen com un dels principals objectius incidir en la inserció de persones amb situació de risc d’exclusió social, a més d’afavorir l’ocupació en els respectius municipis.

Conveni amb el CIRE

En el marc del seu compromís social, el passat 14 de desembre Adigsa va signar un conveni amb el Centre d’Iniciatives per a la Reinserció (CIRE), del Departament de Justícia, per facilitar la inserció sociolaboral de les persones sotmeses a mesures penals que depenen de la Generalitat.

L’acord amb Serveis Penitenciaris té com a finalitat la cessió d’habitatges públics per al desenvolupament del programa social de Justícia. Els pisos es destinen a interns en règim de tercer grau i són en un entorn urbà, gestionats i tutelats per associacions o organismes no penitenciaris.

De moment, s’han signat quatre contractes de lloguer de dos pisos situats al Tarragonès i dos al Vallès Occidental. El seguiment i l’avaluació del programa és a càrrec d’una comissió integrada per dues persones de la Subdirecció General de Medi Obert i Mesures Penals Alternatives, en representació de Justícia, i dues persones d’Adigsa, que es reuneixen cada semestre.

En el decurs d’aquest any, Adigsa podria signar altres contractes amb empreses d’inserció social en funció de les necessitats de cobrir llocs de treball a obres de manteniment i rehabilitació d’edificis a diferents punts del territori.

1  

Fitxers adjunts

Annex

Annex
DOC | 52